Exposicions

El pessebre del Museu amb figures de la dibuixant Pilarín Bayés

17.12.16 - 15.1.17

Per aquestes festes de Nadal es podrà veure al Museu un pessebre de grans dimensions amb figures dibuixades per la il·lustradora Pilarín Bayés. Ha estat cedit per l’Ajuntament de Vic i aquesta és la tercera vegada que es podrà veure, la primera vegada fora de Vic.

El motiu de la creació d’aquest divertit pessebre va ser l’edició del llibre Les figuretes del pessebre l’any 2013, escrit per Lola Casas i il·lustrat per Pilarín, editat per La Galera.

Pilarín Bayés és una dibuixant de Vic que començà fent il·lustracions per a la revista Cavall Fort, arrancant una prolífica carrera. Ha participat en centenars de projectes, generalment dirigits a un públic infantil i juvenil, i en multitud de formats: auques, contes, cartells, murals, i també escultures.

Per les seves grans dimensions s’ha instal·lat a la Sala Manufactures d’exposicions temporals del museu i en la seva construcció s’ha comptat amb la col·laboració dels Amics del Pessebre del Baix Empordà, el grup Pastorets de Palafrugell, el Consorci de les Gavarres i l’empresa Cork 2000.

Aquest any també torna la campanya “Hem perdut el caganer!” Un concurs mitjançant la xarxa social Instagram en que s’ha de trobar una figura del caganer que s’ha perdut dins el museu. Entre les persones que pengin la foto de la figura a la xarxa Instagram amb el hashtag #elcaganerperdut2016, entre el 17 de desembre i el 8 de gener, se sortejarà un obsequi de la botiga del museu.

  • Feu-vos seguidors de l’instagram @museudelsuro, pengeu la foto del caganer amb el hashtag #elcaganerperdut2016 i etiqueteu #museudelsuro a la foto. Entre tots els participants sortejarem un obsequi de la botiga del museu.
  • Concurs Instagram del 17 de desembre del 2016 al 8 de gener del 2017

Quan les pedres ens parlen. El Megalitisme a Catalunya.

22.10.16 - 11.12.16

A  l’inici del Neolític, les pràctiques funeràries eren pràcticament inexistents. Aquesta situació va canviar fa uns 6.500 anys, amb l’aparició de les primeres zones separades dels espais d’hàbitat, destinades exclusivament a les pràctiques funeràries. El pas entre els primers enterraments neolítics i els sepulcres megalítics s’explica per la voluntat de monumentalitzar les tombes mitjançant l’ús de grans blocs de pedra. Amb aquesta intenció els dòlmens esdevenen punts de referència en el paisatge que articulen l’entorn.

“El Megalitisme a Catalunya” se centra en els monuments megalítics trobats a Catalunya, entre els quals hi ha els dòlmens, els menhirs i les escultures. Tot i que la seva funció era principalment funerària, també podien servir per delimitar el territori o com a punt de reunió o de culte religiós.

Aquesta exposició ha estat produida pel grup de recerca DidPatri del Departament de Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració de l’empresa de museologia Molècula i del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Per a escoles el servei educatiu del Museu del Suro ofereix tot un seguit d’activitats relacionades amb l’exposició. El servei educatiu ha preparat una excursió al Dólmen de Can Mina de Llafranc per a escoles de Palafrugell. Per més informació contactar amb el servei educatiu del museu (servei.educatiu@museudelsuro.cat).

Inauguració el 22 d’octubre a les 19.30h. Exposició oberta al públic fins l’11 de desembre.

Programa d’activitats per complementar l’exposició

 Conferència: “E-Rutes Megalítiques a les Gavarres: patrimoni megalític, noves tecnologies i desenvolupament   sostenible” a càrrec d’Oriol Vicente, del Grup de Recerca GRAMPO de la UAB i coordinador de la Xarxa en Patrimoni Cultural de la UABCei.

  • Dissabte 19 de novembre a les 19.30h

Ruta megalítica: Excursió guiada per conèixer l’entorn megalític de Palafrugell a càrrec de Xevi Niell, membre del grup de recerca d’Arqueologia i Prehistòria de l’Institut de Recerca Històrica de la UdG, i en Pere Parra, membre del Club Alpí Palamós.

  • Diumenge 27 de novembre a les 9.45h
  • Punt de trobada: Aparcament de la riera de Llafranc (Camí de la Font d’en Xecu, 18. 17211 Llafranc, Girona 41.896852, 3.192122)

Entre megàlits i suros, ruta per Romanyà de la Selva: Ruta megalítica a càrrec de Xevi Niell, membre del grup de recerca d’Arqueologia i Prehistòria de l’Institut de Recerca Històrica de la UdG, i de Pere Parra, membre del Club Alpí Palamós. En aquest recorregut de 2km es visitarà la Cista de la Carretera de Calonge, el Suro de l’Almeda, el Suro petit de l’Almeda, el Menhir de la Murtra, la Font del Prat,  el Cementiri de Romanyà de la Selva, l’Abric de Pedres Grosses, el Suro Xato i el Dolmen de la Cova d’en Daina.

  • Diumenge 4 de desembre a les 9.45h
  • Punt de trobada: Aparcament del dolmen de la cova d’en Daina, carretera de Romanyà (GIV-6612, 21. 17240 Santa Cristina d’Aro, Girona 41.856780, 2.991156)

Es recomana venir a les excursions ben calçat, portar aigua i, opcionalment, esmorzar.
Cal reserva prèvia. Per a tots els públics.

Paisatge dibuixat. Lluís Bruguera

19.3.16 - 9.10.16

L’exposició Paisatge dibuixat, de Lluís Bruguera, es podrà veure a la Torre de Guaita de Sant Sebastià de la Guarda del març a l’octubre de 2016

La situació privilegiada, al cim de la muntanya, a 156 metres d’alçada sobre el nivell del mar, i l’entorn natural fan de la visita a la Muntanya de Sant Sebastià una magnífica experiència paisatgística, enriquida amb els elements patrimonials, que mostren la història d’aquest espai que es remunta al segle VI aC. Ja és el tercer any que, com a complement a la visita de la Muntanya, s’ofereix a la torre de guaita una exposició paisatgista. En aquesta ocasió s’ha seleccionat al palafrugellenc Lluís Bruguera.

Per a aquesta exposició s’han seleccionat dibuixos realitzats amb la pràctica dels urbans sketchers, artistes que fomenten el dibuix realitzat amb l’observació directa de la vida urbana. Tenen el lema “Mostrem el món, dibuix a dibuix” i comparateixen un manifest que vincula les seves obres amb la fidelitat a l’original, la captació directa dels espais, el treball en grup i la compartició dels dibuixos a les xarxes socials.

Rafael Sanz Lobato. Fotografies (1960-2008)

10.9.16 - 9.10.16

La Biennal de Fotografia Xavier Miserachs es celebra a Palafrugell i té com a objectiu la promoció i difusió de la fotografia documental, entesa com a fotografia útil i respectuosa amb la realitat. Una eina necessària per a conèixer, sentir i reflexionar sobre les diferents visions del nostre passat i del nostre present. La comissió organitzadora està constituïda per fotògrafs i persones dedicades al món de la gestió cultural. Compta amb un important nombre de col·laboradors que participen per mitjà de la prestació d’obres, producció d’exposicions i comissariat, i amb la cessió d’espais.

En el Museu del Suro es mostra el treball de Rafael Sanz Lobato (Sevilla, 1932-Madrid, 2015), fotògraf que pertany a la generació de postguerra que, a partir dels anys cinquanta, apartant-se de la fotografia més tradicional, va generar una producció documental excepcional. Aquests fotògrafs van rebutjar les herències d’abans de la guerra i se’n van desvincular, van treballar amb esperit transgressor respecte a l’entorn establert, tant social com polític i, naturalment, a la pràctica fotogràfica dominant. En aquesta exposició trobem diverses sèries que constitueixen un magnífic exemple del millor realisme documental, dotat de gran intensitat i sensibilitat. Són documents clau de la fotografia realista moderna espanyola que han influït de forma important en autors de les generacions successives. Aquesta exposició ha estat produïda pel Ministerio de Educación, Cultura y Deporte i l’Instituto de Cultura y las Artes de Sevilla.

Somnis de Suro. (RE)visions artístiques des de la mirada irònica de Claude Lambert

9.7.16 - 4.9.16

El pintor belga, resident a Catalunya des de fa més de 40 anys, Claude Lambert, exposa al Museu del Suro la seva particular visió del món de l’art, les tradicions i el territori, des d’una particular mirada enigmàtica lligada al món del suro.
Resident a l’Alt Empordà des de 1974, concretament al Mas Pujolet d’Agullana, on va començar la seva fascinació pels suros. Aquest arbre el van atrapar des del primer moment, i degut a això s’ha convertit en un coneixedor extraordinari de totes les possibilitats plàstiques que ofereix la textura del pelagrí, del suro llevat, del fullam de la seva capçada… Lambert ha explorat aquest material des de la seva mirada enigmàtica, oferint a l’espectador la possibilitat de submergir-se en un món de suro, ple de misteri i desbordant d’imaginació.
En aquesta exposició ens ofereix una aproximació al món de l’art, homenatjant diferents artistes amb la sèrie A la manera de… on crea a partir de la imatge d’un aglà, obres que capten l’estil i la sensibilitat d’artistes que ell admira i dels que sap captar la seva sensibilitat. També hi trobem obres en homenatge a les tradicions com la sardana o els castellers; i un grup de peces de poesia visual.

Rebaixins, els obrers més petits del suro!

30.4.16 - 1.5.16

Els suros broten del gran generador que és la terra. En aquests arbres hi viuen unes formigues anomenades rebaixins que sovint mosseguen els peladors i, en general, a  les persones que s’hi acosten. Us proposem canviar de perspectiva, convertint-vos en rebaixí dins la gran galeria de suro que han construït en el pati del Museu.

Ambientació de la sureda del museu a càrrec de Pere Àlvaro i amb la col·laboració del Consorci de les Gavarres i l’Institut Baix Empordà.

Exposició del llibre fet amb paper de suro HAMLET de WILLIAM SHAKESPEARE

23.4.16 - 24.4.16

En motiu de la diada de Sant Jordi 2016 el Museu del Suro exposa l’edició en paper de suro del llibre Hamlet, Príncep de Dinamarca, de William Shakespeare (Editorial Orbis, Barcelona, 1930) promoguda per Renhold Wetzig, un editor alemany establert a Barcelona des del 1912 i que arribà a ser el propietari de l’Editorial Orbis.

Se’n va fer un tiratge de 100 exemplars que fou acabat d’imprimir als Tallers Altés de Barcelona l’abril de 1930. Aquest exemplar concret és un d’extraordinari destinat al fabricant que va subministrar el paper de suro, E. Rosselló Vilà, de Sant Feliu de Guíxols.

Hi ha imprès el text en anglès, que ocupa 95 pàgines escrites a una sola columna, i després el text en castellà al llarg de 78 pàgines a doble columna. No consta enlloc, tanmateix, qui va fer la traducció.

Es tracta d’una edició en suro d’una part d’una obra que s’havia fet en paper l’any 1915 i que incloïa en un sol volum Hamlet i Romeo i Julieta, en una col·lecció dirigida i il·lustrada per Antoni Saló i Marco i editada per Iberia.

Antoni Saló i Marco (1885-1950), decorador i dibuixant. Va ser un dels il·lustradors més personals del noucentisme català. En aquest llibre va practicar el decadentisme preciosista, presentant un retrat idealitzat de Hamlet influenciat pels moviments simbolistes europeus de principis del segle XX.

William Shakespeare (Stratford-upon-Avon, batejat el 26 d’abril de  1564 del calendari julià – 23 d’abril de 1616 del calendari julià; 3 de maig de 1616 del calendari gregorià) Fou un dramaturgpoeta i actor anglès, considerat un dels autors més grans de la literatura universal.

Hamlet, Príncep de Dinamarca és una de les tragèdies més rellevants de tots els temps. S’interpreta com una complexa trama al voltant del dubte, plantejant els problemes ètics i filosòfics sobre el fratricidi, la venjança i el desig frustrat.

El llibre és una donació al Museu del Suro d’Antoni Laporte

La dona al món industrial

5.3.16 - 10.4.16

L’exposició “La dona al món industrial” presenta la incidència i la importància de la dona en el procés d’industrialització al nostre país. La mostra descriu les condicions de feina i de vida de la dona a la societat industrial i mostra el seu paper en la formació dels mercats de treball industrials i de classe obrera. L’exposició mostra el rol de la dona a la societat industrial per mitjà de diversos suports: textos, fotos, vídeos, dades estadístiques, fulletons, etc.
Els objectius de l’exposició són: mostrar la presència del treball de la dona abans i durant el procés d’industrialització a Catalunya des del segle XVIII fins a la segona meitat del segle XX; exposar l’existència del concepte “segregació de gènere” com a condicionant en l’evolució de la identitat de la dona treballadora, i transmetre les diferents ocupacions de la dona en els diversos sectors productius catalans.
La mostra, impulsada pel Servei de Museus del Departament de Cultura conjuntament amb el Sistema Territorial del mNACTEC, és de caràcter itinerant, i fa un recorregut per tots els museus del Sistema.
El guió i els continguts de l’exposició han estat a càrrec dels professors Martin Iturralde i Lluis Virós, membres del Grup de Recerca “Treball, Institucions i Gènere” (T.I.G.) adscrit al Departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona.

La Mancomunitat de Catalunya a les Terres de Girona

5.2.16 - 1.3.16

Després de ser exhibida a més de deu municipis gironins, l’exposició de la Diputació «La Mancomunitat a les terres de Girona» clourà la seva itinerància a Palafrugell, concretament al Museu del Suro. La  mostra, promoguda pel Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació, proporciona una visió renovada de les principals actuacions que va impulsar la Mancomunitat (1914-1924), com ara el debat territorial, les comunicacions, les obres públiques, l’agricultura, les polítiques de conservació de la natura i dels monuments, l’educació, la cultura i la sanitat.

L’exposició, que està estructurada en vint àmbits temàtics amb fotografies, documentació, objectes originals de l’època, vídeos i explicacions, vol ser un estímul per reflexionar i comprendre el que va suposar la primera experiència d’autogovern de la Catalunya contemporània. També aspira a oferir una perspectiva humana i social que permeti descobrir els homes i les dones que, de manera directa o indirecta, van ser protagonistes de la institució, com ara Agustí Riera, Rafael Masó, Josep Pla, Francesc Cambó o Josep Irla.

L’exposició s’emmarca en el conjunt d’accions que la Diputació de Girona duu a terme per commemorar el centenari de la creació de la Mancomunitat. En aquest context, l’ens supramunicipal preveu presentar properament una guia, dins la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», que ampliarà els continguts de la mostra.

Un equip d’especialistes

El contingut de l’exposició ha estat elaborat per Joaquim Maria Puigvert, professor d’història contemporània de la Universitat de Girona; Narcís Figueras, professor d’estudis catalans de la Universitat Oberta de Catalunya, i per un equip d’especialistes en el període de la Mancomunitat o en les diverses qüestions que s’hi plantegen, integrat pels historiadors Jordi Bohigas, Mònica Bosch, Pere Bosch, Xavier Carmaniu, Xavier Castanyer, Jordi Falgàs, Maximiliano Fuentes, Rosa Maria Gil, Carles Gorini, Andreu Pujol i Enric Pujol.

El disseny gràfic de l’exposició ha estat a càrrec de Xavier Roqueta, creatiu de l’Oficina de Difusió de la Diputació, i la tasca de documentació l’ha desenvolupada la Secretaria Tècnica del Patronat Francesc Eiximenis, en estreta col·laboració amb l’Arxiu General de la Diputació de Girona i diversos arxius municipals i comarcals, museus i centres d’estudis de les comarques gironines.

Si voleu accedir al material didàctic de l’exposició cliqueu aquí.

 

El suro. El vernís dels temps. Retaules de Josep Martinell i Lluís Bruguera

17.10.15 - 10.1.16

Museu del Suro de Palafrugell presenta una exposició en la que s’hi uneixen obres de Josep Martinell (1912-2001) i Lluís Bruguera (1958) fetes amb una mateixa tècnica: la pintura al fresc sobre taula.

Es podran veure els grans retaules al•legòrics realitzats per Josep Martinell ingressats recentment al museu, procedents del Banc Bilbao Argentaria, seu de l’antiga oficina del Banco Exterior de Espanya, on s’hi instal•laren l’any 1966. Es tracta d’una trilogia sobre el món del suro, el turisme i la cultura.

Juntament amb els retaules s’exposaran els plafons surers realitzats per Lluís Bruguera acompanyat de Josep Martinell; aquestes obres varen servir per transmetre la tècnica de la pintura al fresc del pintor gran al pintor jove, amb l’objectiu de que aquesta forma de treball no es perdés. El treballs, patrocinats pel Museu del Suro, es van realitzar durant els anys 2000 i 2001, presentant-se poc després de la mort de Josep Martinell.

Lluís Bruguera, pintor palafrugellenc que reuneix la tradició artística i surera, va emmarcar aquests plafons en la tradició de la pintura catalana antiga, en el classicisme noucentista i, sobretot, en una mediterraneïtat que es pot resseguir en la llum, en la gran il•luminació del conjunt aconseguida a través de moltes barreges fetes amb ocre, en la musicalitat del color que no fa abruptes les transicions.

En aquesta exposició es reuneixen les obres de tots dos, amb textos literaris, històrics, sociològics, polítics… que mostren un món del suro sobre el qual s’hi ha posat el vernís del temps.

L’acte d’inauguració serà presentat per Lluís Bruguera. L’exposició es podrà veure fins el dia 10 de gener de 2016.