Premsa

Cap de setmana ibèric 2016

A través de les jornades del 16è Cap de setmana Ibèric, programades enguany pels dies 1 i 2 d’octubre, ens proposem donar-vos a conèixer els ibers i les seves aportacions a la nostra cultura. Amb les activitats gratuïtes programades conjuntament amb els poblats ibèrics d’Ullastret, Sant Sebastià de la Guarda de Llafranc i Castell de Palamòs volem mostrar aquesta brillant i avançada cultura, habitant de les nostres terres, d’una forma lúdica i divertida. Enguany el tema específic triat del món ibèric és El comerç fa 2.300 anys.

Programació del 16è CAP DE SETMANA IBÈRIC

Dissabte 1 d’octubre

EL COMERÇ FA 2300 ANYS – VISITA TEATRALITZADA AL POBLAT D’ULLASTRET I AL JACIMENT DE SANT SEBASTIÀ DE LA GUARDA A LLAFRANC.

Participeu en les transaccions comercials entre dos comerciants ibèrics amb aquesta doble visita teatralitzada al Jaciment Arqueològic d’Ullastret i al poblat iber de Sant Sebastià de la Guarda a Llafranc. Us espera Abadutiker per ensenyar-vos el seu sistema de sitges i el comerç amb les poblacions properes.
(Trasllat en bus gratuït des d’Ullastret i Palafrugell i retorn en acabar l’activitat).

Hora: 11h Visita teatralitzada al Poblat Iber d’Ullastret.
Hora: 12.30h Visita teatralitzada al Jaciment de Sant Sebastià de la Guarda a Llafranc.

10:30h Sortida des de la plaça Europa de Palafrugell en direcció al Poblat Ibèric d’Ullastret.
12:00h Sortida del Poblat Ibèric d’Ullastret al Jaciment de Sant Sebastià de la Guarda a Llafranc.
13:30h Retorn en bus a la glorieta Plaça Europa Palafrugell i al Poblat Iber d’Ullastret.

———————————————————————————————————

Dia: Diumenge 2 d’octubre

EL COMERÇ FA 2300 ANYS – VISITA TEATRALITZADA JACIMENT DE SANT SEBASTIÀ DE LA GUARDA A LLAFRANC i AL POBLAT IBÈRIC DE CASTELL A PALAMÓS.

A la muntanya de Sant Sebastià de la Guarda us espera Bilisteges, amb qui coneixereu el poblat iber i el seu sistema de comercialització amb els pobles del Mediterrani. Ajudeu-lo en el transport de nous productes al jaciment de Castell on trobareu comerciant dedicat al transport de mercaderies.
(Trasllat en bus gratuït des de Palafrugell i Palamós i retorn en acabar l’activitat).

Hora: 11h Visita teatralitzada al Jaciment Arqueològic de Sant Sebastià de la Guarda a Llafranc.
Hora: 12.30h Visita teatralitzada al poblat iber de Castell.

10:30h Sortida des de l’Oficina de turisme del passeig a Palamós.
10:45h Sortida des de la glorieta de la plaça Europa a Palafrugell.
12:00h Trasllat en bus al poblat iber de Castell a Palamós.
13:30h Retorn en bus a Palamós, Palafrugell i Sant Sebastià de la Guarda a Llafranc.

Preu: Activitats gratuïtes.
Aforament limitat.
+info: info@museudelsuro.cat / Tel. 972307825

 

Jornades Europees de Patrimoni 2016

Fa 25 anys el Consell d’Europa va crear les Jornades Europees de Patrimoni i cada cop són més els països europeus i les entitats que organitzen activitats. Com cada any el Museu del Suro de Palafrugell s’adhereix a les jornades i enguany ofereix una visita guiada pel casc antic de la vila de Palafrugell, el que popularment es coneix com a “Dins la vila”.

L’historiador local, co-autor del llibre de Quaderns de Palafrugell “Dins la vila i fora muralles. Del 1300 al 1800”, Jordi Cama Rivas serà qui ens guiarà en aquesta ruta urbana per Palafrugell. L’activitat començarà a les 12 del migdia a la recepció del Museu del Suro. És una activitat gratuïta i cal reserva prèvia (972307825 o info@museudelsuro.cat).

Durant els dies 17 i 18 de setembre tindrem jornada de portes obertes tan al Museu del Suro, com al Dipòsit d’Aigua Modernista de Can Mario i  a la Torre Guaita de Sant Sebastià de la Guarda, en els seus horaris habituals.

La Biennal Miserachs al Museu del Suro

La IX Biennal de Fotografia Xavier Miserachs es celebra a Palafrugell entre els dies 10 de setembre i 9 d’octubre i té com a objectiu la promoció i difusió de la fotografia documental, entesa com a fotografia útil i respectuosa amb la realitat. Una eina necessària per a conèixer, sentir i reflexionar sobre les diferents visions del nostre passat i del nostre present. Com cada Biennal, el Museu del Suro hi és present amb diferents activitats:

  • A l’espai Manufactures d’exposicions temporals tindrem l’exposició Rafael Sanz Lobato. Fotografies (1960-2008).
  • Tots els dissabte del mes de la Biennal, a les 19.30h, a l’auditori del Museu del Suro, hi ha programades les activitats següents:
  1. ·Dia 10 de setembre: Inauguració de la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs.
  2. ·Dia 17 de setembre: Projecció del documental Joana Biarnés, una entre tots.
  3. ·Dia 24 de setembre: Conferència impartida per Susanna Muriel, arxivera especialitzada en col·leccions fotogràfiques, sobre Organització i conservació d’arxius familiars.
  4. ·Dia 1 d’octubre: Projecció de l’audiovisual La ruta de la vergonya
  5. ·Dia 8 d’octubreMonsanto, l’estratègia de posar la vida en perill, conferència a càrrec de Gustavo Duch

El món del suro a les Converses de Barraca

L’última edició de les converses de barraca, xerrada organitzada per la Biblioteca de Palafrugell el dia 18 d’agost, va tenir com a protagonista el món del suro.

Sota el títol de “El suro, més enllà de la industria”, va comptar amb la presència de tres ponents vinculats amb el museu: Pep Espadalé, director del museu, que va explicar tot el que va implicar i generar la industria del suro; Àngela Martí, documentalista del museu, que ens va descobrir com la literatura ha reflectit els usos del suro i el seu món; i en Jordi Turró, responsable del Centre de Documentació del Museu del Suro, que va aportar la història de les cooperatives de consum del territori surer. La vetllada va finalitzar amb una gran sardinada i cremat popular.

Capvespre al Far de Sant Sebastià de Palafrugell

La VI trobada de Faroners, familiars i Amics dels Fars tindrà lloc a la muntanya de Sant Sebastià de Palafrugell aquest dissabte 30 de juliol. Vine a conèixer els valors patrimonials de la muntanya de Sant Sebastià, i els altres fars de Sant Sebastià. A més, durant la trobada es podrà gaudir de l’actuació de la Coral Nit de Juny i la presentació i projecció de diferents reportatges, documentals, llibres… entorn dels fars. La vetllada començarà a les 19.30h amb la següent programació d’activitats:

19’30-20’30- Visites guiades als elements patrimonials de la muntanya de Sant Sebastià (ermita, torre de guaita i poblat ibèric), amb la col·laboració del Museu del Suro de Palafrugell.

20’45- Acte cultural a la placeta davant de l’ermita.

  • Benvinguda per part de l’Ajuntament de Palafrugell i del Museu del Suro de Palafrugell.
  • Paraules d’Enric García Domingo, cap de l’Àrea de Gestió de Col·leccions i Coneixement del Museu Marítim de Barcelona.
  • Paraules de David Moré Aguirre, historiador dels fars.

21’10- Actuació musical de la Coral Nit de Juny de Palafrugell.

21’20- Presentació del llibret La llum del far de Sant Sebastià.

21’35- “No confonguem el de Palafrugell amb els altres fars de Sant Sebastià”, a càrrec de David Moré.

21’45- Reportatge antic del far de Sant Sebastià.

21’55- Estrena a Catalunya del documental Ur Artean [Entre aigües] una producció dels joves bascos Íñigo Jiménez i Jesús María Palacios, que retrata la singular trajectòria d’un faroner que va viure molts anys al far de l’illa de Santa Clara al Sant Sebastià de Guipúscoa.

22’30- Refrigeri.

Us hi esperem!

Demostració de la pela del suro

Festa de la pela del suro 2014. Arxiu d'imatges del MSP.
Festa de la pela del suro 2014. Arxiu d'imatges del MSP.

Peles del suro a Calella de Palafrugell

L’ofici del pelador no ha canviat amb el pas del temps, el procediment de treure el suro dels arbres és el mateix des de fa centenars d’anys. Amb una sola eina, una destral, es pot fer tot el procés. L’habilitat del pelador a l’hora de fer els talls, procurant no arribar fins la fusta per no malmetre la capa mare, garantirà el creixement del nou suro que es tornarà a treure al cap d’un mínim de dotze anys.

Aquesta feina es pot començar a fer quan arriba la calor de l’estiu, concentrant-se en els mesos de juliol i agost. Els treballadors s’organitzen en colles, formades pels  peladors i el burro, l’encarregat de traslladar les pannes de suro al lloc on es recolliran pel transport.

Museu del Suro s’ha proposat acostar aquesta activitat a la gent amb la realització de demostracions que s’acompanyaran amb explicacions sobre la biologia de l’alzina surera, el suro i les seves característiques i particularitats i es farà una aproximació i reconeixement de l’ecosistema de les suredes. Al final es realitzarà un taller amb el suro obtingut.

Dissabte 23 de juliol a les 18h. (Gratuït en motiu de la festa major)
Divendres 5 d’agost a les 18h.
Divendres 12 d’agost a les 18h.
Punt de trobada: Avda. Baldomer Gili amb Costa  dels Tarongers (Calella de Palafrugell)
Coordenades: 41º53’23.14’’N3º10’41.51’’E
Per a tots els públics. Cost: 3€ per persona. Cal inscripció prèvia

Memòria d’activitat 2015 del MSP

El Museu del Suro de Palafrugell publica la seva memòria d’activitat 2015  on es poden consultar totes les actuacions i les activitats que s’han realitzat durant aquest període.

Palafrugell s’adhereix a la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC)

Torre dipòsit de Can Mario. Arxiu d'imatges del MSP
Torre dipòsit de Can Mario. Arxiu d'imatges del MSP

L’Ajuntament de Palafrugell va a aprovar la proposta d’adhesió a la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC), la qual promou l’oferta de museus i centres d’interpretació del patrimoni fabril històric. El municipi del Palafrugell considera aquest pas com una oportunitat de promoció del Museu del Suro així com d’altres exponents del patrimoni industrial local.
La Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya, la XATIC, és l’associació que agrupa l’oferta de turisme industrial més àmplia de Catalunya:  Museus, Centres d’Interpretació, Antigues Fàbriques o Mines d’arreu del territori català.
L’associació, que es va formar l’any 2006, agrupa a dia d’avui més de 25 localitats de gran diversitat que tenen en comú un important i variat llegat industrial que permet conèixer a fons la revolució industrial del nostre país i, amb ella, la transformació del territori i de la societat de la Catalunya contemporània.
L’oferta turística i cultural de la XATIC permet que els visitants puguin explorar una Catalunya diferent, amb activitats per a tota la família:  recórrer les galeries d’una mina de carbó o d’una muntanya de sal, contemplar el modernisme d’una antiga colònia tèxtil, viure en primera persona el procés d’elaboració del cava o del paper, acompanyar en el seu viatge un gra de blat des del camp fins al sac de farina, o viatjar en el primer tren del país.
Amb seu a Terrassa, la XATIC té l’objectiu de generar una línia d’actuació comuna com a eina de projecció, atracció de visitants i creació d’activitat econòmica i cultural en l’entorn del turisme industrial.
Amb la vista posada en l’objectiu esmentat, la xarxa va crear el programa anomenat Indústria Viva, a través del que qualsevol empresa pot mostrar els seus processos productius amb finalitats educatives i professionals, però també per donar-se a conèixer als seus clients i al públic en general, establint així una corrent de confiança i fidelització i obrint una línia de negoci innovadora:  la visita turística a l’empresa en actiu.
I per tal de tenir especial atenció al públic interessat amb el Turisme Industrial, existeix el Club XATIC, que agrupa actualment al voltant dels 3100 socis i que ofereix avantatges especials als titulars del seu carnet en tots els equipaments de la Xarxa, i en els Establiments Adherits al Club.

Dia Internacional dels Museus 2016

El Museu del Suro de Palafrugell proposa múltiples activitats per celebrar el Dia Internacional dels Museus 2016 els dies 18, 21 i 22 de maig

L’objectiu del Dia Internacional dels Museus, que promou el Consell Internacional de Museus (ICOM) arreu del món, és el d’augmentar la consciència pública d’aquestes entitats en la societat i en el seu desenvolupament.

Al voltant del dia 18 de maig, museus dels cinc continents promouen activitats per donar a conèixer el seu patrimoni, promovent la connexió entre els diferents tipus de col·leccions i el públic.

Fa uns anys, també, aprofitant aquesta festa, el museu canvia la petita mostra “La joia del museu”, amb l’objectiu de treure a la llum peces importants dels fons i valorar la tasca dels museus en la conservació del patrimoni. La “joia” que mostrarà enguany el Museu del Suro s’ha titulat “Escenes del suro. Il·lustracions de Miquel Ros i Saballs (Palafrugell (1942-2016). S’exposaran sis dibuixos que l’artista va donar al museu, com homenatge a aquest gran il·lustrador mort recentment.

Una altra iniciativa europea que omple també aquest cap de setmana és la celebració de “La Nit dels Museus”, en la que es dóna l’oportunitat de fer una visita diferent en un horari poc habitual. El dissabte dia 21 a les 23h proposem “Actuacions de Dj’s locals” amb Deadly Jungle & Kevin Grande, i la col·laboració d’Educadors de Carrer Palafrugell. Una proposta musical a base de Reggae, Dub, Jungle, Tropical House i Chillmusic, acompanyada de la degustació d’un còctel.

Tots els espais gestionats des del Museu del Suro es podran visitar gratuïtament en jornada de portes obertes els dies 18, 21 i 22: el Museu, el Centre d’Interpretació del Dipòsit Modernista de Can Mario i la Torre de Guaita de Sant Sebastià de la Guarda.

S’ha previst també la realització d’una visita guiada i taller “La sureda entre les mans”, el dissabte dia 21 a les 17.30h, vinculat a l’exposició temporal “L’essència de la sureda. Fotografies de Pitu Garcia Batlle” que es pot veure actualment al museu.

El diumenge dia 22 es realitzarà la visita guiada al museu “Més de dos segles fent taps” a través de la qual podreu descobrir l’esplendorós passat històric d’una fàbrica líder en exportació de suro a l’Espanya del 1900.