Exposicions

“La Captura. Dels paisatges d’en Vayreda a l’últim quadre d’Olot.” Col.lecció Jordi Planas.

17.10.20 - 17.1.21

L’exposició La Captura, procedent de la col·lecció de Jordi Planas i comissariada per Miquel-Àngel Codes, tracta sobre el fenomen pictòric que es va viure amb el paisatge d’Olot (1895 – 1995), la repercussió del qual arribà a tot el país. Joaquim Vayreda va ser el primer, l’artista que crearia el topos, el lloc comú que inspiraria a tants. Darrera d’ell vindrien molts pintors i de molts tipus: els delejants, els trasplantats, els “fills de”, els que no surten mai del marc, els que sí que ho fan. Tots ells van provocar una densitat d’artistes única al país.
El retorn de Joaquim Vayreda del seu primer viatge a París (1871) i la nova manera en què va començar a pintar el paisatge del seu Olot natal, va esvalotar l’encarcarat ambient artístic local, habituat a la pintura d’història i costumista.
L’exposició aborda aquest fenomen per primera vegada de manera global, ja que fins ara només s’havien fet exposicions col·lectives sobre els precursors germans Vayreda i Josep Berga o mostres individuals de la resta de pintors que participen a La Captura. La mostra està formada per una quarantena d’obres totalment inèdites d’artistes com Joaquim Vayreda, Enric Galwey, Ignasi Mallol, Pere Gussinyé, Ramon Barnadas, Jordi Curós, entre d’altres, i complementada amb la filmació de l’obra El marc (1995) de Lluís Hortalà.

Després de tot. Leopoldo Pomés (Barcelona, 1931 – Girona, 2019)

2.8.20 - 11.10.20

BIENNAL DE FOTOGRAFIA XAVIER MISERACHS
La Biennal de Fotografia Xavier Miserachs es celebra a Palafrugell i té com a objectiu la promoció i difusió de la fotografia documental, entesa com a fotografia útil i respectuosa amb la realitat. Una eina necessària per conèixer, sentir i reflexionar sobre les diferents visions del nostre passat i del nostre present. La comissió organitzadora de la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs està constituïda per fotògrafs i persones dedicades al món de la gestió cultural. De totes les figures de la generació de Xavier Miserachs, Leopoldo Pomés és potser el més inclassificable. Fotògraf, publicista, escriptor, dissenyador, restaurador i gastrònom, va contribuir de manera considerable a la renovació de la mirada del país en uns anys de grisor i obscurantisme. Malgrat les diverses activitats que va desenvolupar al llarg de la seva prolífica carrera no va deixar mai de fotografiar.
De fet, Pomés es considerava, per sobre de tot, fotògraf. Fou guardonat amb la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de l’Ajuntament de Barcelona, el Premi d’Arts Plàstiques de la Generalitat de Catalunya (1998), la Creu de Sant Jordi (1999) i el Premi Nacional de Fotografia (2018). “Després de tot”, comissariada per Karin Leiz i Juliet Pomés Leiz, proposa una lectura nova i diferent de les imatges de l’autor. Una combinació de còpies d’època conegudes amb altres d’inèdites que mostren unes característiques constants i molt insistents, de vegades obsessives en la seva producció, que no sempre s’han pogut apreciar en les nombroses exposicions fetes al llarg de la seva vida.

Els ocells de la sureda i l’entorn mediterrani. Diari d’un naturalista

23.5.20 - 25.7.20

El Museu del Suro acull l’exposició “Els ocells de la sureda i l’entorn mediterrani. Diari d’un naturalista” un recull de dibuixos i pintures de Jaume Ramot i Sergi del Rio.

L’exposició, que es podrà visitar a partir del dia 23 de maig i fins al 25 de juliol de 2020, comptarà amb un recull de dibuixos i pintures d’espècies pròpies de l’avifauna de la sureda, de l’entorn mediterrani i també de les pròpies espècies vegetals. A través de les quatre estacions i dels escrits dels naturalistes coneixerem les espècies més representatives de la sureda, les curiositats en les migracions, la reproducció, l’alimentació i els recursos alimentaris. L’exposició es complementa amb un espai infantil, un audiovisual sobre el procés creatiu dels dibuixants i un seguit de vitrines amb mostres i elements propis dels naturalistes.

Aquesta mostra, de caire divulgatiu i familiar, parteix d’observacions dels dos naturalistes fetes a les suredes, als boscos de muntanya però també a les basses, camps, hortes, camins de ronda i platges. Jaume Ramot, és president i soci fundador del Grup de Natura Sterna, una associació que treballa en la recerca i la divulgació de la flora, fauna, i el medi natural i cultural més proper. Ramot és també il•lustrador de natura afeccionat. Ha publicat diversos llibres i ha publicat articles de temàtica ornitològica. Actualment lidera el projecte de seguiment del gran duc al Baix Empordà.
Per altra banda, Sergi del Rio és tatuador a Studio Tattoo Sector 13 a Calonge i professor de dibuix i pintura, ha creat un gran nombre d’obres en relació a l’ornitologia gràcies al seu interès pel naturalisme.

Una oportunitat per conèixer en detall la gran diversitat d’aus de la sureda i l’entorn mediterrani, per aprendre a observar la natura a través d’uns prismàtics, per valorar-la i comprendre els processos naturals. En definitiva, per veure de ben a prop tot allò amagat habitualment a les capçades dels arbres, als joncs o fins i tot a cel obert.

Participa en el Kahoot sobre l’exposició “Els ocells de la sureda i el seu entorn mediterrani. Diari d’un naturalista”.

La nevada del 8 de març de 2010. Un episodi excepcional

9.2.20 - 15.3.20

El Museu del Suro acull l’exposició “La nevada del 8 de març de 2010. Un episodi excepcional” creada per l’Área de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafrugell i que s’emmarca en les primeres Jornades de Meteorologia i Canvi Climàtic. Es tracta d’un recull de fotografies il·lustratives d’aquells dies que servirà per reflexionar sobre el canvi climàtic i la meteorologia a través de diverses activitats que tindran lloc durant els mesos de febrer i març a Palafrugell.

Coincidint amb el 10è aniversari del temporal de neu de l’any 2010, s’ha fet una crida a través de les xarxes socials per tal de fer un recull d’imatges i vídeos dels veïns i veïnes de Palafrugell. De la selecció d’aquestes imatges s’ha preparat una exposició fotogràfica, ampliada a més, amb imatges de nevades històriques provinents de l’Arxiu Municipal de Palafrugell i amb imatges de satèl·lit de la jornada, elements indispensables per entendre què va succeir a nivell meteorològic durant aquelles dates.

L’exposició, de marcat caràcter divulgatiu, també comptarà amb la programació d’un seguit de conferències setmanals i taules rodones a l’entorn del canvi climàtic. Aquest cicle, que es realitzarà durant els mesos de febrer i març, té l’objectiu d’explicar què és el canvi climàtic, les seves conseqüències, les adaptacions dels ecosistemes i l’activitat humana, aportant un enfocament local.

A part de les activitats pròpies del cicle de xerrades, també es realitzaran visites amb el comissari de l’exposició per a públic general i visites guiades i tallers dinamitzats per a centres educatius.

La joia del Museu: Les fàbriques cremen

18.5.19 - 12.3.20

“La joia del museu” té l’objectiu cada any de treure a la llum peces importants dels fons i valorar la tasca dels museus en la conservació del patrimoni. La “joia” que mostrarà enguany el Museu del Suro s’ha titulat “Les fàbriques cremen”. S’exposaran eines i aparells usats per l’extinció d’incendis dins la fàbrica.

Els Pessebres Palafrugellencs de Lluís Brias. Restrospectiva.

21.12.19 - 2.2.20

Exposició gratuïta oberta al públic del 21 de desembre al 2 de febrer.
Des del Museu ens hem planejat per aquest Nadal fer una retrospectiva dels pessebres que Lluís Brias ha fet en la seva trajectòria. Es tracta de reproduccions d’edificis i d’espais de Palafrugell, coneguts per tothom, que posats junts ens proporcionen un pessebre de grans dimensions.

Lluís Brias Darnaculleta ha treballat sempre de pagès a Can Monastrell, mas on va anar de petit a viure amb la seva mare. La gent el coneix sobre el tractor, amb el bestiar i remenant a l’hort. La pagesia comporta moltes hores de dedicació que, un cop s’arriba a la jubilació, es converteixen en hores lliures que en Lluís ha omplert amb la seva afició a construir maquetes per a fer cada any un pessebre a casa seva. En aquesta afició no hi dedica la tardor i l’hivern en vistes al Nadal, sinó que es pot dir que hi treballa tot l’any. La qualitat de la seva feina, que ha anat perfeccionant i polint amb els anys; i la seva generositat, ha permès que les seves creacions hagin sortit de les portes de casa seva i les hagi cedit a diferents espais municipals, tant de Palafrugell com de Mont-ras.

Per al muntatge de tot plegat comptem, com cada any, amb la col·laboració, i l’expertesa, de l’Associació de Pessebristes del Baix Empordà, als quals els hi donem les gràcies. També agraïm a la Fundació Josep Pla la cessió de la rèplica del Mas Pla de Llofriu.

Llum i paisatge. Pintura de Josep Plaja

13.4.19 - 13.10.19

Exposició oberta al públic a la Torre de Guaita de Sant Sebatsià
Durant la temporada d’obertura al públic de la Torre de Guaita de Sant Sebastià, es podrà veure pintura de l’artista palafrugellenc Josep Plaja. La seva obra s’ajusta perfectament als objectius de les exposicions programades a la Torre de Guaita. Es tracta del programa “Paisatges pintats a Sant Sebastià”, que escull cada any un artista destacat en paisatgisme per mostrar-lo en un espai privilegiat d’observació com és la Torre, el terrat de la qual és el punt més alt de la muntanya de Sant Sebastià i des d’on es pot tenir una experiència visual de 360º.
Plaja es defineix com a pintor neorealista, i quasi afinaríem que neoimpressionista, donat el tracte que fa de la llum i dels colors. En les seves obres hi trobem la seva interpretació d’uns espais que podem reconèixer fàcilment, destacant un exquisit tracte dels colors i, especialment, de la llum. Una llum particular que ens transmet Plaja de la seva intrepretació del paisatge.
Josep Plaja va cursar estudis de Belles Arts a l’escola Massana de Barcelona. És habitual dels concursos de pintura i de pintura ràpida, que sovint reconeixen la seva qualitat.

Fabricant pulque. Exposició de fotografies de Marco Antonio Hernández Badillo

6.7.19 - 29.9.19

El pulque és una beguda fermentada tradicional de Mèxic, elaborada a partir de l’aiguamel”, extreta del “ágave” o “Maguey pulquero”, que es consumia des de molt abans de la conquesta, en l’actualitat a una part de Mèxic i d’Estats Units, tot i l’impacte de la cervesa i altres begudes alcohòliques.
Aquesta mostra es basa en el treball fotogràfic fet per Marco Antonio Hernández l’any 1997, segurament el darrer testimoni d’aquesta activitat a l’Hacienda de Tecajete. Un treball profundament modificat per l’arribada del ferrocarril a l’Estat d’Hidalgo que va incrementar la presència del pulque de la zona a Ciutat de Mèxic, haguent de millorar l’organització, imposant una nova organització del treball; la creació de les grans Hisendes-poble amb casa del patró, cavallerisses, cases pels empleats fetes en funció del rang, església, escola, cementiru, cases dels treballadors.

El repte de dissenyar joies en suro

28.6.19 - 1.9.19

Des del Museu, d’acord amb la Asociación de Joyas de Autor (AJA) es va enviar una capsa de suro on hi havien diversos materials també de suro (boles i arandel•les de tap de cava), plaques de metall i pedres semiprecioses i es va convidar a una sèrie de joiers que havien manifestat prèviament el seu interès perquè presentessin una creació pròpia feta amb aquests materials.
El retorn de la feina de tretze dissenyadors joiers, el resultat del repte plantejat, és el que es pot veure en aquesta exposició. S’ha comptat amb el suport de l’Institut Català del Suro que ha subministrat les peces de suro als dissenyadors i amb la implicació del creador palafrugellenc Lluís Solano.

Pompeu Fabra. Una llengua completa

4.5.19 - 26.5.19

Al final del primer terç del segle XX, amb la gramàtica, el diccionari i les normes ortogràfiques de Fabra publicades, el català esdevé una llengua completa i de futur. Un estàndard apte per a tots els territoris de parla catalana i una llengua digna i preparada per encarar els reptes dels segles XX i XXI. Pompeu Fabra és el lingüista i gramàtic que codifica la llengua catalana i li dóna la forma definitiva.
“Pompeu Fabra. Una llengua completa” és una mostra itinerant creada per la Direcció General de Política Lingüística, amb disseny expositiu de BPdisseny i disseny gràfic d’Anna Jordà, guió de Josep Penya amb l’assessorament del comissari de l’Any Fabra, Jordi Ginebra. En ella, vuit blocs expositius presenten de manera planera i amena les dimensions científiques i socials de l’obra de Fabra i els elements principals de la seva biografia. Així s’aprofundeix en l’aportació de Fabra a la llengua catalana, el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya i l’impuls a la llengua que va suposar el seu treball.
Entrada lliure.