Recerca

Documents en línia

A- Biblioteca i hemeroteca

I. Revista “Caps-i-puntes” Fer caps-i-puntes fa referència a aquell treball domiciliari que manufacturava fragments de suro petits que no es podien industrialitzar. Aquest és el nom triat pel butlletí en línia del Museu del Suro, on es publiquen “retalls” d’activitats que es realitzen, que són importants i que molt sovint no surten a la llum a través de les agendes, tot i que val la pena donar-les a conèixer.

 • Caps-i-puntes Nº1. Butlletí del Patronat del Museu del Suro. Primer semestre del 2017.
 • Caps-i-puntes Nº2. Butlletí del Patronat del Museu del Suro. Segon semestre del 2017.
 • Caps-i-puntes Nº3. Butlletí del Patronat del Museu del Suro. Primer semestre del 2018.
 • Caps-i-puntes Nº4. Butlletí del Patronat del Museu del Suro. Segon semestre del 2018.
 • Caps-i-puntes Nº5. Butlletí del Patronat del Museu del Suro. Primer semestre de 2019.
 • Caps-i-puntes Nº6. Butlletí del Patronat del Museu del Suro. Segon semestre de 2019.

  II. Guia de Sant Sebastià de la Guarda

  III. Revista “El corn de Can Mario”

  IV. Revista “El correu del suro”

  V. Llibre “Palafrugell i el suro” No és un estudi econòmic del sector sinó una història de la indústria, de les institucions empresarials, de la tecnologia, i molt especialment de la societat surera. L’autor s’ha basat fonamentalment en materials inèdits i ens aproxima a aspectes que sovint queden al marge dels estudis d’història industrial com els incendis a les fàbriques, els salaris dels alts càrrecs, l’assistència social o els problemes de contaminació.

 • B- Catàlegs d’exposicions i activitats

  I. Exposició “Dones del suro: treball i societat”
  Homenatge a totes aquelles dones que varen treballar en el món del suro, moltes de les quals varen passar desapercebudes pel doble fet de ser dones i obreres, però que varen tenir una importància cabdal per al desenvolupament de la indústria surera.

  C- Documents singulars

  I. Censos d’industrials i comerciants surers. Fons de la Delegació Nord-est del Sindicato Nacional de Madera y Corcho

  II. Sobre la idoneitat de la ubicació del nou Museu del Suro de Palafrugell. Document generat com a resposta a les declaracions firmades pel Sr. Joan Badia al nº 191 de la RdP.

  III. Inauguració del nou Museu del Suro. 29 de juny de 2012.

  IV. Pirates i torres de guaita a Palafrugell Document on s’explica breument la incidència dels pirates a la costa de Palafrugell i les torres de guaita que podem trobar a la zona.

  V. Ressenya històrica de la pela del suro

  VI. El Museu del Suro, realitats i propostes. El Museu del Suro es fundà formalment l’any 1972. Va néixer vinculat a la figura de l’arqueòleg gironí Miquel Oliva que, conjuntament amb els investigadors locals J. Badia i A. Recasens, fou un dels impulsors. Les prospeccions arqueològiques de Palafrugell i la seva comarca, realitzades per el grup fundador, determinaren les principals col·leccions inicials…

  VII. Manufactures del suro –  Can Mario –  Estudi arquitectònic. La indústria surera catalana de finals del segle XIX estava en un moment de profunda transformació. Encara es mantenia el gran prestigi dels tapers artesanals, exponents de la denominada Edat d’Or, amb un treball valorat a tot el món per la qualitat del producte que realitzaven, si bé en els diferents processos de fabricació s’estaven introduint, ja des de l’època de 1880, les màquines…

  VIII. Declaració de bé cultural d’interès nacional a la Torre de Can Mario. Acord del Govern de la Generalitat de Catalunya de 2 de maig de 2000, de declaració de bé cultural d’interès nacional, en la categoria de monument històric, a favor de la Torre de Can Mario, a Palafrugell (Baix Empordà), i de delimitació del seu entorn de protecció.