Exposicions

La joia del Museu: Les fàbriques cremen

18.5.19 - 12.3.20

“La joia del museu” té l’objectiu cada any de treure a la llum peces importants dels fons i valorar la tasca dels museus en la conservació del patrimoni. La “joia” que mostrarà enguany el Museu del Suro s’ha titulat “Les fàbriques cremen”. S’exposaran eines i aparells usats per l’extinció d’incendis dins la fàbrica.

Els Pessebres Palafrugellencs de Lluís Brias. Restrospectiva.

21.12.19 - 2.2.20

Exposició gratuïta oberta al públic del 21 de desembre al 2 de febrer.
Des del Museu ens hem planejat per aquest Nadal fer una retrospectiva dels pessebres que Lluís Brias ha fet en la seva trajectòria. Es tracta de reproduccions d’edificis i d’espais de Palafrugell, coneguts per tothom, que posats junts ens proporcionen un pessebre de grans dimensions.

Lluís Brias Darnaculleta ha treballat sempre de pagès a Can Monastrell, mas on va anar de petit a viure amb la seva mare. La gent el coneix sobre el tractor, amb el bestiar i remenant a l’hort. La pagesia comporta moltes hores de dedicació que, un cop s’arriba a la jubilació, es converteixen en hores lliures que en Lluís ha omplert amb la seva afició a construir maquetes per a fer cada any un pessebre a casa seva. En aquesta afició no hi dedica la tardor i l’hivern en vistes al Nadal, sinó que es pot dir que hi treballa tot l’any. La qualitat de la seva feina, que ha anat perfeccionant i polint amb els anys; i la seva generositat, ha permès que les seves creacions hagin sortit de les portes de casa seva i les hagi cedit a diferents espais municipals, tant de Palafrugell com de Mont-ras.

Per al muntatge de tot plegat comptem, com cada any, amb la col·laboració, i l’expertesa, de l’Associació de Pessebristes del Baix Empordà, als quals els hi donem les gràcies. També agraïm a la Fundació Josep Pla la cessió de la rèplica del Mas Pla de Llofriu.

Llum i paisatge. Pintura de Josep Plaja

13.4.19 - 13.10.19

Exposició oberta al públic a la Torre de Guaita de Sant Sebatsià
Durant la temporada d’obertura al públic de la Torre de Guaita de Sant Sebastià, es podrà veure pintura de l’artista palafrugellenc Josep Plaja. La seva obra s’ajusta perfectament als objectius de les exposicions programades a la Torre de Guaita. Es tracta del programa “Paisatges pintats a Sant Sebastià”, que escull cada any un artista destacat en paisatgisme per mostrar-lo en un espai privilegiat d’observació com és la Torre, el terrat de la qual és el punt més alt de la muntanya de Sant Sebastià i des d’on es pot tenir una experiència visual de 360º.
Plaja es defineix com a pintor neorealista, i quasi afinaríem que neoimpressionista, donat el tracte que fa de la llum i dels colors. En les seves obres hi trobem la seva interpretació d’uns espais que podem reconèixer fàcilment, destacant un exquisit tracte dels colors i, especialment, de la llum. Una llum particular que ens transmet Plaja de la seva intrepretació del paisatge.
Josep Plaja va cursar estudis de Belles Arts a l’escola Massana de Barcelona. És habitual dels concursos de pintura i de pintura ràpida, que sovint reconeixen la seva qualitat.

Fabricant pulque. Exposició de fotografies de Marco Antonio Hernández Badillo

6.7.19 - 29.9.19

El pulque és una beguda fermentada tradicional de Mèxic, elaborada a partir de l’aiguamel”, extreta del “ágave” o “Maguey pulquero”, que es consumia des de molt abans de la conquesta, en l’actualitat a una part de Mèxic i d’Estats Units, tot i l’impacte de la cervesa i altres begudes alcohòliques.
Aquesta mostra es basa en el treball fotogràfic fet per Marco Antonio Hernández l’any 1997, segurament el darrer testimoni d’aquesta activitat a l’Hacienda de Tecajete. Un treball profundament modificat per l’arribada del ferrocarril a l’Estat d’Hidalgo que va incrementar la presència del pulque de la zona a Ciutat de Mèxic, haguent de millorar l’organització, imposant una nova organització del treball; la creació de les grans Hisendes-poble amb casa del patró, cavallerisses, cases pels empleats fetes en funció del rang, església, escola, cementiru, cases dels treballadors.

El repte de dissenyar joies en suro

28.6.19 - 1.9.19

Des del Museu, d’acord amb la Asociación de Joyas de Autor (AJA) es va enviar una capsa de suro on hi havien diversos materials també de suro (boles i arandel•les de tap de cava), plaques de metall i pedres semiprecioses i es va convidar a una sèrie de joiers que havien manifestat prèviament el seu interès perquè presentessin una creació pròpia feta amb aquests materials.
El retorn de la feina de tretze dissenyadors joiers, el resultat del repte plantejat, és el que es pot veure en aquesta exposició. S’ha comptat amb el suport de l’Institut Català del Suro que ha subministrat les peces de suro als dissenyadors i amb la implicació del creador palafrugellenc Lluís Solano.

Pompeu Fabra. Una llengua completa

4.5.19 - 26.5.19

Al final del primer terç del segle XX, amb la gramàtica, el diccionari i les normes ortogràfiques de Fabra publicades, el català esdevé una llengua completa i de futur. Un estàndard apte per a tots els territoris de parla catalana i una llengua digna i preparada per encarar els reptes dels segles XX i XXI. Pompeu Fabra és el lingüista i gramàtic que codifica la llengua catalana i li dóna la forma definitiva.
“Pompeu Fabra. Una llengua completa” és una mostra itinerant creada per la Direcció General de Política Lingüística, amb disseny expositiu de BPdisseny i disseny gràfic d’Anna Jordà, guió de Josep Penya amb l’assessorament del comissari de l’Any Fabra, Jordi Ginebra. En ella, vuit blocs expositius presenten de manera planera i amena les dimensions científiques i socials de l’obra de Fabra i els elements principals de la seva biografia. Així s’aprofundeix en l’aportació de Fabra a la llengua catalana, el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya i l’impuls a la llengua que va suposar el seu treball.
Entrada lliure.

La joia del Museu “Aglomerant suro: possibilitats infinites”

18.5.18 - 17.5.19

“La joia del museu” té l’objectiu cada any de treure a la llum peces importants dels fons i valorar la tasca dels museus en la conservació del patrimoni. La “joia” que mostrarà enguany el Museu del Suro s’ha titulat “Aglomerant suro: possibilitats infinites”. S’exposaran eines i mostres relacionats amb la fabricació de l’aglomerat de suro.

Cicatrius. Fotografies de Jordi Cané

9.3.19 - 5.5.19

Un tossut peregrinatge ha portat Jordi Cané a unes terres insomnes, l’escenari remogut de la Batalla de l’Ebre. Hi ha arribat com un modern Orfeu, al rescat del record captiu del seu avi, Ernest Cané Plana, qui hi va lluitar i va fugir-ne, per sobreviure-hi. Cicatrius constitueix el darrer projecte del fotògraf, i és el fruit d’insistents i esgotadores caminades, que uneixen les vivències erosionades d’un avi, amb la tenaç curiositat del nét. Cané, el jove, edifica una tremenda simfonia fotogràfica sobre un esdeveniment immens i dolorós. L’obra convoca tots els sentits i els sentiments. Conté la textura d’un paisatge ferit. És traspassada pel so metàl•lic dels objectes que, un dia, s’hi van batre i està marcada per la sinistra i primitiva percussió dels ossos dels combatents.
Aquesta mostra combina paisatges incrèduls amb retrats d’estudi dels objectes que els habiten. Els paisatges de Jordi Cané es desgranen en una textura precisa, els retrats, rimats en plata i plom, son uns bodegons d’aparença senzilla. Cicatrius respira l’alè entusiasta dels primers fotògrafs expedicionaris i la valentia dels qui tornen a uns fets ferotgement vius.

Les matemàtiques i la vida. El dia a dia més enllà de les fórmules

16.2.19 - 28.4.19

Inauguració dissabte 16 de febrer a les 19.00 h.
Exposició oberta al públic fins al 28 d’abril del 2019. Entrada lliure.

Us heu adonat que cada dia i a tothora, des que ens despertem fins que ens n’anem a dormir, les matemàtiques són al nostre voltant? Sona el despertador, sintonitzem la ràdio o el televisor, ens aturem al semàfor, consultem el GPS, responem al mòbil, llegim el correu electrònic, anem a comprar… Dia a dia, més enllà de les fórmules, a casa, al carrer o en la natura, les matemàtiques hi són presents.

L’exposició intenta presentar el lligam entre les matemàtiques i la vida quotidiana d’una manera atractiva i entenedora pel públic no especialitzat, parlant-ne amb un llenguatge natural i proper a la gent del carrer.

És per això que, a l’entorn de l’exposició, hi haurà una programació específica:
– Formació per a docents.
– Activitats dirigides a centres educatius de primària, secundària i batxillerat.
– Activitats de caire familiar.

La mostra vol trencar l’estigma de matèria difícil i allunyada de la realitat, oferint-les de manera lúdica i variada, i donant peu a nous aprenentatges. A través de plafons expositius, objectes reals del dia a dia, ordinadors interactius, pantalles audiovisuals i objectes manipulables, el visitant pot fer-se preguntes i trobar algunes respostes, descobrir, reflexionar i deixar-se sorprendre pel sentit comú de les matemàtiques.

Aquesta exposició ha estat produïda per la Universitat Politècnica de Catalunya i promoguda pel Museu del Suro i pel Centre Municipal d’Educació de Palafrugell.

PROGRAMA D’ACTIVITATS:
16 de febrer: 19.00 h
Inauguració i visita guiada a càrrec de la Dra. Montse Alsina, comissària de l’exposició.

9 de març: 10.30h
Visita guiada a càrrec de la Dra. Montse Alsina.

16 de març: 18.00 h
Espectacle Les matemàtiques a la màgia amb Sergio Belmonte.

30 de març: 18.00 h
Taller Les matemàtiques en els jocs bipersonals amb el Dr. Xavier Valls.

6 d’abril: 18.00 h
Taller pràctic El teorema de pitàgores amb el Dr. Xavier Valls.

17 d’abril: 17.00 h
Contacontes matemàtics i taller de manualitats amb suro.

18 d’abril: 17.00 h
Manualitats amb suro sobre l’art i les matemàtiques.

27 d’abril: De 17.00 a 20.00 h
Tarda de jocs matemàtics coordinat per El gremio de la cábala.

11 de maig: 10.00 h
Conferència inaugural i presentació de projectes del curs Les Matemàtiques i la vida en Steam organitzat per la Universitat Politècnica de Catalunya i el Centre de Recursos del Baix Empordà.

El cooperativisme de consum en territori surer

1.12.18 - 3.3.19

El Museu del Suro ha produït una exposició que posa en rellevància la importància de les cooperatives de consum, durant els segles XIX i XX, en el territori surer. Un útil interrogatori des del present a un passat important en el que el territori surer va ser un dels més destacats de Catalunya en aquest tipus de cooperativisme. Actualment, els principis ideològics que van conduir als obrers de les fàbriques a associar-se per defensar uns interessos comuns són plenament vigents. A l’exposició es podrà veure com es varen organitzar els cooperativistes davant uns problemes que, malgrat el temps transcorregut, ara ens tornen a ser familiars.
El guió de l’exposició s’ha fet a partir de l’encàrrec d’una recerca específica del Museu del Suro a l’historiador Jordi Turró. Com que l’exposició abasta el conjunt dels territoris surers catalans, s’ha comptat, a més dels fons del propi Museu, amb la col•laboració de diversos arxius amb la cessió d’imatges, documents i monedes.
Una cooperativa de consum és una associació de consumidors que volen beneficiar-se de la compra en grup, però en el moment de la seva implantació durant el segle XIX eren molt més, varen néixer com a una reacció de protesta, una associació de lluita obrera i valors democràtics que pretenia acabar amb la pobresa, les injustícies i la misèria.