Comunicació

22è Cap de Setmana Ibèric

Com cada any pel primer cap de setmana d’octubre es presenta una gran oportunitat per conèixer com era la gent de les nostres terres fa 2.200 anys. El Cap de Setmana Ibèric és l’esdeveniment anual de la Ruta dels Ibers més important i que atrau més visitants als jaciments ibèrics de tot Catalunya.

Una festa que retorna a la vida els vestigis de fa més de 2.200 anys, oferint un gran ventall d’activitats al voltant de la cultura ibèrica: visites guiades, visites teatralitzades, tallers, reconstruccions històriques, tasts de menjars i de begudes… una varietat d’opcions per tots els gustos i públics!

Cada any s’escull un tema sobre el qual se centrarà aquesta gran festa. Aquest 22è Cap de Setmana Ibèric es dedicarà a l’enigma de la llengua ibèrica. Us convidem a aprendre tot el que s’ha descobert fins ara entorn aquest fascinant aspecte de la cultura ibèrica, l’escriptura, desenvolupada a partir del segle V aC, la qual continua sent una gran incògnita sense resoldre: la podem llegir, però no sabem què signifiquen les seves paraules!

Nosaltres hi participem amb les següents activitats:

Dissabte 1 d’octubre, a les 17.30 h
VISITA I TALLER FAMILIAR DE CERÀMICA I ESCRIPTURA DE LES GRAFIES IBÈRIQUES
Coneixerem les característiques del jaciment tot comentant l’origen i influències de les grafies ibèriques. Al taller de ceràmica escriurem, sobre fang, missatges secrets que només nosaltres sabrem desxifrar. Vine a conèixer les magnífiques vistes al mar i la situació estratègica del poblat ibèric de Sant Sebastià de la Guarda!
• Preu: Gratuït
• Apte a partir de 6 anys
• Cal reserva prèvia al 972307825

Diumenge 2 d’octubre a les 12.00 h
EL LLEGAT DELS IBERS VISITA GUIADA ACCESSIBLE EN LLENGUA DE SIGNES CATALANA
Recorregut, sobre la cultura i els enigmes de l’escriptura ibèrica al jaciment ibèric de Sant Sebastià de la Guarda (Llafranc), indret privilegiat amb un gran domini visual per a la defensa. L’idioma ibèric és una incògnita plena de misteris de gran complexitat amb dificultats per sobreviure a causa de l’arribada del llatí. Veniu a descobrir les característiques d’un oppidum (poblat fortificat) particular i la civilització autòctona que hi va viure, el país dels indigets.
• Preu: Gratuït
• Apte a partir de 6 anys
• Cal reserva prèvia al 972307825

Feu agenda per apropar-vos al vostre poblat ibèric més proper… o explorar jaciments més enllà!
Consulteu el programa amb totes les activitats del Cap de Setmana Ibèric per veure quina s’ajusta més als vostres interessos. Hi ha activitats per a tots els públics, i recordeu, arreu de Catalunya!

Dissabte, 30 de juliol a partir de les 19.00 h, comença la XII Biennal de Fotografia Xavier Miserachs amb la primera retrospectiva a Espanya de Sabine Weiss, i exposicions inèdites de Francesc Català-Roca, Ferran Freixa i Antoni Campañà, entre altres

Museu del Prado. Sala Velázquez. Madrid, 1963 © Fons Fotogràfic F. Català-Roca - Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya
Museu del Prado. Sala Velázquez. Madrid, 1963 © Fons Fotogràfic F. Català-Roca - Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya

La Biennal, que organitza 8 exposicions -la majoria inèdites i de producció pròpia- en diferents espais de Palafrugell, presenta la primera retrospectiva a Espanya de Sabine Weiss (1924-2021), llegenda de la fotografia humanista francesa. Una mostra de gairebé 120 imatges representatives de la seva carrera i seleccionades per l’autora, que va morir el passat mes de desembre.

Amb motiu de la celebració del centenari de Francesc Català-Roca (1922-1998), la Biennal organitza i produeix dues exposicions: “Dones”, amb més de 60 còpies -vintage i actuals-, i que es podrà visitar al Museu del Suro de Catalunya, ens aproxima a la mirada de l’autor vers les dones, i en col·laboració amb la Fundació Josep Pla, “Retrats d’un país: Francesc Català-Roca i Josep Pla”, que mostra com les narratives fotogràfica i literària dialoguen i es complementen per retratar un país.

“Dones”, comissariada i produïda per la Biennal, és fruit de la fascinant immersió a l’arxiu de Català-Roca, que al llarg de la seva vida va disparar més de 200.000 fotografies. L’exposició mostra la mirada del fotògraf vers les dones, de totes les edats, i en diferents àmbits i situacions. Una mirada de respecte, admiració i exaltació de la bellesa en l’accepció més àmplia de la paraula. La mostra, , està formada per 32 còpies vintage i 34 còpies actuals.

A més, la Biennal també ret homenatge a Ferran Freixa (1950-2021), autor cabdal de la generació de fotògrafs catalans dels anys setanta, amb “Tornar al Marroc”, un diari de viatge que recull fotografies inèdites de dues estades que l’autor va fer al país africà els anys 1987 i 1992.

La capsa vermella d’Antoni Campañà (1906-1989) es torna a obrir per mostrar, en aquesta ocasió, una selecció de fotografies centrades en el paper de la dona durant la Guerra Civil, i l’Hotel Llevant de Llafranc acollirà l’exposició “Retorn a Llafranc”, amb fotografies de Xavier Miserach de la Costa Brava dels anys seixanta, quan l’autor va començar a sovintejar Palafrugell i les seves cales.

En representació de la fotografia més jove, la Biennal programa “Quan tot s’ensorra”, de la fotògrafa documental Anna Surinyach, una mostra que il·lustra com diferents parts del planeta s’han hagut d’enfrontar a emergències humanitàries, i “La frontera sud, a l’ombra del nord”, del fotoperiodista Martí Albesa, sobre el fenomen migratori a la frontera sud d’Europa.

El programa d’activitats complementàries gratuïtes comptarà amb el debat entre els fotoperiodistes Sandra Balsells i Emilio Morenatti sobre l’ètica i la pràctica del fotoperiodisme; la fotògrafa Anna Surinyach i el periodista Agus Morales presentaran el seu projecte de col·laboració “Quan tot s’ensorra”; Jaume Orpinell, fotògraf i gran coneixedor de l’Arxiu Català-Roca, oferirà una xerrada sobre l’autor; Martí Albesa parlarà sobre les fronteres europees actuals; el fotògraf Santos Montes explicarà la seva experiència com a company de viatge de Ferran Freixa a Marroc; es projectarà el documental “La capsa vermella. La guerra infinita d’Antoni Campañà”, i es representarà l’obra teatral “El mar. Visió d’uns nens que no l’han vist mai”, sobre la figura del mestre català Antoni Benaiges.

Com a novetat, la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs farà visites guiades a públic general tots els dissabtes del mes d’agost. Les visites per escoles i instituts es programaran a partir de setembre.

Tota la informació i agenda d’activitats a www.biennalxmiserachs.org

Presentem un nou taller: “Animant Suro”

ANIMANT SURO
PYR 2022 PLATFORM
19 de juliol 2022 / 10:00h
Al Museu del Suro de Catalunya

Inspirant-nos en el suro i la fantàstica col·lecció del Museu del Suro de Palafrugell (Girona), explorarem de manera sensorial les possibilitats plàstiques d’aquesta matèria primera per a la creació de pel·lícules abstractes.

Treballarem en grups entorn d’Estacions de Treball que proposen diferents enfocaments i ens aproparem a la diversitat d’imaginaris per després capturar fotografies de les nostres creacions, colors i textures, realitzant composicions i descobrint els fantàstics secrets que amaguen les alzines creadores de suro.

Un cop tinguem les imatges, les animarem gràcies als diferents gadgets propis de la tècnica de l’stop-motion, obtenint una sèrie de pel·lícules abstractes inspirades en el punt i la ratlla. Veurem així com emergeixen bells i complexos patrons a partir de la repetició, la rotació i la translació d’elements molt simples.

Objectius:

– Reconèixer sensorialment el material per endinsar-nos en les formes, colors, textures i inspirar-nos per a la generació de fotografies.
– Conèixer el suro de la mà d’experts, i la necessitat del respecte, la conservació i la recuperació del medi ambient.
– Inspirar-se a partir del propi medi i de l’imaginari PyR Junior
– Compartir i experimentar el procés creatiu

Aquest taller, impartit per Anita García, fundadora d’Alehop Co-disseny, forma part del programa Catalunya Abstracta 2022, que continua el nostre treball d’exploració del patrimoni cultural, industrial i històric de la regió a través de la creació de cinema abstracte amb nens i nenes.

Més informació i reserves en aquest enllaç

De l’arbre al tap, del tap a taula

Apunta’t a les matinals sureres que hem preparat pels caps de setmana de juny i juliol a les Gavarres.
 
L’estiu és l’única època de l’any en que es pot pelar l’alzina surera. Et proposem un viatge, del bosc a la taula, on descobriràs l’apassionant món del suro: des que els peladors treuen l’escorça de l’arbre fins a l’obtenció del tap, un element clau en els millors vins del món.
 
Viuràs una experiència única: la pela del suro en directe a l’espai natural protegit de les Gavarres. La saviesa i l’experiència d’aquests professionals del món forestal és una part important del nostre patrimoni cultural.

A més, t’oferim un esmorzar temàtic, una visita cultural i una degustació de vins.
 
Del 18 de juny al 23 de juliol de 9.30 a 13.30h

ACTIVITATS:
LA PELA
A Cassà de la Selva: Demostració de Pela a Can Vilallonga
A Palafrugell: Demostració de Pela a Llofriu

L’ESMORZAR
A Cassà de la Selva: Esmorzar al bosc
A Palafrugell: Esmorzar al Museu del Suro de Catalunya

LA VISITA
A Cassà de la Selva: Visita guiada a la vila surera de Cassà
A Palafrugell: Visita guiada al Museu del Suro de Catalunya

LA DEGUSTACIÓ
A Cassà de la Selva: Degustació de vins DO Empordà
A Palafrugell: Degustació de vins DO Empordà

DIES:
A CASSÀ DE LA SELVA ELS DIES:
18 JUNY / 26 JUNY / 2 JULIOL / 10 JULIOL / 16 JULIOL

A PALAFRUGELL ELS DIES: 
25 JUNY / 3 JULIOL / 9 JULIOL / 17 JULIOL / 23 JULIOL

de 9.30 a 13.30h

PREU:
15€ adults
8€ de 7 a 16 anys
Gratuït per a infants fins a 6 anys

INFORMACIÓ I RESERVES:
Activitat a Cassà de la Selva:
• amarin@gavarres.cat
• 972 643 695

Activitat a Palafrugell:
• info@museudelsuro.cat
• 972 307 825

A TENIR EN COMPTE:
• Cal inscripció prèvia.
• Desplaçaments no inclosos en el preu.
• La realització de l’activitat està subjecte a un mínim d’inscrits (mínim 5 màxim 15 pax).
• Activitat a l’aire lliure, es podrà veure afectada per previsions meteorològiques.

PUNT DE TROBADA  A CASSÀ DE LA SELVA:
A les 9.30 a Can Vilallonga
Veïnat de la Verneda, s/n. 17244, Cassà de la Selva

PUNT DE TROBADA  A PALAFRUGELL:
A les 9.30 h al Centre cultural Bassa Rocas de Llofriu (Escoles velles).
C/ Irene Rocas, 1. 17124, Llofriu

Visita comentada a l’exposició Esquenes de Rosa Aguiló

Aquest dissabte dia 11 de juny a les 18.30h l’artista Rosa Aguiló realitzarà una visita comentada a la seva exposició Esquenes del Museu del Suro de Catalunya. Mostra d’art que es pot veure a la sala d’exposicions temporals fins al 24 de juliol de 2022.

Rosa Aguiló, nascuda  a Palafrugell, llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona és professora de dibuix i color a l’Escola d’art i superior de disseny d’Olot des del 1989. Al llarg de la seva trajectòria ha realitzat regularment exposicions individuals i col·lectives, d’obra pictòrica i instal·lacions a Catalunya i a l’estranger. La seva obra forma part de la col·lecció permanent de pintura de la Fundació Vila Casas que s’exposa a Can Framis de Barcelona, del Fons d’art de Girona – Museu d’Història de la Ciutat- del Fons d’art de l’Ajuntament de Palafrugell i del Fons d’art Arteca – Biblioteca de Palafrugell.

Amb un característic estil conceptual de minimalisme plàstic amb formes simples, el seu treball a través de colors dolços expressa i provoca emocions apropant-se a qui observa i fent que imagini, creant emocions. Com ella mateixa afirma ha rebut la influència d’artistes com Alberto Giacometti, Mark Rothko, Cy Twombly, Alexander Calder, Joan Miró, Francisco de Goya, Cristina Iglesias, Isidre Nonell, Pere Noguera, Joan Foncuberta,  Anish Kapoor, Jaume Plensa, Quino, Tim Burton. 

En aquesta ocasió exposa més de 30 obres de tècnica mixta, de la sèrie Esquenes, amb una solemne instal·lació central anomenada Vertebres i un audiovisual que acompanya la mostra realitzat per Ideasonora. 

Dissabte 11 de juny, a les 18.30h.
Visita comentada amb l’artista i comissària de l’exposició Esquenes, Rosa Aguiló.
– Activitat gratuïta
– Apte per a tots els públics
– Cal reserva prèvia al 972307825 o info@museudelsuro.cat

El Museu del Suro de Catalunya acull l’exposició “Esquenes” de l’artista empordanesa Rosa Aguiló.

La mostra, d’entrada lliure, s’inaugura el dissabte 28 de maig a les 19.00 h a la sala manufactures d’exposicions temporals i es podrà veure fins al 24 de juliol.

L’acte d’inauguració anirà a càrrec del Sr. Joan Vigas, alcalde de Palafrugell, el Sr. Marc Heras, regidor del Museu, la Sra. Anna Bayó, historiadora de l’art. Seguidament, l’artista Rosa Aguiló ens oferirà una visita comentada a la mostra.

La sala d’exposicions temporals del Museu del Suro de Catalunya, a Palafrugell, és un espai que combina tradició, indústria i modernitat, amb una programació anual d’exposicions de diverses temàtiques. En aquesta ocasió es torna a convertir en l’embolcall ideal per a la difusió dels artistes empordanesos i també locals.

Rosa Aguiló, nascuda a Palafrugell, llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona és professora de dibuix i color a l’Escola d’art i superior de disseny d’Olot des del 1989. Al llarg de la seva trajectòria ha realitzat regularment exposicions individuals i col·lectives, d’obra pictòrica i instal·lacions a Catalunya i a l’estranger. La seva obra forma part de la col·lecció permanent de pintura de la Fundació Vila Casas que s’exposa a Can Framis de Barcelona, del Fons d’art de Girona – Museu d’Història de la Ciutat- del Fons d’art de l’Ajuntament de Palafrugell i del Fons d’art Arteca – Biblioteca de Palafrugell.

Amb un característic estil conceptual de minimalisme plàstic amb formes simples, el seu treball a través de colors dolços expressa i provoca emocions apropant-se a qui observa i creant emocions. Com ella mateixa afirma ha rebut la influència d’artistes com Alberto Giacometti, Mark Rothko, Cy Twombly, Alexander Calder, Joan Miró, Francisco de Goya, Cristina Iglesias, Isidre Nonell, Pere Noguera, Joan Foncuberta, Anish Kapoor, Jaume Plensa, Quino, Tim Burton.

En aquesta ocasió exposa més de 30 obres de tècnica mixta, de la sèrie Esquenes, amb una solemne instal·lació central anomenada Vertebres i un audiovisual que acompanya la mostra realitzat per Ideasonora.

Segons Aguiló les seves obres presenten esquenes dibuixades des de la pell, a vegades, però més sovint de dins cap enfora, de l’eix vertebral cap a la pell. Són esquenes que expliquen emocions, que punxen, que es regeneren, que s’arrelen, que esdevenen paisatge i natura, que expressen l’essència de la força i el patiment. Les esquenes són registre d’històries, en les seves obres hi veurem eixos vertebrals més o menys encaixats, amb simetries equilibrades, vinclades o inestables.

Tal com diu Anna Bayó, autora del text de presentació de l’exposició, les seves obres són narracions individuals, que ressonen, però que sempre acaben sent històries universals. L’artista dibuixa línies que es desplacen sobre si mateixes per fer néixer patrons que organitzen el caos de saber-se subjecte. Aquestes línies, aquests fils, es transformen i dibuixen formes i sentiments que es materialitzen en una diversitat de possibilitats.

En definitiva una magnífica oportunitat per a endinsar-se en el món d’Aguiló, on gaudir d’un entorn poètic i altament cuidat.

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS i NIT DELS MUSEUS

CELEBRA AMB NOSALTRES EL DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS

Com cada 18 de maig, celebrem amb tu el Dia Internacional dels Museus (DIM), el gran esdeveniment que organitza, des del 1977, el Comitè Internacional dels Museus (ICOM). És el dia en què els museus són els protagonistes i obren les seves portes per oferir una atractiva oferta d’activitats i per sensibilitzar als seus visitants i a la població de la seva importància en el desenvolupament de la societat.

Per aquesta edició, l’ICOM proposa celebrar el DIM sota el lema “El poder dels museus”. I és que els museus tenen el poder de transformar el món que els envolta, de provocar canvis positius en les seves comunitats. Ho fan a través de tres eixos: la sostenibilitat, la innovació en la digitalització i l’accessibilitat i la construcció de comunitat a través de l’educació.

Nosaltres ens unim a celebrar-ho amb un seguit de propostes i activitats:

Dissabte 14, diumenge 15 i dimecres 18 de maig
JORNADA DE PORTES OBERTES
Museu del Suro i a la Torre de Guaita de Sant Sebastià de la Guarda, en els seus horaris habituals consulteu aquí.
Dipòsit d’Aigua Modernista de Can Mario d’11.00 a 13.00 h

LA JOIA DEL MUSEU: “DISSENYS I PROTOTIPS DE SURO
(Elisava x Institut Català del Suro)”

Exposició d’una selecció de dissenys i prototips de productes fets amb suro del Grau en Disseny i Grau en Enginyeria de Disseny Industrial. Curs 2020-21.

Dissabte 14 de maig, de 17.30 a 19.30 h
CIÈNCIA I ACCIÓ: “LES CÈL·LULES I LES PROPIETATS DEL SURO”
Taller familiar continuat al Parc de la Sauleda.
– Activitat gratuïta
– Apte a partir de 4 anys

Diumenge 15 de maig, a les 12.00 h
VISITA GUIADA: “LECTURA DE POEMES I CONVERSA
AMB L’ARTISTA TON ARMENGOL”

Visita comentada a l’exposició “Nausfragils” a la Torre de Guaita Sant Sebastià i lectura de poemes a càrrec de l’artista Ton Armengol.
– Activitat gratuïta
– Apte per a tots els públics

El Poder dels Museus: Xarxa del Sistema Territorial del MNACTEC

El dissabte 14 de maig, el Museu del Suro de Catalunya ofereix portes obertes i un concert audiovisual de Blanquito Zurdito, el Trobador de Tulsa amb motiu de la celebració de la Nit dels Museus.

A les 22.00 h
BLANQUITO ZURDITO, EL TROBADOR DE TULSA. HOMENATGE A J.J.CALE
Concert audiovisual dedicat a un dels autors més influents i, alhora, més desconeguts de la música popular americana de finals del segle XX.
Amb Bikentios Chávez a la bateria, Jordi Ruiz “Popi” en el baix, Miquel Brugués en els teclats, Lluís Figueras a la veu i guitarra, Pau Savall com a tècnic de vídeo i Sara Savall en el disseny fotogràfic.
– Entrada gratuïta
– Aforament limitat

De 20.00 a 24.00 h
JORNADA DE PORTES OBERTES AL MUSEU DEL SURO
Aprofita l’ocasió per descobrir el Museu en horari nocturn!

“Flors i Violes” al Museu del Suro de Catalunya (Palafrugell)

Quan arriba el bon temps, arriba també el festival més esperat de l’any, el Flors i Violes! Enguany celebra la seva 13ª edició durant els dies 29, 30 d’abril i 1 de maig. Durant tot el cap de setmana hi haurà espectacles, música, circ, activitats i molt més! Així mateix, recuperarem una mica l’antiga normalitat i es tornaràn a decorar carrers per donar una bona benvinguda a la primavera!

El Museu del Suro hi participa intervenint la sureda amb la instal·lació d’arquitectura efímera de l’artista Juli Sanjuan Palma “Com el suro a l’alzina surera”. Les abraçades s’entrenen, com tot. I jo les meves no les practico. Em centro en altres vides. Em nego veritats. Aprenc a fer, fer, fer. M’ennueguen les metes. M’ofega el desig de l’altre. M’eixorda voler allò que no sé si vull. Supuro buidor. Segrego angoixa. Necessito trobar-me. Em necessito. Avui m’he disfressat de mi i m’he abraçat fins que he recordat què volia dir sentir.

Nascut a Figueres, Juli Sanjuan és arquitecte, escenògraf i director d’art. Ha realitzat diverses instal·la­cions d’arquitectura efímera en diversos festivals de Catalunya. Al 2017, junt amb Clara Crous, creen una intervenció paisatgística a la platja d’Empuriabrava que els val una menció del Jurat en espais exteriors als Premis d’Arquitectura de les Comarques de Giro­na. I al 2019 és becat per realitzar un workshop a la Quadriennal d’escenografia de Praga.

Com a escenògraf ha treballat en diversos projectes teatrals estrenats al Teatre Jardí de Figueres, la sala Planeta de Girona i a l’Institut del Teatre i l’assessorament escènic de lec­tures dramatitzades al Palau de la Música Catalana i a Dau al Sec. Com a director d’art ha treballat pel festival Inspira, Agitart, White Summer i Cruïlla. Al 2019 comissaria l’exposició dels Premis d’Arquitectura del COAC Girona. Al 2020 realitza la direcció d’art del live “La Gran Onada a Empúries” dels Sopa de Cabra dirigit per Pol Fuentes. I al 2021 crea la cavalcada de Reis de Cassà de la Selva.

Amb aquesta instal·lació va participar a l’Art&Gavarres del 2021, un festival internacional d’art i paisatge a les Gavarres que parteix de la idea que l’art pot ser una eina que ens ajudi a reflexionar i a canviar la nostra mirada sobre el paisatge. Relaciona art i natura per donar a conèixer aquest espai natural protegit i posar-lo en valor.

Activitats previstes pel dissabte 30 d’abril i diumenge 1 de maig

Com el suro a l’alzina surera
Intervenció d’arquitectura efímera de l’artista Juli Sanjuan Palma “Com el suro a l’alzina surera”. Les abraçades s’entrenen, com tot. I jo les meves no les practico…. Avui m’he disfressat de mi i m’he abraçat fins que he recordat què volia dir sentir.

– A la Sureda del Museu de 10.00 a 14.00 h i de 17.00 a 20.30 h
– Entrada gratuïta

Molinets de paper de suro
Taller familiar continuat de manualitats amb paper de suro.

– A l’Aula del Museu d’11.00 a 13.00 h i de 17.30 a les 19.30 h
– Apte a partir de 4 anys
– Activitat gratuïta

Portes obertes per Flors i Violes

– Dipòsit d’Aigua Modernista de Can Mario d’11.00 a 13.00 h i de 17.30 a 19.30 h
– Museu del Suro de Catalunya de 10.00 a 14.00 h i de 17.00 a 20.30 h


Obertura de la Torre de Guaita amb l’exposició “NauSfragiLs”, una instal·lació poètica escultòrica de l’artista Ton Armengol.

Arrenca la nova temporada a la Muntanya de Sant Sebastià amb l’obertura dels espais patrimonials. A la Torre de Guaita es podrà veure l’exposició “NauSfragiLs”, una instal·lació poètica escultòrica de l’artista Ton Armengol.

El primer espai obert és la Torre de Guaita, on es podrà veure, del 9 d’abril fins al 18 de setembre, una instal·lació poètica escultòrica del naufragi a càrrec de l’artista Ton Armengol. La seva obra s’ajusta perfectament als objectius de les exposicions programades a la Torre que són una reflexió sobre el paisatge, mostrat en un espai privilegiat d’observació com és la Torre, el terrat de la qual és el punt més alt de la muntanya de Sant Sebastià i des d’on es pot tenir una experiència visual de 360°.

La mostra és un diàleg entre poemes i obra escultòrica que aborda l’experiència del naufragi personal i, per tant, col·lectiu des de diferents angles: masclismes, addiccions, migracions, senectuts… instal·lacions mòbils de vint vaixells construïts amb fustes recollides a la platja i ferros trobats al bosc i de set ampolles amb poemes a dins.

Cada navili s’ha calafatat amb despulles inútils que algun mar ha escopit a la platja. Els textos són trobats vagant a la deriva per molls i carrerons d’inhòspites ciutats, per exemple la teva “Sortós tu, nàufrag, no raus al fons“.

Ton Armengol, nascut a Manresa el 1963, ha estat actiu en diverses expressions artístiques, la més reeixida ha estat la poesia, amb dos poemaris publicats dels quals se n’han obtingut diversos premis. L’obra poètica d’Armengol ha anat evolucionant cap a l’oralitat i el compromís social que ha desembocat en l’escultura poètica.

La seva voluntat és interpel·lar l’espectador «a dos nivells». D’una banda, denuncia, «des de la indignació i la vergonya profunda, el cinisme i la hipocresia dels governants dels països prepotents que neguen l’ajuda a les persones que, fugint de guerres i misèries, arrisquen la vida per sobreviure. Arriben a dictar lleis que prohibeixen salvar vides, una fita més del despropòsit deshumanitzador de la societat». I, d’altra banda, presenta el naufragi com un fet quotidià, transversal, que afecta a tots: a qui és vell i està desvalgut, a qui té una addicció i no se’n surt, a qui pateix per una mort violenta, a qui és víctima de maltractaments… i a qui li cal fer foc nou: «No ho sabrà mai ningú/que l’escull fou triat/ amb premeditació».

“Nausfragils” és el màxim exponent de la fase actual de l’artista en aquest itinerari, una obra escultòrica que conjumina estètica, poètica i denúncia.

La mostra es complementa amb un programa d’activitats paral·leles per a públic general.

Exposició oberta al públic del 9 d’abril al 18 de setembre.

La Càtedra d’Estudis del Suro convoca els premis a la recerca sobre el suro “Santiago Zapata”

La Càtedra d’Estudis del Suro convoca els premis a la recerca “Santiago Zapata” amb l’objectiu de promoure la recerca aplicada a l’àmbit temàtic del suro en els camps de les humanitats i les ciències socials (història, economia, geografia, antropologia, literatura, didàctica, sociologia…), així com en les ciències naturals i la tecnologia (biologia, biotecnologia, química, enginyeria química, ecologia, gestió forestal, enginyeria, disseny industrial…).

Els premis prenen el nom de Santiago Zapata en reconeixement a l’impuls decisiu que el catedràtic extremeny va donar a la recerca sobre el suro des d’una perspectiva pluridisciplinar.

Els premis a la recerca “Santiago Zapata” inclouen dues modalitats:

a) Un premi amb una dotació de 1.000 euros adreçat a estudiants de grau o de màster, a investigadors novells, o a recerques d’àmbit local, tant de Catalunya com de la resta de l’Estat espanyol.

b) Un premi amb una dotació de 2.000 euros adreçat a doctorands i investigadors sènior de l’àmbit nacional i internacional.

Les sol·licituds es poden presentar fins al 30 de setembre de 2022.

Les bases de la convocatòria es poden consultar al web de la Càtedra