Gyotaku: capturar l’ànima dels peixos.
4.4.15 - 21.6.15
A partir d’una tècnica japonesa nascuda cap a 1800, anomenada gyotaku, que els pescadors usaven per tenir proves de les seves captures, Victòria Rabal ha creat una suggerent exposició en la que mostra les impressions de peixos amb tinta xina sobre paper fet a mà.
La paraula gyotaku significa ‘impressió de peixos’ i no només recull la seva fesomia sinó també la seva ànima i la seva essència. Aquesta tècnica va ser usada en els mercats del Japó per mostrar els peixos que es posaven a la venda i actualment és vigent encara entre els pescadors esportius.
Victòria Rabal va visitar el Mercat Central del Peix de Barcelona i, també, diversos mercats d’arreu del món (Catania, Baton Rouge, México…) entre 2011 i 2014 on va realitzar aquestes impressions a les mateixes instal·lacions. L’exposició consta de més de 150 làmines que mostren més de 70 espècies diferents.
Victòria Rabal és llicenciada en Belles Arts i Historia de l’Art, artista i directora del Museu Molí Paperer de Capellades. Té el títol de Mestra Paperera de la Generalitat de Catalunya i ha realitzat cursos i conferències arreu del món, a banda d’exposicions de pintura i gravat. És membre fundadora de IAPMA (International Association of Papermakers and Artists) i Membre d’Honor de l’ACCA (Associació Catalana de Crítics d’Art).
Hi havia una vegada. Exposició de Rodolfo Candelaria
14.2.15 - 29.3.15
El Museu del Suro de Palafrugell acull a la sala manufactures d’exposicions temporals, l’exposició Hi havia una vegada… amb obra de l’artista Rodolfo Candelaria. dibuixant i pintor nascut a El Paso (Texas) l’any 1932, que després d’estudiar i residir a Mèxic, Anglaterra i França, el 1958 es va establir a Calella de Palafrugell i, més tard, a Palafrugell. A Catalunya va exposar per primera vegada a la Sala Vayreda de Barcelona l’any 1965. Posteriorment, va participar en nombroses mostres col·lectives i certàmens a diverses poblacions catalanes, amb exposicions a Palafrugell, Barcelona i Mèxic. La seva obra està està connectada amb la pintura mural popular mexicana, especialment amb l’aportació de Diego Ribera. Hereu d’un repertori temàtic que se centra sobretot en personatges de l’entorn mariner de la Costa Brava, figures de vells pescadors amb boina i siluetes amb fons difosos, suggerits amb lleus línies. Figures d’homes, dones i gent de mar, que amb el temps s’han convertit en un segell d’identitat.
El color de la vida. Specialdown-art i Kim Soler
8.11.14 - 22.11.14
Projecte d’art teràpia realitzat per Kim Soler amb un grup de nois i noies amb síndrome de Down i altres discapacitats de l’Associció Síndrome de Down Virgen de las Nieves. El treball que presenten és un conjunt d’idees dissenyades per ells, després d’explicar-los la proximitat del mar i la natura que envolta Palafrugell, tenint el suro com a suport per pintar i crear.
Surart. Pintura sobre suro de Masdeu i Torrens
16.10.14 - 16.11.14
Dones del suro: treball i societat
3.5.14 - 23.7.14
Homenatge a totes aquelles dones que varen treballar en el món del suro, moltes de les quals varen passar desapercebudes pel doble fet de ser dones i obreres, però que varen tenir una importància cabdal per al desenvolupament de la indústria surera.
Catàleg de l’exposició “Dones del suro: treball i societat”
Les dones del Suro
Paisatge surer: Mediterrani divers
1.2.13 - 14.4.13