Comunicació

Converses per la memòria: donem veu a les persones grans i als joves

Des del Museu del Suro, i juntament amb Ràdio Palafrugell, s’han creat quatre entrevistes que porten per títol: Converses per la memòria: donem veu a les persones grans i als joves

Aquesta iniciativa vol apropar diverses generacions per recuperar i posar valor a les vivències de la nostra gent gran i establir un espai de diàleg i de relació intergeneracional. Després de fer una crida a les xarxes socials per a la participació de joves per aquesta acció, amb l’ajuda de l’Àrea de Joventut de l’Ajuntament de Palafrugell, han estat diverses persones joves que s’han presentat voluntaris engrescats per la proposta. Les entrevistes han estat liderades per les persones joves, donant-los veu i creant vincles entre el passat de diverses persones vinculades a la indústria surera, sobretot en temes de gènere, de la vida dins la fàbrica, dels inicis en la creació de roba del suro i de les diferències en l’acció comercial arreu del món. Aquestes converses protagonitzades per 4 tàndems (Jordi Cama i Mateu Bruguera, Felisa Barberà i Lisa Morcillo, Josep Bofill i Carla Cerrillo, Teresa Bofill i Iman Ahmittach) han permès una anàlisi comparativa entre dues societats molt diferenciades.

Un centenar de persones participen en l’experiència surera “De l’arbre al tap, del tap a taula”

Un centenar de persones han participat en els darrers caps de setmana a l’experiència surera «De l’arbre al tap, del tap a taula», organitzada pel Consorci de les Gavarres i pel Museu del Suro de Catalunya. Les matinals sureres han tingut lloc als municipis de Cassà de la Selva i Palafrugell els dissabtes i diumenges, des del 19 de juny fins aquest 18 de juliol.

La tercera edició de l’activitat oferia una visita cultural d’espais històrics de rellevància dins la tradició surotapera, així com una demostració de la pela del suro en directe i un esmorzar temàtic amb degustació de vins de la DO Empordà.

“Des del Consorci de les Gavarres fem una valoració molt positiva de la participació, malgrat les restriccions de la pandèmia i ja hem començat a treballar en la programació de la quarta edició prevista per l’any vinent per seguir posant en valor el patrimoni cultural i natural de les Gavarres” tal com ha explicat el president del Consorci de les Gavarres, Pau Presas.

En aquest mateix sentit, els responsables del Museu del Suro de Catalunya en fan una valoració positiva de la tercera edició, malgrat les dificultats presents. “Poder transmetre els valors d’un ofici ancestral amb demostracions en directe i explicacions de primera mà de peladors de suro és una experiència recomanable per diferent i gairebé exclusiva a casa nostra. I la bona acceptació ens anima a seguir treballant per reivindicar el nostre patrimoni surer, compartit a banda i banda de les Gavarres”, tal com ha manifestat Marc Heras, regidor del Museu del Suro.

«De l’arbre al tap, del tap a taula» és una experiència surera impulsada pel Consorci de les Gavarres i pel Museu del Suro de Catalunya, i ha comptat amb la col·laboració dels ajuntaments de Palafrugell i Cassà de la Selva, la DO Empordà i l’Institut Català del Suro.

Inauguració de l’exposició de Floreal Radresa

Josep Piferrer Puig, alcalde de l’Ajuntament de Palafrugell i president de la FP Museu del Suro

Es complau a convidar-vos a la inauguració de l’exposició “De l’exili a Palafrugell. Floreal Radresa (1946-1997)” que tindrà lloc el proper dissabte, dia 7 d’agost, a les 19.30 h, a l’auditori del Museu del Suro.

Places limitades. Cal inscripció prèvia al 972307825
És obligatori l’ús de mascareta i seguir les mesures de seguretat indicades

Palafrugell, juliol de 2021
Nota: L’exposició romandrà oberta fins al 31 d’octubre de 2021

De l’arbre al tap, del tap a taula

Apunta’t a les matinals sureres que hem preparat pels caps de setmana de juny i juliol a les Gavarres.
 
L’estiu és l’única època de l’any en que es pot pelar l’alzina surera. Et proposem un viatge, del bosc a la taula, on descobriràs l’apassionant món del suro: des que els peladors treuen l’escorça de l’arbre fins a l’obtenció del tap, un element clau en els millors vins del món.
 
Viuràs una experiència única: la pela del suro en directe a l’espai natural protegit de les Gavarres. La saviesa i l’experiència d’aquests professionals del món forestal és una part important del nostre patrimoni cultural.
A més, t’oferim un esmorzar temàtic, una visita cultural i una degustació de vins.
 
Del 19 de juny al 18 de juliol de 9.30 a 13.30h

ACTIVITATS:
LA PELA
A Cassà de la Selva: Demostració de Pela a Can Vilallonga
A Palafrugell: Demostració de Pela a Llofriu.
L’ESMORZAR
A Cassà de la Selva: Esmorzar al bosc
A Palafrugell: Esmorzar al Museu del Suro de Catalunya
LA VISITA
A Cassà de la Selva: Esmorzar al bosc
A Palafrugell: Visita guiada al Museu del Suro de Catalunya
LA DEGUSTACIÓ
A Cassà de la Selva: Degustació de vins DO Empordà.
A Palafrugell: Degustació de vins DO Empordà.

DIES:
A CASSÀ DE LA SELVA ELS DIES:
19 JUNY / 27 JUNY / 3 JULIOL / 11 JULIOL / 17 JULIOL

A PALAFRUGELL ELS DIES: 
20 JUNY / 26 JUNY / 04 JULIOL / 10 JULIOL / 18 JULIOL

de 9.30 a 13.30h

PREU:
15€ adults
8€ de 7 a 16 anys
Gratuït per a infants fins a 6 anys

INFORMACIÓ I RESERVES:
Activitat a Cassà de la Selva:
• amarin@gavarres.cat
• 638 557 836 / 972 643 695

Activitat a Palafrugell:
• info@museudelsuro.cat
• 972 307 825

A TENIR EN COMPTE:
• Cal inscripció prèvia.
• Desplaçaments no inclosos en el preu.
• La realització de l’activitat està subjecte a un mínim d’inscrits (mínim 5 màxim 15 pax).
• Activitat a l’aire lliure, es podrà veure afectada per previsions meteorològiques.

PUNT DE TROBADA  A CASSÀ DE LA SELVA:
A les 9.30 a Can Vilallonga
Veïnat de la Verneda, s/n. 17244, Cassà de la Selva

PUNT DE TROBADA  A PALAFRUGELL:
A les 9.30 h al Centre cultural Bassa Rocas de Llofriu (Escoles velles).
C/ Irene Rocas, 1. 17124, Llofriu

Reobertura dels equipaments culturals de Sant Sebastià

Arrenca la nova temporada a la Muntanya de Sant Sebastià amb la reobertura dels espais patrimonials. A la Torre de Guaita es pot veure l’exposició Entre el cel i la terra de Lola Barranco.

Els equipaments culturals de la Muntanya de Sant Sebastià reprenen l’activitat amb les mesures adequades a les necessitats actuals després d’un llarg període de tancament pel motiu de la pandèmia.

El primer espai obert és la Torre de Guaita, on es pot veure la pintura de Lola Barranco. La seva obra s’ajusta perfectament als objectius de les exposicions programades a la Torre que són una reflexió sobre el paisatge, mostrat en un espai privilegiat d’observació com és la Torre, el terrat de la qual és el punt més alt de la muntanya de Sant Sebastià i des d’on es pot tenir una experiència visual de 360º.

Lola Barranco Cascón, nascuda a Trujillo, es va traslladar amb la seva família a Barcelona de ben petita i allà va estudiar Belles Arts, pintura i gravat, al mateix temps que ensenyava dibuix a nens de primària. En acabar la universitat va continuar ensenyant en instituts de secundària de Barcelona i, després d’una època de viatges, es va establir a Palafrugell per dedicar-se a l’ensenyament i a la pintura, al mateix temps que descobria els meravellosos indrets del territori. Els viatges són importants en la seva trajectòria artística, va assistir a tallers de gravat a Itàlia, amb reconeguts artistes i al Pratt Graphic Centre de Manhattan a Nova York. Va alternar viatges d’estudis amb d’altres viatges arreu del món per conèixer altres gents, cultures i Naturalesa; fent llargues estades a Colombia i a Londres.

Per a l’exposició Entre el cel i la terra Lola Barranco ha fet una selecció de pintures, fonamentada en moments d’interiorització que culminen plasmats en color i matèria sobre unes teles de lli.

A la primera planta de la torre hi podreu reconèixer travesses cap a l’illa Formiga, aus observades nedant entre les roques de Llafranc o bé la Formiga caminant per cala Estreta. A la segona, amb una mica més de fantasia, s’ha atrevit a donar vida a les encisadores dones antigues d’Empúries, d’una època entre arcaica i clàssica, conjuntament amb un cap de sirena, una llàntia revellida i algunes cloves de garotes i d’altres de ben punxegudes.

El passat 18 de maig es va obrir l’Espai Far, el doble recinte davant el Mirador de Joaquim Turró i el far. Aquest espai d’exposició planteja els múltiples motius que es poden tenir per pujar a la Muntanya de Sant Sebastià, a banda de donar el servei d’informació turística del territori. Sant Sebastià és l’espai més visitat del municipi de Palafrugell, compta amb un jaciment ibèric rehabilitat i visitable lliurement de forma accessible. També compta amb una torre de guaita, una ermita i un far.
Per accedir a tots els espais es pot recórrer la Ruta dels Miradors, un camí al voltant de la muntanya que permet gaudir de la diversitat de les vistes que ofereix aquest espai privilegiat i que interpreta els diversos espais patrimonials. La Ruta dels Miradors es pot seguir mitjançant QR o amb l’aplicació “Ruta dels Miradors” que es pot trobar dins l’app “Palafrugell al mòbil”. A les vuit parades del recorregut es pot descobrir que aquest espai al llarg de la història, ha estat un indret per protegir-se, per vigilar, per pregar, per celebrar, per advertir, per guiar, per contemplar, per passejar, per gaudir,…

Els espais de la Muntanya es podran visitar fins al 30 de setembre.

Visita guiada a l’exposició “Sentir a la sureda”

La pela del suro es pot realitzar durant els mesos d’estiu quan l’arbre reuneix les condicions optimes segons la meteorologia.
/
La saca del corcho solo se puede realizar durante los meses de verano cuando el árbol reúne las condiciones óptimas según la meteorología.
La pela del suro es pot realitzar durant els mesos d’estiu quan l’arbre reuneix les condicions optimes segons la meteorologia. / La saca del corcho solo se puede realizar durante los meses de verano cuando el árbol reúne las condiciones óptimas según la meteorología.

Aquest diumenge dia 27 de juny vine a gaudir de la visita guiada que ens farà la fotògraf Michele Curel sobre la seva exposició “Sentir al sureda. Fotografies de Michele Curel”.
És una activitat gratuïta apte per a tots els públics.
A les 12.00 h al Museu del Suro de Catalunya.

Fira del tap de Cassà de la Selva

El dissabte 12 i el diumenge 13 de juny, el Museu del Suro de Palafrugell col·labora amb la Fira del Tap amb l’exposició de fotografies ‘Súber’ de Manutrillo, una demostració de com es feien taps amb màquina de ribot i un taller de manualitat per infants.