Notícies

Dissabte, 30 de juliol a partir de les 19.00 h, comença la XII Biennal de Fotografia Xavier Miserachs amb la primera retrospectiva a Espanya de Sabine Weiss, i exposicions inèdites de Francesc Català-Roca, Ferran Freixa i Antoni Campañà, entre altres

Museu del Prado. Sala Velázquez. Madrid, 1963 © Fons Fotogràfic F. Català-Roca - Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya
Museu del Prado. Sala Velázquez. Madrid, 1963 © Fons Fotogràfic F. Català-Roca - Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya

La Biennal, que organitza 8 exposicions -la majoria inèdites i de producció pròpia- en diferents espais de Palafrugell, presenta la primera retrospectiva a Espanya de Sabine Weiss (1924-2021), llegenda de la fotografia humanista francesa. Una mostra de gairebé 120 imatges representatives de la seva carrera i seleccionades per l’autora, que va morir el passat mes de desembre.

Amb motiu de la celebració del centenari de Francesc Català-Roca (1922-1998), la Biennal organitza i produeix dues exposicions: “Dones”, amb més de 60 còpies -vintage i actuals-, i que es podrà visitar al Museu del Suro de Catalunya, ens aproxima a la mirada de l’autor vers les dones, i en col·laboració amb la Fundació Josep Pla, “Retrats d’un país: Francesc Català-Roca i Josep Pla”, que mostra com les narratives fotogràfica i literària dialoguen i es complementen per retratar un país.

“Dones”, comissariada i produïda per la Biennal, és fruit de la fascinant immersió a l’arxiu de Català-Roca, que al llarg de la seva vida va disparar més de 200.000 fotografies. L’exposició mostra la mirada del fotògraf vers les dones, de totes les edats, i en diferents àmbits i situacions. Una mirada de respecte, admiració i exaltació de la bellesa en l’accepció més àmplia de la paraula. La mostra, , està formada per 32 còpies vintage i 34 còpies actuals.

A més, la Biennal també ret homenatge a Ferran Freixa (1950-2021), autor cabdal de la generació de fotògrafs catalans dels anys setanta, amb “Tornar al Marroc”, un diari de viatge que recull fotografies inèdites de dues estades que l’autor va fer al país africà els anys 1987 i 1992.

La capsa vermella d’Antoni Campañà (1906-1989) es torna a obrir per mostrar, en aquesta ocasió, una selecció de fotografies centrades en el paper de la dona durant la Guerra Civil, i l’Hotel Llevant de Llafranc acollirà l’exposició “Retorn a Llafranc”, amb fotografies de Xavier Miserach de la Costa Brava dels anys seixanta, quan l’autor va començar a sovintejar Palafrugell i les seves cales.

En representació de la fotografia més jove, la Biennal programa “Quan tot s’ensorra”, de la fotògrafa documental Anna Surinyach, una mostra que il·lustra com diferents parts del planeta s’han hagut d’enfrontar a emergències humanitàries, i “La frontera sud, a l’ombra del nord”, del fotoperiodista Martí Albesa, sobre el fenomen migratori a la frontera sud d’Europa.

El programa d’activitats complementàries gratuïtes comptarà amb el debat entre els fotoperiodistes Sandra Balsells i Emilio Morenatti sobre l’ètica i la pràctica del fotoperiodisme; la fotògrafa Anna Surinyach i el periodista Agus Morales presentaran el seu projecte de col·laboració “Quan tot s’ensorra”; Jaume Orpinell, fotògraf i gran coneixedor de l’Arxiu Català-Roca, oferirà una xerrada sobre l’autor; Martí Albesa parlarà sobre les fronteres europees actuals; el fotògraf Santos Montes explicarà la seva experiència com a company de viatge de Ferran Freixa a Marroc; es projectarà el documental “La capsa vermella. La guerra infinita d’Antoni Campañà”, i es representarà l’obra teatral “El mar. Visió d’uns nens que no l’han vist mai”, sobre la figura del mestre català Antoni Benaiges.

Com a novetat, la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs farà visites guiades a públic general tots els dissabtes del mes d’agost. Les visites per escoles i instituts es programaran a partir de setembre.

Tota la informació i agenda d’activitats a www.biennalxmiserachs.org