Notícies

Podrem comunicar amb Mart…??

Es diu que a començaments del s. XX el planeta Mart va enviar un missatge a la Terra. Sabíeu que arran d’això es va intentar comunicar amb el planeta roig més d’una vegada?

Si teniu curiositat i voleu saber de quina manera es podia comunicar amb Mart podeu llegir un article al diari de Madrid “Por esos mundos”, de 26 de gener de 1901, on s’expliquen els experiments de Nikola Tesla en el seu laboratori per establir aquesta comunicació interplanetària. També us proposem la lectura d’un article al periòdic “La Crònica” de Palafrugell, de 24 de novembre de 1904, sobre la comunicació amb Mart i com, en aquell moment, es creia que era el planeta.

«Muchos y variados han sido hasta ahora los proyectos que se han ideado para comunicar con Marte, especialmente por medio de la luz eléctrica, ó trazando figuras geométricas sobre la superficie de la Tierra».

Ens podem fixar que al diari de Palafrugell es parla de làmpades Edison, qui es recorda com l’inventor de la llum elèctrica. Edison proposava el corrent continu, però es va imposar el corrent altern proposat per Nikola Tesla al final de l’anomenada Guerra dels corrents que va acabar, precisament, amb la incorporació del sistema de Tesla a la “Niagara Falls Power Company”.

Us posem els exemplars complets, on hi trobareu nombroses curiositats, no us perdeu la selecció literària del diari palafrugellenc o un sistema per afrontar l’insomni del diari madrileny.

Hem consultat a l’Arxiu Municipal de Palafrugell, l’Hemeroteca Digital de la Biblioteca Nacional de España i la Viquipèdia.

Llegiu les diferents notícies en el següent enllaç: