Comunicació

Memory virtual pel Dia de l’Art

En motiu del Dia de l’Art el Museu del Suro us proposa un Memory virtual. A través d’aquest joc podràs conèixer la col.lecció d’art del Museu del Suro. Hauràs de relacionar l’estil de cada artista i identificar les diferents obres.
Aquí teniu el link.

Va de gènere: Taller d’activisme creatiu amb suro

El dia 31 de març es va commemorar el “Dia Internacional de la Visibilitat Trans” i nosaltres ens hi afegim!.

Segons un relat, les trans Sylva Rivera i Marsha P. Johnson van iniciar protestes en motiu d’una batuda a Stonewall Inn, un bar d’ambient de Nova York. Es considera l’inici dels moviments d’alliberament LGTB als Estats Units.

Us hem preparat un petit taller virtual que podeu veure al twitter i a l’instagram del Museu del Suro

Projecte col·laboratiu per promoure el pensament crític

El Museu del Suro, Dipsalut (amb el programa “Sigues tu“), la Fundació Vimar i l’escola Carrilet de Palafrugell desenvolupem una iniciativa conjunta dirigida a promoure el sentit crític.
El projecte es val d’un material característic de la zona, el suro, per treballar el pensament crític en relació al concepte de “normalitat”, les etiquetes i els prejudicis vers les altres persones.
S’inicia amb sessions per enfortir l’autoestima, el sentit crític i, alhora, potenciar la creativitat. Se’n fan tant amb l’alumnat de l’escola Carrilet, com amb els usuaris de la Fundació Vimar. També, en col·laboració amb el Museu del Suro, s’ha elaborat un vídeo introduint el tema. L’audiovisual compta amb un dels personatges ja ben coneguts per tots els que participen al “Sigues tu”, el doctor Hopper, que ens proposa canviar determinades actituds, començant per la nostra “mirada”.
Posteriorment, els escolars de 5è de primària i els usuaris del Servei de Teràpia Ocupacional Santa Cristina de Vimar rependran el contacte que havien iniciat el darrer any i faran conjuntament un treball manual amb forma d’ull, utilitzant suro. Les creacions resultants s’exhibiran als carrers i altres espais del municipi de Palafrugell. A través de la singularitat de cadascuna, es vol mostrar que tots som únics, que tenim característiques ben diferents que, juntes, acaben sumant. Es vol transmetre la importància de mirar sense judicis ni etiquetes: “tot comença per la nostra mirada”.
La iniciativa busca posar en qüestió els prejudicis i promoure el tipus de pensament que analitza i avalua els raonaments i que no accepta les afirmacions d’altres directament com a certes, sense posar-les abans en qüestió. Per a fer-ho, es val del suro, un material que prové d’alzines sureres amb diferents noms i amb usos diversos, i que facilita el paral·lelisme amb les persones: amb el fet que totes som similars i alhora singulars; i que totes som necessàries, útils i valuoses.

Scrapbook de suro

La traducció literal de el terme “Scrapbook” significa “llibre de retalls”, encara que també pot prendre la forma d’un àlbum, una targeta o una làmina.
El pilar fonamental de l’scrapbook és explicar una història i es basa en dos elements clau: la fotografia i el record al voltant d’ella.
És un mètode mitjançant el qual es plasmen records, emocions o esdeveniments importants. S’utilitzen fotografies i es decoren amb ajuda de papers estampats o de suro, cintes, cartolines, washi tape, segells i tot tipus d’ornaments.
L’scrapbook ens ajuda a preservar els nostres records d’una forma física i artística.
Tens retalls de diaris, fotografies antigues, papers diversos o de suro?
Et deixem un petit tastet per si vols endinsar-te en aquest món, el trobaràs a twitter Museu del Suro o l’instagram del Museu.

Obertura de la Torre de Can Mario per Setmana Santa

Aquesta Setmana Santa obrirem el Dipòsit Modernista de Can Mario.
Els horaris d’obertura són:

Dissabte 27 de març d’11 a 13h i de 17 a 19h
Diumenge 28 de març d’11 a 13.30 h
Divendres 2 d’abril d’11 a 13.30 h
Dissabte 3 d’abril d’11 a 13h i de 17 a 19h
Diumenge 4 d’abril d’11 a 13.30 h

Edcam “Joves i Museus”

L’Edcamp esdevé un espai per compartir inquietuds i experteses, fer propostes. Una àgora on el debat entre joves ha de conduir a l’acció i la creació de propostes per part dels museus. El gran repte dels museus és transformar les idees innovadores en accions que aportin resultats pràctics.
El proper dia 17 d’abril es durà a terme l’Edcam “Joves i Museus” on el Museu del Suro n’és un dels organizadors. Trobareu més informació a través d’aquest link.

EL MUSEU DEL SURO ACULL L’EXPOSICIÓ “PINZELLADES” DE JOSEP PUIG

“… Jo sí que puc dir que sóc únic al món… No en trobaràs un altre com jo. He fet obres de teatre, sainets (tots amb tema meu). Cinema, curtmetratges de deu a vint-i-cinc minuts, quinze o vint guions… Entre quadres i dibuixos, més de tres mil! Els gegants, capgrossos, he il·lustrat llibres, he fet més de setanta decorats, he fet decoració en bars, restaurants i cases particulars, més de quaranta pessebres…
I, per cert, estic fent un diorama que és una delícia!… ”.

(Josep Puig gener del 2016)

Del 13 de març al 2 de maig de 2021 es podrà veure, al Museu del Suro de Palafrugell (Girona), l’exposició “Pinzellades” Josep Puig (1931-2019). Una mostra de l’obra pictòrica de l’artista palafrugellenc, produïda per la família i els amics d’en Josep Puig juntament amb l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Palafrugell i el Museu del Suro.

Es tracta d’una exposició amb una selecció acurada de les seves obres més íntimes, despullant la col·lecció particular de la Casa Museu de l’artista. La selecció ens convida a seguir un ampli recorregut per la seva trajectòria pictòrica més inèdita. Una cinquantena d’obres, seleccionades de la seva darrera col·lecció de pintures a l’oli així com també caricatures, pintura sobre rajol i una tria de fotografies i esbossos dels seus cartells.

Nascut a Palafrugell l’1 de juny del 1931, Puig va manifestar des de ben petit la seva vessant creativa mostrant en les seves obres la crítica i l’activisme. Quan només tenia vuit anys una llarga malaltia el va retenir a casa seva i el va fer descobrir la seva facilitat pel dibuix. Poc a poc va fer palès en les seves obres el seu caràcter inconformista, l’avantguarda, la crítica i la rebel·lia en les seves pintures, reflectint en postals que mostren la quotidianitat d’ahir, d’avui i de sempre.

En la seva etapa final plasma els seus records sobre la fusta, records molt concrets que ens transporten a la vida quotidiana d’altres èpoques i a les escenes dels pescadors de Calella que tant l’identifiquen com a pintor.

L’exposició comptarà amb la reproducció de diversos audiovisuals sobre l’artista a la mateixa sala de manera continuada, la disponibilitat de visites per a grups escolars i una programació de visites comentades per a públic general els dies 4 i 18 d’abril i 2 de maig a les 12.00 h del migdia. I el 17 d’abril, a les 18.00 h, es realitzarà un taller de pintura per conèixer diversos aspectes de l’obra d’en Puig.

Una oportunitat única per a conèixer un dels artistes més complets del territori.

L’obertura de l’exposició es farà el proper dissabte 13 de març, a les 19.00 h de la tarda, i romandrà oberta al públic fins al 2 de maig de 2021. 
 
Per a més informació en relació a les activitats relacionades amb l’exposició podeu adreçar-vos al 972307825, enviant un correu info@museudelsuro.cat, visitant la web (www.museudelsuro.cat) i les xarxes socials del Museu del Suro. 

Activitats entorn al Dia Internacional de les Dones

El Museu del Suro celebra el Dia de la Dona Treballadora a través de tot un seguit d’activitats:

Dissabte 6 de març a les 18.00 h
VA DE GÈNERE: TALLER VIRTUAL D’ACTIVISME CREATIU
Ens preparem per a la celebració del dia de la dona amb una manualitat de suro amb la bandera feminista.
• Taller gratuït. Recomenat per a persones de 12 a 99 anys.
• Cal inscripció prèvia al 972307825.

Dissabte 6 i diumenge 7 de març en l’horari del Museu.
DOCUMENTAL “LES DONES DEL SURO”
Projecció en bucle de l’audiovisual amb entrevistes a dones treballadores, creat per l’exposició “Dones del suro: treball i societat” duta a terme al Museu del Suro.
• Entrada lliure.

“SIMONE DE BEAUVOIR, FEMINISTA I ESCRIPTORA”
Exposició en commemoració del dia de la dona oberta al públic del 3 al 20 de març de 2021