Premsa

Exposició temporal oberta: Els pessebres de Lluís Brias

Lluís Brias Darnaculleta ha treballat sempre de pagès a Can Monastrell, mas on va anar de petit a viure amb la seva mare. La gent el coneix sobre el tractor, amb el bestiar i remenant a l’hort. La pagesia comporta moltes hores de dedicació que, un cop s’arriba a la jubilació, es converteixen en hores lliures que en Lluís ha omplert amb la seva afició a construir maquetes per a fer cada any un pessebre a casa seva. En aquesta afició no hi dedica la tardor i l’hivern en vistes al Nadal, sinó que es pot dir que hi treballa tot l’any. La qualitat de la seva feina, que ha anat perfeccionant i polint amb els anys; i la seva generositat, ha permès que les seves creacions hagin sortit de les portes de casa seva i les hagi cedit a diferents espais municipals, tant de Palafrugell com de Mont-ras.
Des del Museu ens hem planejat per aquest Nadal fer una retrospectiva dels pessebres que Lluís Brias ha fet en la seva trajectòria. Es tracta de reproduccions d’edificis i d’espais de Palafrugell, coneguts per tothom, que posats junts ens proporcionen un pessebre de grans dimensions.
Per al muntatge de tot plegat comptem, com cada any, amb la col·laboració, i l’expertesa, de l’Associació de Pessebristes del Baix Empordà, als quals els hi donem les gràcies. També agraïm a la Fundació Josep Pla la cessió de la rèplica del Mas Pla de Llofriu.

Exposició oberta al públic del 21 de desembre al 2 de febrer.

Del Museu del Suro… què en penses? Què en vols?

Amb l’objectiu de veure el Museu a través d’una mirada externa s’ha posat en marxa un procés participatiu que, a través d’una enquesta anomenada Del Museu del Suro… què en penses? Què en vols?, vol copsar la visió del museu que té la ciutadania, per tal d’orientar adequadament el seu futur.

Aquest procés permetrà recollir, entre els mesos de desembre i gener, totes les propostes. Una vegada acabat el termini, s’analitzaran i es retornaran les conclusions.

El Museu del Suro és una institució creada amb la voluntat de donar sortida a moltes necessitats culturals i educatives de Palafrugell. A més de l’exposició permanent sobre el món del suro i un important centre de documentació, té un gran espai per exposicions temporals, un espai de tallers i un auditori molt ben equipat que permet acollir unes 100 persones per tota mena d’actes. Desenvolupa molta activitat adreçada a mainada, joves, famílies, a persones amb tota mena d’inquietuds… Però realment és una institució coneguda i usada? Tothom s’imagina de quina manera li pot ser més útil?

Com participar?

Entra en aquest enllaç i deixa’ns la teva visió del Museu del Suro.

Nadal al Museu

Aquest Nadal, hem preparat una aventura molt especial per tu!
Del 6 de desembre del 2019 al 7 de gener del 2020 en l’horari habitual del Museu.

Arriba una nova edició de Nadal al Museu. Aquest any els 26 museus de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona s’uneixen de nou sota el lema “Aquest Nadal, hem preparat una aventura molt especial per tu!” per motivar les visites de públic familiar durant les festes nadalenques. Enguany els nens i nenes tindran el repte de descobrir les pistes que un nou visitant vingut de l’espai ha deixat preparades als museus. A través del joc de pistes encadenades els més petits podran aprendre del patrimoni cultural del museu de forma divertida, amena i inclusiva. I si venen durant les festes nadalenques, els obsequiarem amb un llibre d’activitats amb lectura fàcil per fer a casa!

Photocall del Tió i l’Arbre de Nadal del Museu
Del 6 de desembre del 2019 al 7 de gener del 2020 en l’horari habitual del Museu.

Vine a fer-te una fotografia amb el tió o l’arbre de Nadal al photocall del Museu. Fes-te seguidor de l’instagram @museudelsuro i penja la teva foto amb el hashtag #MuseudelSuro. Entre tots els participants sortejarem entrades per a qualsevol activitat o taller familiar del 2020.

Els pessebres palafrugellencs de Lluís Brias. Retrospectiva.
Exposició oberta al públic del 21 de desembre al 2 de febrer.

Des del Museu ens hem planejat per aquest Nadal fer una retrospectiva dels pessebres que Lluís Brias ha fet en la seva trajectòria. Es tracta de reproduccions d’edificis i d’espais de Palafrugell, coneguts per tothom, que posats junts ens proporcionen un pessebre de grans dimensions. Per al muntatge de tot plegat comptem, com cada any, amb la col·laboració, i l’expertesa, de l’Associació de Pessebristes del Baix Empordà.

La Junta d’Herències de la Generalitat de Catalunya financia durant l’any 2019 un programa del Museu del Suro

Placeta del Museu del Suro. Autor: Pitu Garcia Batlle. Arxiu d’Imatges del MSP.
Placeta del Museu del Suro. Autor: Pitu Garcia Batlle. Arxiu d’Imatges del MSP.

El programa “MUSEU DEL SURO. Un projecte de memòria, patrimoni, territori i societat” ha gaudit d’una ajuda de 18.196€ provinents de la linia de subvencions Funcionament i activitats dels museus de Catalunya de la Generalitat de Catalunya.

Part dels fons que financien aquesta subvenció provenen de la Junta d’Herències de la Generalitat de Catalunya.

L’esmentat projecte ha inclòs accions realitzades durant l’any 2019, des de les exposicions, tallers didàctics, activitats educatives, peles de suro, fires, restauració i conservació del patrimoni, …”

Conferència “Als 150 anys del Foc de la Bisbal. Fets i personatges de la principal revolta republicana empordanesa del XIX”

El segle XIX va donar grans homes i grans dones a la història de Catalunya. Un va ser Pere Caimó, de qui enguany fa 200 anys del seu naixement. Va ser ell qui va liderar la principal revolta republicana produïda a Girona contra el govern espanyol –el Foc de la Bisbal– ara fa exactament 150 anys. Una altra va ser Isabel Vila, la jove activista republicana que va acudir a la crida de Caimó al Foc de la Bisbal l’octubre de 1869. També hi va anar la palafrugellenca Anna Rocas Abrich, per ajudar en els hospitals improvisats que s’hi varen instal·lar, fent tasques d’atenció als lesionats, ajudar als metges en els actes quirúrgics d’emergència, ajudar a immobilitzar extremitats fracturades, etc.

Per commemorar aquests fets s’han programat al Museu del Suro dues activitats:

Dia 16 de novembre a les 19.00 h la conferència “Als 150 anys del Foc de la Bisbal. Fets i personatges de la principal revolta republicana empordanesa del XIX” a càrrec de Toni Strubell a l’Auditori del Museu del Suro de Palafrugell

Dia 23 de novembre a les 19.00 h l’obra “Isabel cinc hores al Foc de la Bisbal. La història d’una dona que els historiadors negaven” de Toni Strubell. Interpretada per l’actriu Carme Sansa. Entrada 10€, a l’Auditori del Museu del Suro.

Cap de setmana intens al Museu

Gaudeix d’un cap de setmana diferent al Museu del Suro. Et proposem totes aquestes activitats:

Divendres 8 de novembre
JORNADA DE PORTES OBERTES AL MUSEU DEL SURO
De 10.00 a 13.00 h i de 16.00 a 19.00 h, en motiu de la Setmana de la Ciència i el Dia de l’Enoturisme.
Del 8 al 17 de novembre se celebra a Catalunya la 24a Setmana de la Ciència. Les persones que acreditin que han participat a dues o més activitats de la Setmana de la Ciència d’enguany participaran en un sorteig de diferents obsequis. Participa al concurs d’Instagram de la 24a Setmana de la Ciència 2019. Participa al “Cluedo en viu” i penja les teves fotografies a l’instagram. Entraràs al sorteig d’una impressora fotogràfica sprocket d’HP.

Dissabte 9 de novembre
JORNADA DE PORTES OBERTES AL MUSEU DEL SURO
De 10.00 a 14.00 h i de 17.00 a 20.00 h, en motiu de la Setmana de la Ciència i de la Setmana del Turisme Industrial.
Del 2 al 10 de novembre La Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC) organitza enguany la 4a edició de la Setmana del Turisme Industrial, sota el lema “Descobreix com es fan les coses”. Es tracta d’una una oportunitat molt especial per a descobrir el més interessant del nostre patrimoni industrial d’una manera diferent.

Dissabte 9 de novembre a les 17.00 h
MISTERI A CAN MARIO
Cluedo en viu al recinte fabril de Miquel, Vincke & Meyer.
Un nou misteri amenaça la tranquil·litat del Museu del Suro. Ens ajudes a resoldre’l?
Endinsa’t en la ciència i en la història, resoldrem el misteriós cas, tot trepitjant els diferents espais que formaven part de la majestuosa fàbrica de suro “Miquel, Vincke & Meyer”. Parla amb els sospitosos mentre prens una copa de vi DO Empordà i troba pistes a la Torre Dipòsit d’Aigua Modernista, als antics forns d’aglomerat o a la casa senyorial de Cal Ganxó. T’atreveixes?
Activitat organitzada per El Gremio de la Càbala i emmarcada a la 24a Setmana de la Ciència, al Dia de l’Enoturisme, la Setmana del Turisme Industrial i al Som Cultura de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona.
Activitat gratuïta.
Edat recomanada a partir de 8 anys.
Cal reserva prèvia al 972307825

Del 8 al 10 de novembre
CONCURS DE FOTOGRAFIA I VÍDEO
La Asociación de Museos del Vino de España organitza un concurs de fotografia i vídeo en motiu del Dia Europeu de l’Enoturisme. El concurs té com a finalitat premiar a qui faci la millor fotografia o vídeo i la comparteixi a través de twitter o instagram amb el hashtag #enoturismoAMVE19 i anomenant o etiquetant a @museosdelvino. El premi consistirà en una entrada gratuïta per a dues persones als Museus de l’AMVE participants en aquesta promoció.
Aprofita aquest cap de setmana intens del Museu del Suro per venir a fer les teves fotos i participa!
Consulta les bases i els Museus participants a www.museosdelvino.es

Es niu: un exemple de cuina dels tapers

De l’11 d’octubre al 3 de novembre, Palafrugell va celebrar la 22a edició de les jornades gastronòmiques Es Niu.

Com a novetat d’aquest any, tothom qui va degustar el menú va obtenir un tiquet per visitar el Museu del Suro i per la visita guiada “Es Niu: un exemple de la cuina dels tapers” on es va parlar de com la indústria surera va contribuir a configurar una gastronomia pròpia. Amb aquesta es va conèixer l’antic ofici dels tapers i es va visitar el conjunt patrimonial surer més rellevant d’Europa.

El Niu és un plat molt antic, d’origen palafrugellenc. Antigament, es tractava d’un plat de quaresma i es feia amb tripa de bacallà, ou dur, peixopalo i patata. En els seus inicis no s’hi posava carn. És un plat d’hivern, que les colles de surers de Palafrugell solien anar a menjar els dilluns a la barraca. Si voleu saber-ne més, no us et perdeu aquesta visita guiada que us proposem.

Fem que Es Niu arribi a totes les cases de Palafrugell que vulguin recuperar el sabor d’un dels nostres plats tradicionals.

Signatura de conveni entre el Museu del Suro de Palafrugell i la Fundació Vilagran Maristany (Vimar)

El passat divendres dia 11 d’octubre es va firmar, al Museu del Suro de Palafrugell, el conveni de col•laboració entre la Fundació privada Vilagran Maristany (Vimar), representat pel seu vicepresident el Sr. Jordi Sistach Roura, i el Museu del Suro de Palafrugell, representat pel Sr. Josep Piferrer Puig, alcalde de Palafrugell i president del Patronat de la Fundació Pública Museu del Suro.

El Museu es fa seus els objectius de Vimar per impulsar la participació cultural de persones amb discapacitat o problemàtica social. Les diverses accions estaran dirigides a fomentar l’autonomia i la participació social activa a través d’activitats que dirigiran els usuaris de Vimar a grups escolars i a públic familiar. Per tal de propiciar el seu desenvolupament es realitzaran diverses accions encarades a conèixer quelcom més sobre el suro i la història de Palafrugell en general.
Així mateix Vimar assessorarà el Museu per crear producte inclusiu, realitzar continguts adequats amb discapacitats físics i intel•lectuals.

El Museu del Suro ha tingut un compromís social al llarg de la seva història, ara però, en ple segle XXI, i tal i com apunta el Pla de Museus redactat pel Departament de Cultura, els Museus han de ser proactius socialment, han de contribuir al canvi social, esdevenir exemples d’accessibilitat universal i han de ser indrets amb impacte en la societat. Fem un pas més, per tant, en la línia estratègica del Museu enfocada a la democratització de la cultura.

Oferta educativa pel curs 2019-2020

Aproximeu-vos al llarg i sorprenent procés de transformació del suro, a través de l’ampli ventall de propostes multidisciplinars confeccionades específicament per cada una de les etapes escolars mitjançant activitats participatives, d’iniciació per els més petits, tallers pràctics de manipulació i tecnologia, gimcanes i visites guiades, i teatralitzades on els protagonistes són els infants i joves.
Consulteu el tríptic 2019-2020 en el pdf adjunt

JORNADES EUROPEES DE PATRIMONI

Un any més, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural ha impulsat les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991 i que és considerada com l’activitat participativa més important d’Europa en relació al patrimoni cultural. Aquest projecte compta amb la col·laboració de la Federació de Municipis Catalunya, de l’Associació Catalana de Municipis i de l’Institut Ramon Muntaner i en l’edició d’enguany incorpora com a nous col·laboradors, l’Associació Capital de la Cultura Catalana i Catalonia Sacra. Les JEP2019 se celebren a Europa durant un cap de setmana entre setembre i octubre. L’edició a Catalunya d’enguany s’ha celebrat els dies 11, 12 i 13 d’octubre.

El Museu del Suro participa a les Jornades Europees des de l’any 2001, organitzant activitats al voltant del patrimoni de la vila. En sis ocasions s’han organitzat activitats a Sant Sebastià de la Guarda, en cinc visites i tallers en el recinte de Can Mario i en la resta s’han visitat les esglésies, el patrimoni medieval, el patrimoni de l’aigua o el patrimoni de la Guerra Civil, entre altres.

Per aquest any s’ha preparat una visita una mica més llunyana. El dia 12 d’octubre a les 10.00 h es va fer una passejada comentada al cementiri dels moros, l’estació del carrilet i el llentiscle mil·lenari a Torrent. Una ruta circular pels tres espais amb les explicacions d’un arqueòleg.

Durant tot el cap de setmana tots els centres que gestiona el Museu del Suro (Dipòsit Modernista de Can Mario, Torre de Guaita de Sant Sebastià i el propi Museu) van oferir jornades de portes obertes.

Durant els tres dies de les Jornades, el Museu també va organitzar un Concurs Instagram amb les fotografies dels diferents espais oberts al públic i de les activitats organitzades que es pengin a l’Instagram amb el hashtag #patrimonisurer i etiquetin @MuseudelSuro. Entre totes les fotografies se sortejarà una capsa regal d’experiències “Fent País”.