Comunicació

La 3ª edició de VÍVID, al museu.

La 3ª edició de VÍVID, la festa de l’enoturisme de la Costa Brava, acull aquest mes d’abril més de 75 activitats enoturístiques per a grans i petits
Setanta-cinc activitats i promocions es programen a les comarques de l’Alt Empordà i el Baix Empordà esperen rebre més de 5.000 visitants en un mes on el vi, la cuina i la cultura empordanesa seran els protagonistes.
Nascut amb l’objectiu de promoure les virtuts de l’enoturisme de la Costa Brava, el programa inclou activitats com Tast & Swing; enocaiac; ruta amb segways; vinyes i dòlmens; enosenderisme; Music&Wine; #InstaVivid; diferents tastos de vins harmonitzats amb productes locals, com la mel o el mató; tallers; fires i molt més.
El passat 1 d’abril va arrencar la 3ª edició de VÍVID, El Festival del Vi, un mes sencer d’activitats enoturístiques que transformaran l’Alt Empordà i el Baix Empordà en l’epicentre de l’enoturisme de Catalunya.
Presentat a l’Enoteca Paco Pérez de mans de Pere Vila, president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona; Xavier Albertí, President del Consell Regulador de la DO Empordà; Ramon Ramos, director general del Patronat de Turisme Costa Brava Girona; i Paco Pérez, ambaixador de la Costa Brav, el cartell de VÍVID 2016 inclou més de 75 activitats i promocions proposades per vint-i-cinc empreses i deu municipis. «El vi empordanès està vivint un dels moments més dolços de la seva història»  ha declarat Pere Vila, «coincidint també amb l’excepcional moment de la gastronomia gironina».
En el decurs del mes, es programen des d’aventures a la natura, com enosenderisme, enocaiac i diverses rutes a peu o amb vehicles a motor; fins a fires, balls, tastos, degustacions, cursos, tallers i jornades de portes obertes.
D’altra banda, la fira professional de vins de la DO Empordà, Arrels del Vi, serà l’encarregada de posar el punt i final a la present edició de VÍVID el dissabte 30 d’abril al mercat del Born de Barcelona.
Entre les activitats que s’ofereixen, el Museu del Suro de Palafrugell, juntament amb l’Institut Català del Suro i la DO Empordà, proposen pel proper dissabte 9 d’abril a les 11h, Tast de vins de la DO Empordà i la seva relació amb el suro.Aquesta activitat constarà de la visita guiada “Taps amb història” a càrrec del propi museu i de la “Sessió de tast de vins de la DO Empordà”  (presentació de la DO Empordà, presentació de l’ICSuro, realització d’un taller sensorial i tast de vins a càrrec de la Marta Arenas alternat amb patrons organolèptics que es troben en el suro). Durant el tast es projectarà un PowerPoint explicatiu.

VÍVID, El Festival del Vi

Amb la primavera es reinicia el cicle de la vinya a l’Empordà, a la Costa Brava, i amb ella neix VÍVID, el primer festival del vi de l’Alt Empordà i Baix Empordà amb el què es vol donar a conèixer el món i el producte del vi empordanès mitjançant activitats i experiències enoturístiques a la destinació. La primera i segona edició de VÍVID proposaven 55 activitats i promocions al 2014, i 109 al 2015, i van comptar amb 3.000 i 5.748 participants respectivament.
El vi empordanès, produït a la DO Empordà, prové de 55 municipis ocupant una extensió de 2000 hectàrees de vinya i aplegant 330 viticultors i 50 cellers. Contribueix a la preservació del territori i el paisatge i la dinamització de l’activitat rural d’una demarcació i l’activitat turística d’una destinació.
Promogut pel Club de la Ruta del Vi DO Empordà del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, de la Diputació de Girona, VÍVID és una iniciativa de dinamització i promoció del territori fora de temporada alta turística, donat que té lloc al mes d’abril. D’una part, es vol donar a conèixer el món de la viticultura empordanesa als habitants i visitants a través d’experiències enoturístiques memorables en un entorn únic, la Costa Brava; i, d’altra part, portar a terme una acció més que computi en el procés d’obtenció de la certificació «ruta del vi» que atorga ACEVIN (l’Associació Espanyola de Ciutats del Vi amb el suport de la Secretaria General de Turisme de l’Estat).
La iniciativa promocional impulsada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona rep el suport i la participació del Consell Regulador de la DO Empordà, cellers de la DO Empordà, ajuntaments i empreses turístiques del territori així com de 95 socis que integren el Club de màrqueting de la Ruta del Vi DO Empordà.
#VÍVID #empordà
El programa complet es pot consultar al web http://vivid.costabrava.org

Suros i sons

Foto: Àlex Cebollero
Foto: Àlex Cebollero

El passat divendres dia 20 de maig a les 18.00h es va dur a terme a l’auditori del Museu del Suro el programa de radio “Suros i Sons”, produït per Vedruna Radio, el Museu del Suro i Ràdio Palafrugell.

Es tractava d’un Ràdio Show en directe i davant de públic, amb els alumnes del taller de ràdio del Vedruna. Dirigit per Sílvia Pedret, el programa va comptar amb les entrevistes al director del Museu, Pep Espadalé, i a l’Esther Pujol, membre del Servei Educatiu del Museu.

Podeu tornar a escoltar el programa a través d’aquest link de l’Institut de Comunicació de Palafrugell.

Presentació del llibre “La Mancomunitat”

En motiu de l’exposició La Mancomunitat de Catalunya a les terres de Girona el Museu del Suro acollirà, el divendres 26 de febrer a les 19.30h, la presentació del llibre “La Mancomunitat”, edició coordinada per Joaquim Maria Puigvert, professor d’història contemporània de la Universitat de Girona, i Narcís Figueras, professor d’estudis catalans de la Universitat Oberta de Catalunya i director del Patronat Eiximenis. Aquest llibre forma part de la col·lecció “Quaderns de la Revista de Girona”.

Jornada tècnica “El suro i el cava”

El mNACTEC organitzarà el 31 de març i l’1 d’abril la jornada tècnica “El suro i el cava. Recursos, tècniques i vinculacions”, que resseguirà el llegat de la indústria surera i del cava a Catalunya.
La jornada té com a objectiu oferir un recorregut pels recursos, les tècniques i les vinculacions de la indústria surera i del cava a Catalunya. La sessió farà especial èmfasi en la relació entre els surers catalans i els fabricants de xampany francesos (regió Champagne-Ardenne) i com aquests surers catalans, per contacte i relació amb França, van propiciar la introducció del cava a Catalunya. La jornada tècnica es completarà amb una segona sessió, el dia 1 d’abril, en què s’oferirà una visita pel patrimoni surer del Baix Empordà i del Gironès.
Des del Museu del Suro de Palafrugell us convidem a participar a aquesta jornada realitzada pel Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, en la qual el Museu col·labora en la seva organització.
Per a més informació cliqueu aquí

25 anys de l’Institut Català del Suro

L’ICSuro en motiu del seu XXV aniversari ens obren les portes tant del seu centre com del Cork Center Laboratory. Aquesta proposta innovadora cerca familiaritzar als joves de la nostra comarca amb el funcionament d’un laboratori professional i introduir-los al àmbit dels controls de qualitat. Al mateix temps que donar a conèixer els valors que ha portat i porta el suro en aquestes contrades.

Amb aquesta iniciativa el Museu del Suro hi col·labora tot realitzant una activitat dins del propi museu.

Es busca caganer

Fins el dia 31 de gener hi ha temps per a visitar el pessebre i trobar el caganer perdut del Museu del Suro. Si voleu participar en el concurs només heu de trobar la figura del caganer dins del Museu del Suro, fer-li una foto i penjar-la a l’Instagram amb el hashtag #elcaganerperdutMSP. Per veure les bases del concurs cliqueu tot seguit

Dia Europeu de l’Enoturisme

El Suro i el Vi. Arxiu d'Imatges del MSP.
El Suro i el Vi. Arxiu d'Imatges del MSP.

DE TAPS I DE VINS

A les 11h “El Suro i el Vi” Visita guiada al Museu del Suro de Palafrugell on donarem valor al tap de suro i entendrem la importància que té el binomi entre suro i vi. No existeix cap producte natural ni sintètic que iguali les qualitats del suro, que aporti aromes i doni textura i color al vi.

A les 11.45h (aprox.) Introducció sobre el Celler de Can Saïs i “tast guiat de 3 vins diferents”, comentant tant l’elaboració del vi com les notes de tast.

* La gent participant rebrà un val descompte de 50% per la visita a la bodega que es farà per la tarda al Celler de Can Sais.
Preu: 7,5 €
Informació i reserves: 972307825 / info@museudelsuro.cat
Aforament limitat a 25/30 persones.

Jornades Europees de Patrimoni 2015

El Museu del Suro de Palafrugell participa, un any més, a les Jornades Europees de Patrimoni organitzant una visita guiada el dia 10 d’octubre a les 12h.
El Consell d’Europa va crear aquestes Jornades l’any 1991 proposant una temàtica en cada edició. Enguany el tema central de les JEP és el patrimoni industrial, motiu perfecte per revisitar, des d’un altre punt de vista, els edificis de Can Mario, patrimoni identitari de Palafrugell i el conjunt industrial surer rehabilitat més gran d’Europa.
La visita es centrarà en els elements modernistes del conjunt fabril: la façana de l’actual Museu del Suro, el dipòsit d’aigua i el “xalet”, seu de la Fundació Cuixart i antiga casa del propietari i soci fundador de la fàbrica. Aquesta vocació artística dels propietaris de la fàbrica no deixa de ser una raresa en els edificis industrials surers, aquí és el reflex d’una reivindicació de la potència de l’empresa en un moment important de creixement i transformació del sector surer.
Aquesta activitat es fa en col•laboració amb la Fundació Cuixart, institució que va obrir les seves portes l’any 2011 i que té la seva seu a l’edifici que els treballadors de Manufacturas de Corcho anomenaven “el xalet”, l’antiga vivenda de Joan Miquel Avellí i on, posteriorment, va residir l’artista Modest Cuixart. A la Fundació Cuixart també es podrà visitar el jardí i l’estudi del pintor.
Tots els centres que gestiona el Museu del Suro (Dipòsit modernista de Can Mario, Torre de Guaita de Sant Sebastià i el propi Museu) oferiran una jornada de portes obertes el dissabte dia 10 d’octubre.

Activitats al voltant de la pela del suro

Cartell La Pela 2015
Cartell La Pela 2015

De la mà del Museu del Suro i l’Institut Català del Suro viureu el procés de transformació des de l’alzina surera a l’ampolla. Començarem observant el treball de la pela, després descobrireu aquest material a la seu de l’Institut Català del Suro i experimentareu amb alguna de les seves propietats. Acabareu la visita al Museu del Suro per veure’n la seva importància històrica i fer un tast de vi de la DO Empordà:

·Demostració de la pela del suro
·Taller sensorial a l’Institut Català del Suro
·Audiovisual i tast de vi al Museu del Suro

Dissabte 11 i 25 de juliol a les 9.30h i 7 d’agost a les 10.30h.
Preu: 5€ al juliol i 3€ a l’agost. Cal reserva prèvia (aforament limitat)
Lloc de trobada: Avda. Baldomer Gili cantonada carrer Costa dels Tarongers. Calella de Palafrugell (desplaçaments amb vehicles propis)