Notícies

Cine fòrum de la pel·lícula “Josep” d’Aurel com a acte de cloenda de l’exposició temporal de Floreal Radresa.

Dissabte vinent, dia 20 de novembre a les 19.00 h al Teatre Municipal de Palafrugell sessió de cine fòrum de la pel·lícula “Josep” del dibuixant Aurel. Amb la presència de Georges Bartolí, nebot de Josep Bartolí, i Joëlle Lemmens.

Per què la pel·lícula “Josep” com acte de cloenda de l’exposició “Floreal: de l’exili a Palafrugell” que s’ha pogut veure al Museu del Suro?

Ma Lluïsa Borràs, historiadora de l’art, crítica i autora del catàleg de l’obra de Floreal, ens parla de la influència que va exercir Josep Bartolí sobre Floreal Radresa:

“Josep Bartolí era sovint albergat i protegit per Enric Adroher Gironella, padrastre de Flor. Ell el considerava el seu mestre i no únicament en pintura. Va exercir una influència fonamental en el futur de Floreal com a pintor. Sota la seva tutela Floreal es va posar de nou a pintar i a dibuixar. Com a excel·lent pedagog que era, Bartolí li repetia: “Flo, has de copiar els grans mestres”. Al principi això el contrariava, però a poc a poc es va anar aplicant a copiar Goya, Velázquez, Soutine, Bacon, etc.”

Bartolí compaginava la seva vida entre Europa, els Estats Units i Mèxic i, en tornar, li va aconsellar que anés a veure el seu germà Joaquim, decorador i escenògraf que tenia taller a Barcelona, i també que s’inscriguis a la Massana, coses que Floreal va fer.

Qui era Josep Bartolí (Barcelona 1910 – New York 1995)

Pintor, escenògraf i dibuixant català exiliat a conseqüència de la Guerra Civil Espanyola, consagrat als Estats Units com a dibuixant treballant en pel.lícules de Hollywood i formant part del grup 10th Street juntament amb Jackson Pollock i Mark Rothko.

Georges, el seu nebot, diu: “Com situar-lo en el pla polític? Difícil dir-ho. Antiestalinista, això segur, però havia estat activament a prop dels comunistes, trotskistes, del POUM, dels anarquistes, dels socialistes, dels moviments feministes, dels sindicalistes americans… Sense haver-se adherit mai a cap d’aquests moviments. Rebutjava qualsevol forma de dogma”

Sobre la pel·lícula “Josep”

“Josep”, la pel·lícula d’animació òpera prima del dibuixant francès Aurel, amb guió de Jean-Louis Milesi, una coproducció de Les Films d’Ici Méditerranée i la productora barcelonina Imagic-TV, que compta amb la participació de TV3 a través del Departament de Coproduccions d’Animació.

Contextualitzada el febrer de 1939 “Josep” és un homenatge a la figura del dibuixant i exiliat republicà Josep Bartolí. El govern francès decideix confinar l’onada de republicans que fugen de Franco en camps de concentració. En un d’aquests camps, dos homes, separats per un filat de punxes, es fan amics. Un d’ells és Josep Bartolí, un dibuixant que lluita contra el règim de Franco i l’altre un gendarme francès que l’ajuda a sobreviure fins que aconsegueix escapar a Mèxic, on coneixerà Frida Kahlo.

El llargmetratge ha comptat amb les veus protagonistes de Sergi López, Bruno Solo i Sílvia Pérez Cruz, qui ha compost la banda sonora i interpreta el tema principal, “Todas Las Madres del Mundo”, basat en un poema de Miguel Hernández.

La pel·lícula, que ja ha participat en diversos festivals de cinema nacionals i internacionals, on ha obtingut diversos premis, continua sent seleccionada per participar en altres certàmens de cinema.

Fitxa tècnica

Direcció: Aurel
Guió: Jean-Louis Milesi
Realitzador tècnic: Frédérik Chaillou
Música: Sílvia Pérez Cruz
Edició: Thomas Belair

Participants en el cine fòrum

Georges Bartolí, reporter-fotògraf i comissari de l’exposició “Josep Bartolí: les coleurs de l’exil” que es pot veure en el Memorial del Camp de Rivesaltes fins al 19 de setembre de 2022.

Joëlle Lemmens, companya i vídua de Floreal Radresa, promotora incansable de la seva obra, restauradora d’obres d’art i comissaria de l’exposició “Floreal: de l’exili a Palafrugell”.

On, quan i com

Dissabte 20 de novembre
19.00 h
Entrada 5 €
Teatre Municipal de Palafrugell