Exposicions

POP UP! Llibres amb moviment

1.8.15 - 27.9.15

Els pop-up són llibres que, mitjançant mecanismes diversos, aconsegueixen efectes visuals i volum en les seves il·lustracions. Amb una història de més de set segles, estan molt arrelats en la literatura infantil, però amb aquesta exposició veurem que el ventall és molt més ampli i que podem trobar llibres pop-up de temàtiques molt diverses, de caràcter divulgatiu, pedagògic, infantil, artístic…
A la mostra es podrà veure d’una forma didàctica i interactiva com són aquests llibres, quins mecanismes tenen, com es dissenyen, qui ho fa, on es fabriquen… i es podrà gaudir d’una mostra impactant i representativa del que són aquests llibres amb moviment.
Aquesta mostra conté una selecció de la col·lecció de llibres pop-up de Núria Ochoa, que compta amb més de 700 exemplars que daten del 1900 fins al 2015. Conté llibres de temes molt diversos que han estat creats per enginyers del paper reconeguts arreu del món.
Inauguració dissabte 1 d’agost a les 20h. Exposició oberta al públic fins al 27 de setembre.
Inauguració infantil diumenge 2 d’agost a les 12h. Realitzarem activitats a l’entorn de l’exposició i es podrà participar al contacontes que hi haurà durant la inauguració.

Les cares del museu. El museu de les cares

11.6.15 - 22.8.15

El proper dijous es presenta al Museu del Suro l’exposició Les cares del museu. El museu de les cares, un treball en col•laboració amb l’Espai Jove de Can Genís. El museu ha ofert els seus fons i instal•lacions als joves amb la idea d’acostar aquesta institució a tota mena d’usuaris a través de treballs específics per a cada col•lectiu.

Aquest projecte va començar amb la instal•lació d’una lona a a la façana sud del museu, en el marc de la celebració de Flors i Violes. Els joves varen construir, a partir de les seves pròpies fotografies, el retrat de Joan Miquel Avellí, cofundador de la fàbrica Miquel, Vincke & Meyer. La segona part del treball és la que es presenta dins el museu. A partir d’una selecció de fotografies de l’arxiu d’imatges del suro, els joves han construït els seus propis retrats.

L’Espai Jove és un lloc de trobada i de relació per a joves de 12 a 17 anys. El punt de trobada és als Ametllers, on es programen activitats pensades per aprofundir i treballar aspectes de convivència entre la gent jove. Les activitats estan dirigides pels educadors socials, amb la col•laboració dels educadors de carrer, que faciliten la comunicació i la integració de les persones joves del municipi amb l’administració local, les entitats i la ciutadania; també intervenen en cas de conflicte i promouen el civisme i la participació.

L’art solidari. Fons d’art de la Creu Roja.

27.6.15 - 26.7.15

L’exposició inclou obres donades solidàriament d’artistes reconeguts com Miró, Barceló, Guinovart, Tàpies, Clavé, Amat, Beulas, Niebla, Alejo, Pitxot, Domene, i Vilaró. S’hi sumaran també les obres originals donades de Tano Pisano, Josep Guerrero Medina, Eduard Bigas i Jaume Canet. 

Des de dissabte, 27 de juny i fins el 26 de juliol, el Museu del Suro de Palafrugell acull l’exposició gratuïta L’Art solidari. Fons d’Art de la Creu Roja conformada per una vintena d’obres dels grans artistes catalans contemporanis. El president de Creu Roja a Catalunya, Antoni Aguilera; el primer tinent d’Alcalde de Palafrugell, Albert Gómez; la presidenta de la Creu Roja a Palafrugell, Lluïsa Capellà; i el comissari de l’exposició, Amat Las Heras, inauguren dissabte 27 de juny, a les 20 hores la mostra L’art solidari. Fonts d’Art de la Creu Roja a Catalunya.

L’exposició del Fons d’Art de la Creu Roja inclou una vintena d’obres cedides solidàriament per alguns dels grans artistes contemporanis catalans de gran renom com ara: Alejo, Frederic Amat, Miquel Barceló, Josep Beulas, Carbonell, Antoni Clavé, Quim Domene, Montserrat Gudiol, Josep Guinovart, Joan Hernández Pijuan, Javier Mariscal, Joan Miró, Josep Niebla, Antoni Pitxot, Albert Ràfols Casamada, Riera i Aragó, Antoni Tàpies, Joan Pere Viladecans, o Xavier Vilaró, entre altres.

A més, durant l’acte, es farà el descobriment de peces artístiques originals acabades de donar pels pintors Tano Pisano, Josep Guerrero Medina i Eduard Bigas.

Gyotaku: capturar l’ànima dels peixos.

4.4.15 - 21.6.15

A partir d’una tècnica japonesa nascuda cap a 1800, anomenada gyotaku, que els pescadors usaven per tenir proves de les seves captures, Victòria Rabal ha creat una suggerent exposició en la que mostra les impressions de peixos amb tinta xina sobre paper fet a mà.

La paraula gyotaku significa ‘impressió de peixos’ i no només recull la seva fesomia sinó també la seva ànima i la seva essència. Aquesta tècnica va ser usada en els mercats del Japó per mostrar els peixos que es posaven a la venda i actualment és vigent encara entre els pescadors esportius.

Victòria Rabal va visitar el Mercat Central del Peix de Barcelona i, també, diversos mercats d’arreu del món (Catania, Baton Rouge, México…) entre 2011 i 2014 on va realitzar  aquestes impressions a les mateixes instal·lacions. L’exposició consta de més de 150 làmines que mostren més de 70 espècies diferents.

Victòria Rabal és llicenciada en Belles Arts i Historia de l’Art, artista i directora del Museu Molí Paperer de Capellades. Té el títol de Mestra Paperera de la Generalitat de Catalunya i ha realitzat cursos i conferències arreu del món, a banda d’exposicions de pintura i gravat. És membre fundadora de IAPMA (International Association of Papermakers and Artists) i Membre d’Honor de l’ACCA (Associació Catalana de Crítics d’Art).

Hi havia una vegada. Exposició de Rodolfo Candelaria

14.2.15 - 29.3.15

El Museu del Suro de Palafrugell acull a la sala manufactures d’exposicions temporals, l’exposició Hi havia una vegada… amb obra de l’artista Rodolfo Candelaria. dibuixant i pintor nascut a El Paso (Texas) l’any 1932, que després d’estudiar i residir a Mèxic, Anglaterra i França, el 1958 es va establir a Calella de Palafrugell i, més tard, a Palafrugell. A Catalunya va exposar per primera vegada a la Sala Vayreda de Barcelona l’any 1965. Posteriorment, va participar en nombroses mostres col·lectives i certàmens a diverses poblacions catalanes, amb exposicions a Palafrugell, Barcelona i Mèxic. La seva obra està està connectada amb la pintura mural popular mexicana, especialment amb l’aportació de Diego Ribera. Hereu d’un repertori temàtic que se centra sobretot en personatges de l’entorn mariner de la Costa Brava, figures de vells pescadors amb boina i siluetes amb fons difosos, suggerits amb lleus línies. Figures d’homes, dones i gent de mar, que amb el temps s’han convertit en un segell d’identitat.

El color de la vida. Specialdown-art i Kim Soler

8.11.14 - 22.11.14

Projecte d’art teràpia realitzat per Kim Soler amb un grup de nois i noies amb síndrome de Down i altres discapacitats de l’Associció Síndrome de Down Virgen de las Nieves. El treball que presenten és un conjunt d’idees dissenyades per ells, després d’explicar-los la proximitat del mar i la natura que envolta Palafrugell, tenint el suro com a suport per pintar i crear.

Surart. Pintura sobre suro de Masdeu i Torrens

16.10.14 - 16.11.14

Mostra de pintura de dos artistes palafrugellencs que han optat per l’art figuratiu integrat en un suport de suro natural, amb un treball d’adaptació a les textures i formes que aporta aquest material natural, variable i irregular.

Dones del suro: treball i societat

3.5.14 - 23.7.14

Homenatge a totes aquelles dones que varen treballar en el món del suro, moltes de les quals varen passar desapercebudes pel doble fet de ser dones i obreres, però que varen tenir una importància cabdal per al desenvolupament de la indústria surera.

Paisatge surer: Mediterrani divers

1.2.13 - 14.4.13

Recorregut per la diversitat i riquesa paisatgística dels territoris surers de l’estat espanyol de la mà del fotògraf Lluís Català. Exposició produïda per Retecork, Xarxa Europea de Territoris Surers.