Publicacions de confinament

Flors i Violes

Bon dia!!

Acompanyem aquest dia assolellat amb un petit recull d’imatges de diferents #FlorsiVioles al Museu.

Esperem que en gaudiu i que ho puguem tornar a celebrar, tots junts, del 25 al 27 de setembre.

Sabíeu que el suro també s’utilitza en la construcció?

Us presentem la casa de suro dissenyada per Matthew Barnett Howland amb Dido Milne i Oliver Wilton, el passat 2019.

La «Cork House» és una forma totalment nova i simple de construcció basada en plantes. Les parets monolítiques i les teulades encavalcades estan fetes gairebé completament de suro sòlid. Aquest kit de construcció autònom altament innovador està dissenyat per al desmuntatge i incorpora un fort enfocament de la vida a la sostenibilitat.

Dia internacional de l'art

Aquesta setmana estem de celebració!

Sabíeu que ….. el 15 d’abril de 1452 va néixer Leonardo Da Vinci? És precisament aquesta data l’escollida per celebrar el Dia Internacional de l’Art. Establerta el 2011 per la #unesco amb l’objectiu d’acostar als ciutadans diferents formes d’expressió artística, es tracta d’una efemèride destacada a nivell internacional però que a Catalunya es celebra exclusivament a la província de Girona.

Aquest any ho celebrarem tots junts el 5 i 6 de setembre. Però, de moment, per anar fent boca, volem compartir amb vosaltres algunes imatges d’art i artesania en suro, d’abans i d’ara. Esperem que us agradin.

Sabíeu que...

– La premsa d’enfardar servia per preparar els fardells i sotmetre’ls a una primera bullida per aplanar i ablanir el suro. Es deixen reposar a l’aire lliure entre nou mesos i un any. Després d’aquest temps es tornen a bullir per començar el procés de transformació.

– En aquest tinar hi treballaven quatre carradors. Aquest procés era molt important per aprofitar al màxim el suro, els carradors sabien extreure la màxima quantitat de carracs d’una peça adaptant les mides i deixant el menor residu possible. Aquesta aptitud els permetia ser fàcilment petits empresaris.

Es niu: un exemple de la cuina dels tapers

Ara que tenim temps per cuinar, i necessitat de distreure’ns una estona, us proposem el plat taper per excelència, “Es niu”, un mar i muntanya abarrocat vinculat a la cuina del territori en l’época que Josep Pla ubicava la “civilització del suro”.
Us proposem, d’entrada, la lectura de l’opuscle que ha produït el Museu del Suro, conjuntament amb l’Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell: Un relat que, a través d’un plat, explica moltes coses sobre aquesta civilització surera.

Atreveix-te! Cuina “Es Niu” i comparteix les teves fotos als nostres facebook, instagram o twitter etiquetant el Museu i els hastags #Joemquedoacasa #MuseudelSuro