Comunicació

Commemoració de l’any Pallach

EL MUSEU DEL SURO COMMEMORA L’ANY PALLACH AMB L’EXPOSICIÓ ITINERANT DE DIVULGACIÓ DE LA SEVA FIGURA

Del 23 de gener al 28 de febrer de 2021 es podrà veure, al Museu del Suro de Palafrugell (Girona), l’exposició Per l’educació i el compromís social dins els actes de commemoració de l’any Josep Pallach.

Es tracta d’una exposició itinerant creada per la Fundació Pallach, que rememora la vida i les aportacions del pedagog, mort prematurament als 56 anys d’edat.

El nom Pallach porta implícita tota una sèrie de valors lligats a l’educació i al compromís social, més necessaris i actuals que mai en la nostra societat. Professor universitari i, a partir del 1973, director del departament de Ciències de l’Educació de la UAB, les seves idees de política educativa s’emmarcaven en la defensa d’una escola pública, pluralista i compensadora de desigualtats.

En aquesta ocasió el Museu del Suro aporta a l’exposició una mostra de pintures en dipòsit al fons del Museu des del 2011. Un seguit d’obres donades per diferents artistes contemporanis vinculats a la vila com a capital per a la creació de la Fundació Pallach. Així que per primera vegada s’exposarà de manera conjunta les obres d’artistes com són Modest Cuixart, Costa Sobrepera, Lluís Bruguera, Guillem Rocas, Mercè Lluís, Josep Puig, Rosa Aguiló, Mercè Massa, Cyril Torres o Víctor Dolz.

L’obertura de l’exposició es farà el proper dissabte 23 de gener a les 19.00 h de la tarda amb la intervenció de la Sra. Marta Ros, professora ajudant d’en Pallach entre el 1972 i el 1977 i directora ICE-CUG-UAB del 1977 al 1978, que parlarà sobre “Pallach pedagog”.

Per a més informació en relació de les activitats relacionades amb l’exposició podeu adreçar-vos al 972307825, enviant un correu info@museudelsuro.cat o visitant la web i les xarxes socials del Museu del Suro.

El Pessebre del Museu

Gràcies a la relació que hi ha entre el suro i els pessebres, es va establir un conveni de col·laboració amb els Amics del Pessebre del Baix Empordà. Com cada any, en Josep Farrarons de l’associació pessebrista, ens ha muntat el pessebre!

Aquest any, com a novetat, la pessebrista Montse Miró ens ha cedit unes figures inèdites i úniques fetes amb taps de suro per decorar-lo.

Ja podeu venir a veure’l, l’entrada és gratuïta i està obert al públic fins al 31 de gener del 2021.

Horari:

De dimarts a divendres de 10.00 a 13.00 h i de 16.00 a 19.00 h
Dissabte de 10.00 a 14.00 h i de 17.00 a 20.00 h
Diumenges, 24 i 31 de desembre i 5 de gener de 10.00 a 14.00 h
Dilluns, 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener, TANCAT

Tallers virtuals de Nadal

Durant aquests dies de Nadal el Museu del Suro està realitzant tot un seguit de tallers de manualitats virtuals a través de les xarxes. A l’agenda del Museu trobareu informació dels propers tallers a realitzar.
Pels qui no han pogut realitzar els tallers anteriors, a continuació us passem els diferents audiovisuals de les sessions realitzades, així també els podreu realitzar. I, sobretot, feu-nos arribar les vostres creacions i comentaris a través de les xarxes: twitter, instagram, facebook.

1. Fem una pissarra de suro de Nadal. Taller realitzat el dia 5 de desembre de 2020

2. Taller de postals de suro de Nadal. Taller realitzat en directe el dia 12 de desembre de 2020

Clica aquest link d’instagram

3. Taller de postals de suro de Nadal. Taller realitzat el dia 19 de desembre de 2020

4. Àlbum de suro de Nadal. Taller realitzat en directe el dia 29 de desembre de 2020

Clica aquest link d’instagram

5. Contacontes i taller de manualitats. Taller realitzat en directe el dia 30 de desembre de 2020

Clica aquest link d’instagram

6. Reintepretem l’art amb col·lage. Taller d’art en relació a l’exposició temporal “La Captura”, a càrrec de Montserrat Abril de l’Aula d’Art de Palafrugell. Realitzat el dia 2/1/2021.

7. Fem el fanalet de suro de Reis. Manualitat familiar realitzada a partir del dia 3/1/2021.

Ja tenim l’agenda d’activitats de Nadal!

Ja us podeu descarregar l’agenda de les activitats d’aquest Nadal del Museu del Suro. La majoria d’activitats d’enguany són virtuals, les podreu fer a casa seguint-nos a través de les xarxes socials. Feu-hi un cop d’ull i apuntau-vos a les que més us interessin!

Agenda de Nadal 2020-2021

25a Setmana de la Ciència

Sabíes que el suro ha tingut un paper important en la història de la ciència? Saps qui és Robert Hooke?
Del 14 al 29 de novembre s’ha cel.lebrat a tot Catalunya la 25a Setmana de la Ciència. Una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI). 
Museu del Suro de Palafrugell ha participat un any més d’aquestes jornades de divulgació científica amb portes obertes a l’exposició permanent i a l’exposició temporal “La Captura. Dels paisatges d’en Vayreda a l’últim quadre d’Olot”. I, tot i que la situació de pandèmia ens impedeix realitzar activitats presencials, hem preparat una filmació per descobrir les diferents propietats del suro i les seves aplicacions de la mà dels investigadors i científics de la Fundació Institut Català del Suro.
Us adonareu del perquè se’n diu que és un material únic i sorprenent. Des de l’antiguitat s’ha usat per a fer-ne multitud de productes aprofitant les seves característiques, i avui en dia fins i tot acompanya els astronautes en les seves missions. 
I tu li trobaríes una nova aplicació?

Oberta al públic l’exposició “La Captura. Dels paisatges d’en Vayreda a l’últim quadre d’Olot”

Josep Piferrer Puig, alcalde de l’Ajuntament de Palafrugell i president de la F.P. Museu del Suro de Palafrugell, el passat dia 17 d’octubre va inaugurar l’exposició “La Captura. Dels paisatges d’en Vayreda a l’últim quadre d’Olot”, a l’Espai Manufactures d’exposicions temporals del Museu del Suro.
 
En l’acte hi van intervenir el Sr. Marc Heras, regidor del Museu del Suro; el Sr. Miquel Àngel Codes, historiador, crític d’art i comissari de la mostra; el Sr. Jordi Planas, col·leccionista i propietari de les obres exposades; i el mateix Sr. Josep Piferrer, alcalde de Palafrugell.

L’exposició romandrà oberta fins al 17 de gener de 2021.

Jornades Europees de Patrimoni 2020

Excursió a Ermedàs i la pedra de Rapinya

Un any més, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural ha impulsat les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991 i que és considerada com l’activitat participativa més important d’Europa en relació al patrimoni cultural. Aquest projecte ha comptat amb la col•laboració de la Federació de Municipis Catalunya, de l’Associació Catalana de Municipis i de l’Institut Ramon Muntaner i en l’edició d’enguany ha incorporat com a nous col•laboradors, l’Associació Capital de la Cultura Catalana i Catalonia Sacra. Les JEP2019 se celebren a Europa durant un cap de setmana entre setembre i octubre. L’edició a Catalunya s’ha celebrat els dies 9, 10, i 11 d’octubre.

El Museu del Suro participa a les Jornades Europees des de l’any 2001, organitzant activitats al voltant del patrimoni de la vila. En sis ocasions s’han organitzat activitats a Sant Sebastià de la Guarda, en cinc visites i tallers en el recinte de Can Mario i en la resta s’han visitat les esglésies, el patrimoni medieval, el patrimoni de l’aigua o el patrimoni de la Guerra Civil, entre altres.

Per aquest any s’ha realitzat una caminada comentada al nucli d’Ermedàs i a la pedra de Rapinya el dissabte, dia 10 d’octubre a les 10 del matí. Ermedàs és un agregat de Palafrugell que té el seu origen en el moviment de la població de la costa cap a l’interior per protegir-se dels atacs pirates procedents del mar quan es va acabar la pau romana. S’explicaran els masos més importants del recorregut i l’evolució de la distribució de la població a Palafrugell. S’acabarà a la pedra de Rapinya, una bola granítica situada en una zona d’afloraments de pedra propera al nucli d’Ermedàs. L’excursió, d’uns 6 km, es farà a peu des de l’aparcament de l’Institut Baix Empordà.

Durant tot el cap de setmana el Museu del Suro oferirà jornades de portes obertes, el dissabte 10 i el diumenge 11 d’octubre.

El caràcter de les activitats de les JEP contribueix a reunir als ciutadans i posa en relleu la dimensió europea i el valor del patrimoni cultural en 50 estats signataris del Conveni Cultural Europeu. Cada any s’organitzen més de 70.000 actes per tal de contribuir a la presa de consciència sobre el patrimoni comú d’Europa i la necessitat constant de la seva protecció, així com per crear experiències de patrimoni cultural compartit, promoure la inclusió i fomentar la creativitat i la imaginació.

Subvenció de la Diputació de Girona per a les noves tecnologies 2020

El Museu del Suro ha gaudit d’una subvenció de la Diputació de Girona per a la compra d’un ordinador de sobretaula amb processador i7 preparat per a poder editar audiovisuals.
Dins de la línia de subvencions als museus i col·leccions de les comarques gironines per dotar-los d’equipaments relacionats amb les noves tecnologies, en l’Àrea de Cultura, Noves Tecnologies, Esports i Benestar de la Diputació de Girona, per tal que Museus i Col·leccions de les comarques gironines es dotin d’equipaments relacionats amb les noves tecnologies per l’any 2020. La quantia d’aquesta subvenció otorgada és de 1.034,48€
Aquest nou aparell servirà per a poder editar diferents audiovisuals i complementar així l’oferta d’activitats del Museu del Suro

Activitats ajornades

Se suspenen totes les activitats de caràcter lúdic i cultural programades des de l’Ajuntament de Palafrugell i aquelles que, programades per entitats o associacions, s’hagin de desenvolupar en les instal·lacions o equipaments municipals.
Bàsicament son totes aquelles que impliquen la participació de persones vulnerables, col·lectius de risc i aquelles què, per recomanació de les autoritats sanitàries, és consideri adequat aplaçar-les o suspendre-les.
Són vigents des del 23 d’octubre de 2020 i fins al 23 de novembre de 2020, sens perjudici de la seva pròrroga en funció de la situació epidemiològica del moment.