Comunicació

Subvenció del FEDER al Museu del Suro per al projecte museogràfic i la creació de l’enoteca-taperia

Per valor de 914.889,27 euros

La Direcció General d’Administració Local de la Generalitat de Catalunya va acordar incorporar el projecte presentat per l’Ajuntament de Palafrugell, anomenat Més de dos segles de patrimoni i activitat surotapera a Catalunya, a la llista de projectes cofinançats amb el Fons Europeus de Desenvolupament Regionals (FEDER), amb una despesa elegible total (amb l’IVA inclòs) de 2.214.032,02 euros.

Aquesta operació inclou la finalització de la museografia de tot el Museu (1.306.800,00 euros); la creació d’una enoteca-taperia a la planta baixa i al soterrani de Cal Ganxó (596.818,52 euros); el Pla de comunicació de l’operació del FEDER (10.527,00 euros); el Pla de comunicació i màrqueting (223.850,00 euros); la redacció del projecte d’enoteca (57.886,40 euros) i la redacció del Pla de comunicació (18.150,00 euros).

El FEDER fa una aportació directa de 914.889,27 euros. La resta de fons els ha d’aportar l’Ajuntament de Palafrugell i la Diputació de Girona que eventualment implica el projecte.

logos

Cine fòrum de la pel·lícula “Josep” d’Aurel com a acte de cloenda de l’exposició temporal de Floreal Radresa.

Dissabte vinent, dia 20 de novembre a les 19.00 h al Teatre Municipal de Palafrugell sessió de cine fòrum de la pel·lícula “Josep” del dibuixant Aurel. Amb la presència de Georges Bartolí, nebot de Josep Bartolí, i Joëlle Lemmens.

Per què la pel·lícula “Josep” com acte de cloenda de l’exposició “Floreal: de l’exili a Palafrugell” que s’ha pogut veure al Museu del Suro?

Ma Lluïsa Borràs, historiadora de l’art, crítica i autora del catàleg de l’obra de Floreal, ens parla de la influència que va exercir Josep Bartolí sobre Floreal Radresa:

“Josep Bartolí era sovint albergat i protegit per Enric Adroher Gironella, padrastre de Flor. Ell el considerava el seu mestre i no únicament en pintura. Va exercir una influència fonamental en el futur de Floreal com a pintor. Sota la seva tutela Floreal es va posar de nou a pintar i a dibuixar. Com a excel·lent pedagog que era, Bartolí li repetia: “Flo, has de copiar els grans mestres”. Al principi això el contrariava, però a poc a poc es va anar aplicant a copiar Goya, Velázquez, Soutine, Bacon, etc.”

Bartolí compaginava la seva vida entre Europa, els Estats Units i Mèxic i, en tornar, li va aconsellar que anés a veure el seu germà Joaquim, decorador i escenògraf que tenia taller a Barcelona, i també que s’inscriguis a la Massana, coses que Floreal va fer.

Qui era Josep Bartolí (Barcelona 1910 – New York 1995)

Pintor, escenògraf i dibuixant català exiliat a conseqüència de la Guerra Civil Espanyola, consagrat als Estats Units com a dibuixant treballant en pel.lícules de Hollywood i formant part del grup 10th Street juntament amb Jackson Pollock i Mark Rothko.

Georges, el seu nebot, diu: “Com situar-lo en el pla polític? Difícil dir-ho. Antiestalinista, això segur, però havia estat activament a prop dels comunistes, trotskistes, del POUM, dels anarquistes, dels socialistes, dels moviments feministes, dels sindicalistes americans… Sense haver-se adherit mai a cap d’aquests moviments. Rebutjava qualsevol forma de dogma”

Sobre la pel·lícula “Josep”

“Josep”, la pel·lícula d’animació òpera prima del dibuixant francès Aurel, amb guió de Jean-Louis Milesi, una coproducció de Les Films d’Ici Méditerranée i la productora barcelonina Imagic-TV, que compta amb la participació de TV3 a través del Departament de Coproduccions d’Animació.

Contextualitzada el febrer de 1939 “Josep” és un homenatge a la figura del dibuixant i exiliat republicà Josep Bartolí. El govern francès decideix confinar l’onada de republicans que fugen de Franco en camps de concentració. En un d’aquests camps, dos homes, separats per un filat de punxes, es fan amics. Un d’ells és Josep Bartolí, un dibuixant que lluita contra el règim de Franco i l’altre un gendarme francès que l’ajuda a sobreviure fins que aconsegueix escapar a Mèxic, on coneixerà Frida Kahlo.

El llargmetratge ha comptat amb les veus protagonistes de Sergi López, Bruno Solo i Sílvia Pérez Cruz, qui ha compost la banda sonora i interpreta el tema principal, “Todas Las Madres del Mundo”, basat en un poema de Miguel Hernández.

La pel·lícula, que ja ha participat en diversos festivals de cinema nacionals i internacionals, on ha obtingut diversos premis, continua sent seleccionada per participar en altres certàmens de cinema.

Fitxa tècnica

Direcció: Aurel
Guió: Jean-Louis Milesi
Realitzador tècnic: Frédérik Chaillou
Música: Sílvia Pérez Cruz
Edició: Thomas Belair

Participants en el cine fòrum

Georges Bartolí, reporter-fotògraf i comissari de l’exposició “Josep Bartolí: les coleurs de l’exil” que es pot veure en el Memorial del Camp de Rivesaltes fins al 19 de setembre de 2022.

Joëlle Lemmens, companya i vídua de Floreal Radresa, promotora incansable de la seva obra, restauradora d’obres d’art i comissaria de l’exposició “Floreal: de l’exili a Palafrugell”.

On, quan i com

Dissabte 20 de novembre
19.00 h
Entrada 5 €
Teatre Municipal de Palafrugell

El Museu del Suro de Catalunya participa en la 26a Setmana de la Ciència amb un seguit de propostes educatives a Palafrugell.

Del 12 al 21 de novembre de 2021 se celebra a tot Catalunya “La Setmana de la Ciència” amb l’objectiu fonamental d’apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves.

La iniciativa, coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i la Generalitat de Catalunya, enguany se centrarà en el tema de la sostenibilitat com a tema central. L’any 2021 coincideixen dues fites clau en l’evolució de la microscòpia a la nano escala: el 90è aniversari del primer microscopi electrònic i el 40è aniversari del primer microscopi de Sonda Pròxima, el microscopi STM. L’STM, juntament amb el microscopi AFM descobert fa tot just 35 anys, també van ser els primers a possibilitar la manipulació de la matèria a escala atòmica i donar pas a la revolució nano tecnològica.

En el marc de la Setmana de la Ciència, s’organitzaran tot un munt d’activitats divulgatives de la ciència arreu del nostre territori. El Museu del Suro de Catalunya, s’hi adhereix un any més, com molts altres centres culturals i científics, per a compartir aquesta acció de divulgació dirigida a un públic general i sobretot familiar. Us proposem un taller familiar per a conèixer les possibilitats del suro i les seves aplicacions amb relació a la sostenibilitat. En aquesta ocasió, com ja es va fent en altres edicions, l’Institut Català del Suro, partner habitual en la divulgació científica del Museu, és col·laborador.

EL MUSEU DEL SURO HA PROGRAMAT LES SEGÜENTS ACCIONS

Jornada de portes obertes a les exposicions temporals

“Valentí Fargnoli, el paisatge revelat” exposició de fotografia documental creada per INSPAI, Centre de l’Imatge de la Diputació de Girona.

“Disseny i prototips de suro (Elisava x Institut Català del Suro)” exposició que selecciona dissenys i prototips fets amb suro de l’assignatura Tecnologia del Producte III de 4rt curs del Grau en disseny i Grau en Enginyeria de Disseny Industrial del curs 2020-2021.
 
Kahoot: Activitat virtual educativa creada per l’Institut Català del Suro en tres idiomes que pots realitzar des d’aquest enllaç durant la setmana de la ciència. Una oportunitat per a posar a prova els coneixements entorn del suro de manera col.laborativa, un recurs a tenir en compte per a centres educatius.

Creació d’una maqueta d’habitatge sostenible amb suro 
Taller presencial i virtual familiar per a conèixer les possibilitats del suro i les seves aplicacions amb relació a la sostenibilitat. Una acció per valorar el suro com a aliat en la lluita contra el canvi climàtic.

13 de novembre a les 18.00 h taller presencial amb reserva prèvia.
20 de novembre disponible virtualment al web museu del suro.cat dins les accions de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona pel SOM Cultura.

Horari del Museu del Suro de Catalunya

De dimarts a divendres de 10.00 a 13.00 h i de 16.00 a 19.00 h. 
Dissabtes de 10.00 a 14.00 h i de 17.00 a 20.00 h  
Diumenge i festius de 10.00 a 14.00 h 
25 i 26 de desembre, 1 i 6 de gener tancat al públic.

Més informació a www.setmanaciencia.fundaciorecerca.cat

Projecte col·laboratiu “Tot comença per la meva mirada”

La Fundació Vimar i el Museu del Suro de Catalunya juntament amb l’escola Carrilet de Palafrugell i Dipsalut (amb el programa “Sigues tu”), han treballat una iniciativa conjunta per a promoure el sentit crític amb un projecte col·laboratiu entre alumnes de l’escola i usuaris i usuàries de la fundació.

Per a fer aquest projecte s’ha utilitzat el suro, un material característic d’aquesta zona, per treballar el pensament crític amb relació al concepte de normalitat, les etiquetes i els prejudicis cap a les altres persones.

Els protagonistes han estat els alumnes de 5è de l’escola Carrilet i les persones usuàries del STO Santa Cristina, de la Fundació Vimar, d’atenció a persones amb especials capacitats de la comarca del Baix Empordà. Aquesta acció ha permès reprendre el contacte que havien iniciat el darrer any amb activitats inclusives al Museu del Suro de Catalunya.

En primer lloc, es varen realitzar sessions per enfortir l’autoestima i potenciar la creativitat.

En segon lloc, varen veure un vídeo elaborat per Dipsalut i el Museu del Suro de Catalunya per introduir-los el tema de la companyonia i l’empatia amb les persones que ens envolten, utilitzant com a protagonista l’alzina surera, un arbre que creix a la Mediterrània Occidental testimoni de cultures molt diferenciades. L’audiovisual compta amb un dels personatges ja ben coneguts per tots els que participen en el “Sigues tu”, el doctor Hopper, que ens proposa canviar determinades actituds, començant per la nostra mirada.

I finalment, van elaborar conjuntament un treball manual amb forma d’ull fent servir taps de suro reciclats tant de vi com de cava. Les 12 creacions resultants s’exhibeixen en diversos espais del municipi de Palafrugell amb l’objectiu de mostrar la singularitat de cadascuna de les creacions, i recordar a tota la població que el més important per estar bé, és que la manera en què ens mirem, sigui sense judicis ni etiquetes, perquè tot i totes som únics i úniques.

La iniciativa busca posar en qüestió els prejudicis i promoure el tipus de pensament que analitza i avalua els raonaments i que no accepta les afirmacions d’altres directament com a certes, sense posar-les abans en qüestió. Per a fer-ho, es val del suro, un material que prové d’alzines sureres amb diferents noms i amb usos diversos, i que facilita el paral·lelisme amb les persones: amb el fet que totes som similars i alhora singulars; i que totes som necessàries, útils i valuoses.

També volem agrair la col·laboració de la Fundació TRESC, que treballa per a la inclusió sociolaboral de persones amb discapacitat i malalties mentals, ja que han estat els encarregats de confeccionar els suports de fusta.

Els llocs en què podeu trobar aquests ulls són:

– Biblioteca de Palafrugell
– Can Genís
– CAP Palafrugell
– Centre Municipal d’Educació de Palafrugell
– Escola Carrilet
– Institut Nou Palafrugell
– Museu del Suro de Catalunya
– Oficina de turisme de Palafrugell
– Palafrugell Gent Gran
– Piscina Municipal de Palafrugell
– STO Santa Cristina de la Fundació Vimar /Ajuntament de Santa Cristina
– Teatre Municipal de Palafrugell

El Museu del Suro de Catalunya acull l’exposició de fotografia“Valentí Fargnoli. El paisatge revelat” a Palafrugell.

Del 6 de novembre de 2021 al 16 de gener de 2022 es podrà veure al Museu del Suro de Catalunya una mostra itinerant del fotògraf creada per l’INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona.

Us convidem a gaudir, des de la particular òptica de Fargnoli, d’un formidable passeig visual per reconèixer escenaris propers, com Sant Sebastià, Calella o Llafranc i d’altres pobles i ciutats com Platja d’Aro o Sant Feliu de Guíxols moments de la nostra història que han perviscut en forma de memòria col·lectiva fins als nostres dies.

El valor d’aquesta mostra és especialment important ja que el Fons Fargnoli conté 834 plaques de vidre, de les quals es podran veure una setantena de fotografies, en blanc i negre, que daten de 1902 a 1944. L’exposició vol ser un recorregut visual per l’obra de Fargnoli en el context social i històric de principis del s. XX, coincidint amb els primers anys de la fotografia a Girona. Permet que el visitant s’endinsi en l’univers del fotògraf i gaudeixi de la singular estètica de les seves imatges.

També us animem a participar a les activitats que hem programat per aquesta exposició i que inclou visites guiades i tallers per a públic jove i familiar.

– Dissabte, 6 de novembre a les 19.30 h
Inauguració i visita comentada a càrrec de Sònia Granel, tècnica d’INSPAI.

– Diumenge, 19 de desembre a les 12.00 h
Visita comentada a càrrec d’Àngels Miralles, coordinadora tècnica de l’exposició. Gratuït.

– Divendres, 29 de desembre a les 17.00 h
Visita i taller de fotografia per a famílies. Gratuït.

– Dissabte, 8 de gener a les 18.00 h
Visita i taller de fotografia per a joves. Gratuït.

L’exposició permanent del Museu està tancada al públic temporalment

Les sales de l’exposició permanent del Museu, dedicades al suro i la seva industrialització, estan tancada temporalment per canvi de museografia. Romanen obertes la sala d’exposicions temporals, l’auditori, la botiga i les activitats familiars i educatives. Consulta la nostra agenda d’activitats i exposicions i visita’ns!

Consulta l’agenda de novembre

Fons Fargnoli. Arxiu d’imatges INSPAI, Centre de la Imatge 
de la Diputació de Girona
Fons Fargnoli. Arxiu d’imatges INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona

Ja us podeu descarregar l’agenda d’activitats previstes per aquest mes de novembre.
Feu-hi un cop d’ull i apunteu-vos a les que més us interessin!

VISITA EL DIPÒSIT D’AIGUA MODERNISTA DE CAN MARIO Patrimoni de l’aigua, del suro i vistes panoràmiques

Descobreix aquest Dipòsit d’Aigua Modernista, acabat de construir l’any 1905, situat a l’antiga fàbrica surera de Can Mario, que amb el temps s’ha convertit en un autèntic símbol identificador de Palafrugell i el seu sky-line, així com en un element destacat del patrimoni industrial català, per la seva estructura i valors artístics.

A través d’una exposició i un audiovisual us podreu endinsar en la història i les particularitats d’aquesta construcció: qui la va promoure, qui la va projectar, qui la va construir, quina funció tenia dins la fàbrica, per què es va anar molt més enllà, amb un programa de decoració modernista, que en la majoria de dipòsits d’aigua del sector surer?

Finalment, et proposem pujar sense presses els esglaons que us enlairaran fins a 30 metres. Podràs veure uns detalls de forja poc comuns en aquest tipus de construccions i gaudir d’unes vistes panoràmiques magnífiques i irrepetibles de Palafrugell i l’Empordanet.

Cal reserva prèvia al 972307825