Comunicació

Conferència “La sureda: un bosc somiat” a càrrec de Josep Gordi i Serrat

Aquest dissabte 19 de juny, a les 19.00 h, us convidem a assistir

“La sureda, un bosc somiat” és, com a complement a l’exposició “Sentir la sureda” de Michele Curel un recorregut per la paraula d’arquitectes, geògrafs, artistes i poetes que fan referència a la sureda i, a la vegada, una invitació a passejar per aquest bosc amb una mirada més ample, plena de matisos, de colors, de textures, d’històries…en definitiva a viure’l des dels sentits, el cor i l’ànima, és a dir, d’una forma integral

Josep Gordi (Mollet del Vallès, 1959) és professor de Geografia a la Universitat de Girona des de 1990 i un enamorat dels arbres, els boscos i els paisatges. Sobre aquestes temàtiques ha publicat nombrosos articles i llibres. En l’àmbit de les relacions societat-bosc destaquen els següents llibres: Boscos i brolles del Vallès, publicat el 1984; Passejades pels boscos de Catalunya, publicat l’any 2000; Els boscos, publicat el 2005, que fa referència als boscos de les terres gironines; L’evolució del paisatge forestal a les terres gironines a la segona meitat del segle XX, publicat el 2009, i Els arbres mediterranis. Un recorregut pels seus valors culturals i espirituals, publicat el 2011.

Demostració de pela de suro utilitzant estris neolítics

El passat dia 6 de juny es va dur a terme “Demostració de pela de suro utilitzant estris neolítics. Una activitat d’arqueologia experimental”, a càrrec d’Antoni Palomo (arqueòleg) i d’Eloi Madrià (pelador)a Rocas de Llofriu

Ara que ha començat l’època en que els suros es poden pelar perquè es donen les condicions per fer-ho sense malmetre l’arbre, des del Museu del Suro de Catalunya vam proposar una activitat d’arqueologia experimental per veure com es podia fer aquesta feina fa 7.000 anys.

Els experts coincideixen en que l’alzina surera va tenir el seu moment d’esplendor durant el Terciari (fa de 65 a 1,6 milions d’anys). Després va començar un període de glaciacions consecutives que va provocar una regressió de l’arbre cap al sud buscant zones més càlides. Fa 10.000 anys, amb l’acabament de la darrera de les glaciacions, l’arbre va retornar a zones que havia ocupat, on el podem trobar actualment. Durant l’època neolítica (fa 7.000 anys) ens hem d’imaginar que el Quercus suber formava part del paisatge i probablement era conegut per les poblacions, ben adaptades a l’entorn, del voltant del Mediterrani occidental.

No s’han trobat restes de suro en els jaciments d’aquesta època, però sí que l’ús d’escorces diverses està abastament documentada per a usos molt diversos. El gran coneixement de les poblacions neolítiques dels recursos naturals dels que disposaven al seu entorn ens permet fer la hipòtesi de que el suro fos un material conegut i usat durant el Neolític.

Aquesta activitat ha estat un intent, en la hipòtesi de que el suro fos un material usat, de veure com es podia extreure de l’arbre amb les eines existents en aquell moment.

Per poder fer aquesta experiència es va comptar amb dues grans figures que coneixen els procediments necessaris. Per una banda el Dr. Antoni Palomo Doctor en Arqueologia Prehistòrica per la UAB i actualment un dels arqueòlegs conservadors del museu d’Arqueologia de Catalunya i adjunt del Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona. Amb una gran experiència en la talla de pedra i de realització de tallers de creació d’eines neolítiques.

Per altra banda, el pelador cassanenc Eloi Madrià, expert en temes de bosc, amb tota una vida dedicada al treball forestal a les Gavarres, coneixedor dels secrets de la pela del suro i gran divulgador d’aquesta l’activitat, molt interessat en donar visibilitat a una feina que sovint no és coneguda i promocionar el respecte als boscos i a la natura.

Conferència “Els reptes actuals de la gestió de les suredes”

La pela del suro es pot realitzar durant els mesos d’estiu quan l’arbre reuneix les condicions optimes segons la meteorologia.
/
La saca del corcho solo se puede realizar durante los meses de verano cuando el árbol reúne las condiciones óptimas según la meteorología.
La pela del suro es pot realitzar durant els mesos d’estiu quan l’arbre reuneix les condicions optimes segons la meteorologia. / La saca del corcho solo se puede realizar durante los meses de verano cuando el árbol reúne las condiciones óptimas según la meteorología.

Dins el cicle de conferències de l’exposició “Sentir la Sureda” aquest dissabte dia 5 de juny, a les 19 hores, tindrà lloc la conferència “Els reptes actuals de la gestió de les suredes” a càrrec de Sandra Torras i Noguer (enginyera de forests i tècnica de l’Associació de Gestors Forestals de les Gavarres) i Josep Maria Tusell i Armengol (enginyer de forests i responsable tècnic del Consorci Forestal de Catalunya). Amb el títol “Els reptes actuals de la gestió de les suredes”.
Cal reserva prèvia (972307825/info@museudelsuro.cat).

Òpera al Museu

El dia 4 de maig a les 18h es projectarà a l’auditori del Museu del Suro l’òpera “La sonnambula” de Bellini.
L’acte serà en homenatge a Jordi Plana Martí i ens hi acompanyarà l’alcalde Josep Piferrer.

És una sessió gratuïta i oberta a tothom que desitgi assistir-hi. Cal arribar 20 minuts abans de les 18 h per facilitar l’acomodament a la sala. Aforament limitat a 50 persones. Cal fer inscripció prèvia al Museu del Suro: Tel. 972 307 825 a/e: info@museudelsuro.cat

Cicle de conferències de l’exposició “Sentir la sureda”

Cicle de conferències entorn de l’exposició “Sentir la Sureda” de Michele Curel.

· Dissabte, dia 22 de maig. A les 19 hores. Martí Boada i Juncà (geògraf, naturalista i doctor en ciències ambientals): “Una visió socio-ambiental del paisatge surer”.

· Dissabte, dia 5 de juny. A les 19 hores. Sandra Torras i Noguer (enginyera de forests i tècnica de l’Associació de Gestors Forestals de les Gavarres) i Josep Maria Tusell i Armengol (enginyer de forests i responsable tècnic del Consorci Forestal de Catalunya): “Els reptes actuals de la gestió de les suredes”.

· Dissabte, dia 19 de juny. A les 19 hores. Josep Gordi i Serrat (doctor en Geografia): “La sureda: un bosc somiat”

Visites comentades a l’exposició “Sentir la sureda” a càrrec de l’autora, Michel Curel.

• Diumenge, dia 23 de maig, a les 12 hores.
• Diumenge, dia 27 de juny , a les 12 hores.
• Diumenge, dia 25 de juliol, a les 12 hores.

Dia Internacional dels Museus 2021

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS 2021 (#DIM2021)

Un any més el Museu del Suro de Catalunya es suma al conjunt de museus catalans en la celebració del Dia Internacional dels Museus #DIM2021 seguint el lema de l’ICOM El futur dels museus: recuperar i reimaginar.

L’objectiu del DIM, que promou el Consell Internacional de Museus (ICOM) arreu del món, és el d’augmentar la consciència pública del paper d’aquestes institucions en la societat i en el seu desenvolupament. En aquesta ocasió, es vol donar visibilitat a dos dels col·lectius que més han patit a conseqüència de la pandèmia i que estan directament relacionats amb el lema d’enguany: les persones grans i els joves.

Des del Museu del Suro, i juntament amb Ràdio Palafrugell, s’han creat quatre entrevistes que porten per títol: “Converses per la memòria: donem veu a les persones grans i als joves” i que es difondran tant a la pàgina web del museu i a les xarxes socials, com a través de Ràdio Palafrugell en diversos clips del dijous 13 al dissabte 15 de maig i que finalitzaran el diumenge 16 de maig amb una entrevista a través de l’Instagram live del museu. Podeu visualitzar els diferents videos publicats a la pàgina del youtube del Museu del Suro (Es publicaran del dia 13 al dia 15 de juny)

Aquesta iniciativa vol apropar diverses generacions per recuperar i posar valor a les vivències de la nostra gent gran i establir un espai de diàleg i de relació intergeneracional. Després de fer una crida a les xarxes socials per a la participació de joves per aquesta acció, amb l’ajuda de l’Àrea de Joventut de l’Ajuntament de Palafrugell, han estat diverses persones joves que s’han presentat voluntaris engrescats per la proposta. Les entrevistes han estat liderades per les persones joves, donant-los veu i creant vincles entre el passat de diverses persones vinculades a la indústria surera, sobretot en temes de gènere, de la vida dins la fàbrica, dels inicis en la creació de roba del suro i de les diferències en l’acció comercial arreu del món. Aquestes converses han permès una anàlisi comparativa entre dues societats molt diferenciades.

A part d’aquestes entrevistes el Museu del Suro també organitza jornades de portes obertes el dissabte 15, el diumenge 16 i el dimarts 18 de maig a dos espais.

En primer lloc al mateix Museu, on es podrà visitar l’exposició temporal “Sentir la Sureda” de la fotògrafa Michele Curel, inaugurada recentment, a l’auditori es projectarà de manera continuada el programa “Les veus del suro”, amb relació a l’aprovisionament de primera matèria amb testimonis rellevants, des de peladors a propietaris forestals o empresaris surers i finalment a l’espai La Joia del Museu, hi haurà la mostra “El vestit de roba de suro” que formà part de la performance d’inauguració de l’exposició “Surant” exposada el 2007 a l’espai La Galeria de la plaça de Can Mario.

I en segon lloc l’altre espai visitable, també amb portes obertes, serà la Torre de Guaita del Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda a Llafranc, on es podrà gaudir de les vistes de la costa i de l’Empordanet i també veure l’exposició temporal titulada “Entre el cel i la terra. Pintura de Lola Barranco”.

Inauguració de l’exposició “Sentir la sureda. Fotografies de Michele Curel”

Una cop feta la pela al bosc, el suro es posa en camions per portar-lo al comprador més proper que el pesa i selecciona per qualitats. El suro millor pagat és el que s’utilitza per a la fabricació de taps de vi.
/
Una vez sacado el corcho en el bosque es puesto en camiones para llevado al comprador más cercano para ser pesado y seleccionado en diferentes calidades. El corcho mejor pagado se utiliza para la fabricación de tapones de vino.
Una cop feta la pela al bosc, el suro es posa en camions per portar-lo al comprador més proper que el pesa i selecciona per qualitats. El suro millor pagat és el que s’utilitza per a la fabricació de taps de vi. / Una vez sacado el corcho en el bosque es puesto en camiones para llevado al comprador más cercano para ser pesado y seleccionado en diferentes calidades. El corcho mejor pagado se utiliza para la fabricación de tapones de vino.

Josep Piferrer Puig, alcalde de l’Ajuntament de Palafrugell i president de la F.P. Museu del Suro de Palafrugell

Es complau a convidar-vos a la inauguració de l’exposició “Sentir la sureda. Fotografies de Michele Curel” que tindrà lloc el proper dissabte 8 de maig, a les 19.00 h, a l’auditori del Museu del Suro.

Hi intervindran Michele Curel, fotògrafa; i Laura Terré, comissària. Es projectarà l’audiovisual “Sentir la sureda” de Michele Curel amb guió, edició i disseny sonor de José Bautista (Kansei Sound).

Places limitades. Cal inscripció prèvia al 972307825.
És obligatori l’ús de mascareta i seguir les mesures de seguretat indicades.

Nota: L’exposició romandrà oberta fins a l’1 d’agost de 2021.

Exposició “Entre el cel i la terra. Pintura de Lola Barranco” a la Torre Guaita de Sant Sebastià

Ja tenim oberta al públic la Torre Guaita de Sant Sebastià de la Guarda. En el seu interior podran visitar l’exposició “Entre el cel i la terra. Pintura de Lola Barranco”
Els horaris de visita són:

De l’1 de maig al 14 de juny:
De dimarts a dissabte de 10 a 13 h i de 16 a 19 h.
Diumenges i festius de 10 a 14h (Dilluns tancat)

Del 15 de juny al 12 de setembre:
De dilluns a diumenge de 10 a 13 h i de 17 a 20.30 h.

Del 13 al 30 de setembre:
De dimarts a dissabte de 10 a 13 h i de 16 a 19 h.
Diumenges i festius de 10 a 14h (Dilluns tancat)

Estudi de l’impacte econòmic 2019

S’ha dut a terme l’estudi de l’impacte econòmic dels diferents museus del Sistema Territorial del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, del qual forma part el Museu del Suro. Un estudi rigorós i imparcial dut a terme per l’empresa “Rusiñol&Associats”. Podeu veure’l a l’arxiu adjunt.

Contacontes i taller de Sant Jordi virtual

Avui us expliquem la segona part de “La Llegenda de Sant Jordi”

I per seguir celebrant la Diada de #SantJordi us presentem aquest taller de manualitats amb suro per fer a casa: