Exposicions

La dona al món industrial

5.3.16 - 10.4.16

L’exposició “La dona al món industrial” presenta la incidència i la importància de la dona en el procés d’industrialització al nostre país. La mostra descriu les condicions de feina i de vida de la dona a la societat industrial i mostra el seu paper en la formació dels mercats de treball industrials i de classe obrera. L’exposició mostra el rol de la dona a la societat industrial per mitjà de diversos suports: textos, fotos, vídeos, dades estadístiques, fulletons, etc.
Els objectius de l’exposició són: mostrar la presència del treball de la dona abans i durant el procés d’industrialització a Catalunya des del segle XVIII fins a la segona meitat del segle XX; exposar l’existència del concepte “segregació de gènere” com a condicionant en l’evolució de la identitat de la dona treballadora, i transmetre les diferents ocupacions de la dona en els diversos sectors productius catalans.
La mostra, impulsada pel Servei de Museus del Departament de Cultura conjuntament amb el Sistema Territorial del mNACTEC, és de caràcter itinerant, i fa un recorregut per tots els museus del Sistema.
El guió i els continguts de l’exposició han estat a càrrec dels professors Martin Iturralde i Lluis Virós, membres del Grup de Recerca “Treball, Institucions i Gènere” (T.I.G.) adscrit al Departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona.

La Mancomunitat de Catalunya a les Terres de Girona

5.2.16 - 1.3.16

Després de ser exhibida a més de deu municipis gironins, l’exposició de la Diputació «La Mancomunitat a les terres de Girona» clourà la seva itinerància a Palafrugell, concretament al Museu del Suro. La  mostra, promoguda pel Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació, proporciona una visió renovada de les principals actuacions que va impulsar la Mancomunitat (1914-1924), com ara el debat territorial, les comunicacions, les obres públiques, l’agricultura, les polítiques de conservació de la natura i dels monuments, l’educació, la cultura i la sanitat.

L’exposició, que està estructurada en vint àmbits temàtics amb fotografies, documentació, objectes originals de l’època, vídeos i explicacions, vol ser un estímul per reflexionar i comprendre el que va suposar la primera experiència d’autogovern de la Catalunya contemporània. També aspira a oferir una perspectiva humana i social que permeti descobrir els homes i les dones que, de manera directa o indirecta, van ser protagonistes de la institució, com ara Agustí Riera, Rafael Masó, Josep Pla, Francesc Cambó o Josep Irla.

L’exposició s’emmarca en el conjunt d’accions que la Diputació de Girona duu a terme per commemorar el centenari de la creació de la Mancomunitat. En aquest context, l’ens supramunicipal preveu presentar properament una guia, dins la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», que ampliarà els continguts de la mostra.

Un equip d’especialistes

El contingut de l’exposició ha estat elaborat per Joaquim Maria Puigvert, professor d’història contemporània de la Universitat de Girona; Narcís Figueras, professor d’estudis catalans de la Universitat Oberta de Catalunya, i per un equip d’especialistes en el període de la Mancomunitat o en les diverses qüestions que s’hi plantegen, integrat pels historiadors Jordi Bohigas, Mònica Bosch, Pere Bosch, Xavier Carmaniu, Xavier Castanyer, Jordi Falgàs, Maximiliano Fuentes, Rosa Maria Gil, Carles Gorini, Andreu Pujol i Enric Pujol.

El disseny gràfic de l’exposició ha estat a càrrec de Xavier Roqueta, creatiu de l’Oficina de Difusió de la Diputació, i la tasca de documentació l’ha desenvolupada la Secretaria Tècnica del Patronat Francesc Eiximenis, en estreta col·laboració amb l’Arxiu General de la Diputació de Girona i diversos arxius municipals i comarcals, museus i centres d’estudis de les comarques gironines.

Si voleu accedir al material didàctic de l’exposició cliqueu aquí.

 

El suro. El vernís dels temps. Retaules de Josep Martinell i Lluís Bruguera

17.10.15 - 10.1.16

Museu del Suro de Palafrugell presenta una exposició en la que s’hi uneixen obres de Josep Martinell (1912-2001) i Lluís Bruguera (1958) fetes amb una mateixa tècnica: la pintura al fresc sobre taula.

Es podran veure els grans retaules al•legòrics realitzats per Josep Martinell ingressats recentment al museu, procedents del Banc Bilbao Argentaria, seu de l’antiga oficina del Banco Exterior de Espanya, on s’hi instal•laren l’any 1966. Es tracta d’una trilogia sobre el món del suro, el turisme i la cultura.

Juntament amb els retaules s’exposaran els plafons surers realitzats per Lluís Bruguera acompanyat de Josep Martinell; aquestes obres varen servir per transmetre la tècnica de la pintura al fresc del pintor gran al pintor jove, amb l’objectiu de que aquesta forma de treball no es perdés. El treballs, patrocinats pel Museu del Suro, es van realitzar durant els anys 2000 i 2001, presentant-se poc després de la mort de Josep Martinell.

Lluís Bruguera, pintor palafrugellenc que reuneix la tradició artística i surera, va emmarcar aquests plafons en la tradició de la pintura catalana antiga, en el classicisme noucentista i, sobretot, en una mediterraneïtat que es pot resseguir en la llum, en la gran il•luminació del conjunt aconseguida a través de moltes barreges fetes amb ocre, en la musicalitat del color que no fa abruptes les transicions.

En aquesta exposició es reuneixen les obres de tots dos, amb textos literaris, històrics, sociològics, polítics… que mostren un món del suro sobre el qual s’hi ha posat el vernís del temps.

L’acte d’inauguració serà presentat per Lluís Bruguera. L’exposició es podrà veure fins el dia 10 de gener de 2016.

POP UP! Llibres amb moviment

1.8.15 - 27.9.15

Els pop-up són llibres que, mitjançant mecanismes diversos, aconsegueixen efectes visuals i volum en les seves il·lustracions. Amb una història de més de set segles, estan molt arrelats en la literatura infantil, però amb aquesta exposició veurem que el ventall és molt més ampli i que podem trobar llibres pop-up de temàtiques molt diverses, de caràcter divulgatiu, pedagògic, infantil, artístic…
A la mostra es podrà veure d’una forma didàctica i interactiva com són aquests llibres, quins mecanismes tenen, com es dissenyen, qui ho fa, on es fabriquen… i es podrà gaudir d’una mostra impactant i representativa del que són aquests llibres amb moviment.
Aquesta mostra conté una selecció de la col·lecció de llibres pop-up de Núria Ochoa, que compta amb més de 700 exemplars que daten del 1900 fins al 2015. Conté llibres de temes molt diversos que han estat creats per enginyers del paper reconeguts arreu del món.
Inauguració dissabte 1 d’agost a les 20h. Exposició oberta al públic fins al 27 de setembre.
Inauguració infantil diumenge 2 d’agost a les 12h. Realitzarem activitats a l’entorn de l’exposició i es podrà participar al contacontes que hi haurà durant la inauguració.

Les cares del museu. El museu de les cares

11.6.15 - 22.8.15

El proper dijous es presenta al Museu del Suro l’exposició Les cares del museu. El museu de les cares, un treball en col•laboració amb l’Espai Jove de Can Genís. El museu ha ofert els seus fons i instal•lacions als joves amb la idea d’acostar aquesta institució a tota mena d’usuaris a través de treballs específics per a cada col•lectiu.

Aquest projecte va començar amb la instal•lació d’una lona a a la façana sud del museu, en el marc de la celebració de Flors i Violes. Els joves varen construir, a partir de les seves pròpies fotografies, el retrat de Joan Miquel Avellí, cofundador de la fàbrica Miquel, Vincke & Meyer. La segona part del treball és la que es presenta dins el museu. A partir d’una selecció de fotografies de l’arxiu d’imatges del suro, els joves han construït els seus propis retrats.

L’Espai Jove és un lloc de trobada i de relació per a joves de 12 a 17 anys. El punt de trobada és als Ametllers, on es programen activitats pensades per aprofundir i treballar aspectes de convivència entre la gent jove. Les activitats estan dirigides pels educadors socials, amb la col•laboració dels educadors de carrer, que faciliten la comunicació i la integració de les persones joves del municipi amb l’administració local, les entitats i la ciutadania; també intervenen en cas de conflicte i promouen el civisme i la participació.

L’art solidari. Fons d’art de la Creu Roja.

27.6.15 - 26.7.15

L’exposició inclou obres donades solidàriament d’artistes reconeguts com Miró, Barceló, Guinovart, Tàpies, Clavé, Amat, Beulas, Niebla, Alejo, Pitxot, Domene, i Vilaró. S’hi sumaran també les obres originals donades de Tano Pisano, Josep Guerrero Medina, Eduard Bigas i Jaume Canet. 

Des de dissabte, 27 de juny i fins el 26 de juliol, el Museu del Suro de Palafrugell acull l’exposició gratuïta L’Art solidari. Fons d’Art de la Creu Roja conformada per una vintena d’obres dels grans artistes catalans contemporanis. El president de Creu Roja a Catalunya, Antoni Aguilera; el primer tinent d’Alcalde de Palafrugell, Albert Gómez; la presidenta de la Creu Roja a Palafrugell, Lluïsa Capellà; i el comissari de l’exposició, Amat Las Heras, inauguren dissabte 27 de juny, a les 20 hores la mostra L’art solidari. Fonts d’Art de la Creu Roja a Catalunya.

L’exposició del Fons d’Art de la Creu Roja inclou una vintena d’obres cedides solidàriament per alguns dels grans artistes contemporanis catalans de gran renom com ara: Alejo, Frederic Amat, Miquel Barceló, Josep Beulas, Carbonell, Antoni Clavé, Quim Domene, Montserrat Gudiol, Josep Guinovart, Joan Hernández Pijuan, Javier Mariscal, Joan Miró, Josep Niebla, Antoni Pitxot, Albert Ràfols Casamada, Riera i Aragó, Antoni Tàpies, Joan Pere Viladecans, o Xavier Vilaró, entre altres.

A més, durant l’acte, es farà el descobriment de peces artístiques originals acabades de donar pels pintors Tano Pisano, Josep Guerrero Medina i Eduard Bigas.

Gyotaku: capturar l’ànima dels peixos.

4.4.15 - 21.6.15

A partir d’una tècnica japonesa nascuda cap a 1800, anomenada gyotaku, que els pescadors usaven per tenir proves de les seves captures, Victòria Rabal ha creat una suggerent exposició en la que mostra les impressions de peixos amb tinta xina sobre paper fet a mà.

La paraula gyotaku significa ‘impressió de peixos’ i no només recull la seva fesomia sinó també la seva ànima i la seva essència. Aquesta tècnica va ser usada en els mercats del Japó per mostrar els peixos que es posaven a la venda i actualment és vigent encara entre els pescadors esportius.

Victòria Rabal va visitar el Mercat Central del Peix de Barcelona i, també, diversos mercats d’arreu del món (Catania, Baton Rouge, México…) entre 2011 i 2014 on va realitzar  aquestes impressions a les mateixes instal·lacions. L’exposició consta de més de 150 làmines que mostren més de 70 espècies diferents.

Victòria Rabal és llicenciada en Belles Arts i Historia de l’Art, artista i directora del Museu Molí Paperer de Capellades. Té el títol de Mestra Paperera de la Generalitat de Catalunya i ha realitzat cursos i conferències arreu del món, a banda d’exposicions de pintura i gravat. És membre fundadora de IAPMA (International Association of Papermakers and Artists) i Membre d’Honor de l’ACCA (Associació Catalana de Crítics d’Art).

Hi havia una vegada. Exposició de Rodolfo Candelaria

14.2.15 - 29.3.15

El Museu del Suro de Palafrugell acull a la sala manufactures d’exposicions temporals, l’exposició Hi havia una vegada… amb obra de l’artista Rodolfo Candelaria. dibuixant i pintor nascut a El Paso (Texas) l’any 1932, que després d’estudiar i residir a Mèxic, Anglaterra i França, el 1958 es va establir a Calella de Palafrugell i, més tard, a Palafrugell. A Catalunya va exposar per primera vegada a la Sala Vayreda de Barcelona l’any 1965. Posteriorment, va participar en nombroses mostres col·lectives i certàmens a diverses poblacions catalanes, amb exposicions a Palafrugell, Barcelona i Mèxic. La seva obra està està connectada amb la pintura mural popular mexicana, especialment amb l’aportació de Diego Ribera. Hereu d’un repertori temàtic que se centra sobretot en personatges de l’entorn mariner de la Costa Brava, figures de vells pescadors amb boina i siluetes amb fons difosos, suggerits amb lleus línies. Figures d’homes, dones i gent de mar, que amb el temps s’han convertit en un segell d’identitat.

El color de la vida. Specialdown-art i Kim Soler

8.11.14 - 22.11.14

Projecte d’art teràpia realitzat per Kim Soler amb un grup de nois i noies amb síndrome de Down i altres discapacitats de l’Associció Síndrome de Down Virgen de las Nieves. El treball que presenten és un conjunt d’idees dissenyades per ells, després d’explicar-los la proximitat del mar i la natura que envolta Palafrugell, tenint el suro com a suport per pintar i crear.

Surart. Pintura sobre suro de Masdeu i Torrens

16.10.14 - 16.11.14

Mostra de pintura de dos artistes palafrugellencs que han optat per l’art figuratiu integrat en un suport de suro natural, amb un treball d’adaptació a les textures i formes que aporta aquest material natural, variable i irregular.