Notícies

Obertura de la Torre de Guaita amb l’exposició “NauSfragiLs”, una instal·lació poètica escultòrica de l’artista Ton Armengol.

Arrenca la nova temporada a la Muntanya de Sant Sebastià amb l’obertura dels espais patrimonials. A la Torre de Guaita es podrà veure l’exposició “NauSfragiLs”, una instal·lació poètica escultòrica de l’artista Ton Armengol.

El primer espai obert és la Torre de Guaita, on es podrà veure, del 9 d’abril fins al 18 de setembre, una instal·lació poètica escultòrica del naufragi a càrrec de l’artista Ton Armengol. La seva obra s’ajusta perfectament als objectius de les exposicions programades a la Torre que són una reflexió sobre el paisatge, mostrat en un espai privilegiat d’observació com és la Torre, el terrat de la qual és el punt més alt de la muntanya de Sant Sebastià i des d’on es pot tenir una experiència visual de 360°.

La mostra és un diàleg entre poemes i obra escultòrica que aborda l’experiència del naufragi personal i, per tant, col·lectiu des de diferents angles: masclismes, addiccions, migracions, senectuts… instal·lacions mòbils de vint vaixells construïts amb fustes recollides a la platja i ferros trobats al bosc i de set ampolles amb poemes a dins.

Cada navili s’ha calafatat amb despulles inútils que algun mar ha escopit a la platja. Els textos són trobats vagant a la deriva per molls i carrerons d’inhòspites ciutats, per exemple la teva “Sortós tu, nàufrag, no raus al fons“.

Ton Armengol, nascut a Manresa el 1963, ha estat actiu en diverses expressions artístiques, la més reeixida ha estat la poesia, amb dos poemaris publicats dels quals se n’han obtingut diversos premis. L’obra poètica d’Armengol ha anat evolucionant cap a l’oralitat i el compromís social que ha desembocat en l’escultura poètica.

La seva voluntat és interpel·lar l’espectador «a dos nivells». D’una banda, denuncia, «des de la indignació i la vergonya profunda, el cinisme i la hipocresia dels governants dels països prepotents que neguen l’ajuda a les persones que, fugint de guerres i misèries, arrisquen la vida per sobreviure. Arriben a dictar lleis que prohibeixen salvar vides, una fita més del despropòsit deshumanitzador de la societat». I, d’altra banda, presenta el naufragi com un fet quotidià, transversal, que afecta a tots: a qui és vell i està desvalgut, a qui té una addicció i no se’n surt, a qui pateix per una mort violenta, a qui és víctima de maltractaments… i a qui li cal fer foc nou: «No ho sabrà mai ningú/que l’escull fou triat/ amb premeditació».

“Nausfragils” és el màxim exponent de la fase actual de l’artista en aquest itinerari, una obra escultòrica que conjumina estètica, poètica i denúncia.

La mostra es complementa amb un programa d’activitats paral·leles per a públic general.

Exposició oberta al públic del 9 d’abril al 18 de setembre.