Exposicions

La Sureda Essencial. Fotografies de Pitu García Batlle

25.10.18 - 25.11.18

El fotògraf palafrugellenc Pitu Garcia Batlle i el Museu del Suro de Palafrugell han produït una exposició sobre la sureda que és el resultat de més d’un any de treball de camp, que té un plantejament original i que està concebuda perquè itineri pels territoris surers.
Aquesta mostra, de 58 fotografies, és el resultat d’un projecte nascut a finals de 2014, desenvolupat durant dotze mesos, al llarg de les quatre estacions. L’autor, en Pitu Garcia Batlle (Palafrugell, 1977) les va realitzar a les comarques del Baix i l’Alt Empordà, des de la Marina (Cap Roig, Riera de Tamariu), passant pels massissos de l’Ardenya-Cadiretes i Gavarres, fins a a la Frontera, a l’Albera. Algunes d’elles ja s’havien captat pocs dies després de l’incendi nascut a Vall-llobrega, a la zona de Palamós, de l’any 2014.
Fotografia a fotografia, l’autor ens proposa una lectura que va més enllà dels canvis estacionals, a través dels colors, les textures, les formes, els paisatges i tota mena de detalls, cercant l’essència íntima i profunda d’un bosc típicament mediterrani, un bosc especial, ple a vessar de simbologia; un bosc, que permet ser llegit i interpretat de múltiples formes.

Paisatges humans segons Candelaria

24.3.18 - 14.10.18

Ara fa cinc anys que es va iniciar el projecte Paisatges pintats a Sant Sebastià, amb l’objectiu d’oferir exposicions durant l’estiu d’artistes vinculats amb el paisatgisme i la interpretació del territori. Les obres es mostren a les dues plantes de la Torre de Guaita, en el recorregut que s’ha de fer per pujar al terrat, des d’on es poden contemplar les vistes de la costa i de l’Empordà.
Per a aquest estiu s’ha escollit la pintura de Rodolfo Candelaria, dibuixant i pintor nascut a El Paso (Texas) l’any 1932, i que viu a Palafrugell des de l’any 1958. La seva obra, reconeguda pel seu estil minimalista, sap captar bé el rerefons del paisatge humà del Palafrugell mariner i s’ha convertit en una icona de l’Empordanet. Paisatges humans segons Candelaria serà un magnífic complement a l’experiència paisatgística que es pot gaudir al cim de la Torre de Guaita, el punt més alt de la muntanya de Sant Sebastià.

Fotografiar del natural de Henri Cartier-Bresson

4.8.18 - 14.10.18

En aquesta edició de la Biennal Miserachs presentem una mostra d’una figura cabdal de la història de la fotografia. Per molts especialistes i fotògrafs, el més gran del segle XX, autor d’algunes de les imatges fotogràfiques més emblemàtiques d’aquest segle. Cartier-Bresson ha influenciat a gran quantitat de fotògrafs i encara ara continua exercint de referent. Pioner del fotoperiodisme i fundador de l’agència Magnum juntament amb Robert Capa i David Szymin, les fotografies de Cartier-Bresson segueixen fascinant i admirant pels seus enquadraments, per la seva geometria i per l’organització de les formes. La mostra la componen 56 imatges, les més representatives de l’autor. “Fotografiar és retenir la respiració quan totes les nostres facultats es conjuminen davant la realitat que fuig; és aleshores quan la captació de la imatge suposa una alegria física i intel·lectual. Fotografiar és posar el cap, l’ull i el cor en el mateix punt de mira”. “Jo sóc visual, probablement. Observo, observo, observo. Comprenc a través dels ulls”.

ÚLTIMS DIES!!!

Paisanos de Atín Aya

4.8.18 - 14.10.18

Fotògraf format en el periodisme gràfic per acabar en una carrera d’autor que destaca per un excel•lent treball influenciat pels clàssics de la fotografia i alguns mestres de la pintura. Poc abans de la seva prematura mort, Atín Aya va seleccionar 41 imatges realitzades entre 1995 i 2007 fruit dels seus viatges per diferents llocs d’Andalusia i que componen aquesta mostra que excel·leix pel tractament del retrat. Homes i dones humils en els seus llocs de treball o escenaris més habituals presentats des del respecte i l’empatia i retratats amb dignitat.

ÚLTIMS DIES!!!!

Palafrugell de cine

27.5.18 - 29.7.18

L’exposició ofereix al visitant un recull de cartells i programes de cinema de Palafrugell i la Costa Brava, part de la col•lecció d’en Lluís Molinas i Falgueras, personatge polifacètic, escriptor, periodista, editor, col•leccionista i, sobretot, un gran aficionat al cinema.
Es divideix en 8 espais: Els cinemes més enllà de la memòria: la novetat en espais efíners; El Centre Fraternal: pioner en les projeccions i en el cinema sonor; Cinema Barcelonés, Nuevo Barcelonés, Ideal Cine Barcelonés, Coliseo Ampurdanés. L’espai per al gran espectacle del cinema; La Guerra Civil. Un parèntesi amb espectacle inclòs; El Casal Popular: el cinema familiar; Centro Español i Cine Victoria. De la postguerra a la democràcia; El Garbí. El darrer cinema comercial; Els Cine-clubs de Palafrugell, de la sensibilitat per l’art a la supervivència de les projeccions.

PROMOCIÓ “PALAFRUGELL DE CINE”

Neandertals a Catalunya

7.4.18 - 20.5.18

L’exposició “Neadertals a Catalunya” proposa als visitants nou interrogants amb l’objectiu de centrar una síntesi del coneixement actual referent als neandertals. Com hem arribat fins aquí? Qui són els neandertals? Com es van descobrir? On es troben fòssils de neandertal a Catalunya? On es localitzen jaciments neandertals a Catalunya? Què menjaven? Quines creences tenien? En quin entorn van viure? Han desaparegut del tot?

La joia del Museu: “Propietaris, empresaris i filantrops del suro”

18.5.17 - 13.5.18

Cada any, amb motiu del Dia Internacional dels Museus (DIM), el Museu del Suro renova la petita exposició de l’entrada. Es manté el nom d’una antiga campanya de la Generalitat de Catalunya, anomenada “La joia del museu”, que proposa posar donar visibilitat a peces poc conegudes dels fons dels museus.

En la mostra d’aquest any s’exposaran pintures i escultures d’industrials rellevants de Palafrugell, dels segles XIX i XX, representants de diverses generacions d’empresaris emprenedors, avançats als seus temps, que varen impulsar i mantenir la indústria i que, sovint, participaven en la creació d’infraestructures, en projectes socials per als seus treballadors i pels palafrugellencs i en multitud d’activitats culturals de la vila.

Evolucions – Creixements

28.4.18 - 1.5.18

Durant el Flors&Violes d’enguany us presenten el pati del Museu inspirat en l’exposició temporal “Neandertals a Catalunya”. La idea s’inspira en l’evolució i les transformacions de l’home i del món vegetal. Dels bacteris als teixits vegetals, de les espores a la flor, al fruit… Ambientació a càrrec d’Empar Espinosa.

Llibres antics del món del suro

21.4.18 - 28.4.18

En motiu de la festivitat de Sant Jordi el Museu fa una petita mostra de diferents llibres antics que tracten el tema del suro i que formen part de la biblioteca del Museu.

L’empordà industrial

2.12.17 - 1.4.18

L’exposició ofereix un recorregut per la industrialització del territori empordanès tractat com a una unitat. S’ofereix una visió tant de la seva evolució històrica, com de la tipologia industrial i els models diferenciats d’industrialització que es donaren a l’Alt i al Baix Empordà. Del mar fins a la muntanya, passant per la plana i els aspres, la industrialització d’aquest territori va íntimament lligada a l’explotació del seu sector primari. L’exposició proposa un recorregut pels diferents paisatges i les indústries que se’n deriven ja des del segle XVIII. L’exposició s’estructura en quatre àmbits: L’Empordà, una economia diversificada, L’Empordà, una unitat econòmica i humana, El suro: un model industrial singular i Figueres, centre comercial i industrial.
Aquesta exposició ha estat produïda pels museus Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries, Museu del Suro de Palafrugell i Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. Es tracta d’un projecte col·laboratiu de tres museus que formen part del Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, en el que hem treballat més enllà de les nostres circumscripcions locals per poder oferir una visió integrada d’un període històric, la industrialització, que al nostre territori i a Catalunya ha estat un dels més destacats de la nostra història contemporània.
Inauguració el dissabte, 2 de desembre, a les 19.00 h.
Exposició oberta al públic fins a l’1 d’abril del 2018.