Premsa

Espectacle “Les matemàtiques a la màgia i viceversa” amb Sergio Belmonte”

A qui no li agrada la màgia? Qui no s’ha preguntat alguna vegada….i això com es fa? De fet, aquesta és la mateixa pregunta que es fan els matemàtics davant d’un problema. Veurem la connexió entre aquestes dues disciplines aparentment tan distants i veurem com es pot aplicar la matemàtica per a crear veritables efectes màgics.

Us convidem a assistir a l’espectacle “Les matemàtiques i la màgia” a càrrec de Sergio Belmonte.

Sergio Belmonte és professor de matemàtiques i aprenent de mag. La seva passió per les matemàtiques l’ha impulsat a treballar intensament al costat d’altres col·legues per fer l’aprenentatge d’aquesta assignatura a les aules més atractiu. La màgia li ha servit d’instrument per a enfilar aquest camí.

Dissabte 16 de març a les 18.00 h. Activitat gratuïta. A l’auditori del Museu.
A partir dels 8 anys. Aforament limitat.

L’exposició Dones del suro: treball i societat ja té catàleg en línia

1827-Fent taps amb màquina de ribot-J.Mas
1827-Fent taps amb màquina de ribot-J.Mas

Des del dia 8 de març es pot consultar al web del Museu del Suro.

Palafrugell, XX de març de 2019.- Des del dia 8 de març es pot consultar, al lloc web del Museu del Suro, el catàleg en línia de l’exposició Dones del suro: treball i societat. http://museudelsuro.cat/wp-content/uploads/2019/03/dones_del_suro.pdf

La mostra ret homenatge a totes aquelles dones que varen treballar en el món del suro, moltes de les quals varen passar desapercebudes pel doble condicionant de ser dones i obreres, però que varen tenir gran rellevància en el desenvolupament de la indústria surera.

Aquest és el primer catàleg en línia del Museu del Suro. Representa l’inici d’un nou àmbit de treball del Museu que permet oferir de forma permanent la informació treballada per les exposicions de producció pròpia. Està previst que el segon catàleg que es posarà a disposició al web serà el de la mostra Cooperativisme de consum en territori surer.

L’exposició Dones del suro: treball i societat es va inaugurar el 3 de maig de 2014, comissariada per Sandra Bisbe i va estar oberta al públic fins al 23 de juliol d’aquell mateix any. Era una mostra molt renovadora tant en la forma com en el contingut d’una vella exposició que s’havia fet l’any 1997 a l’antic Museu del Suro i que havia itinerat per la majoria de poblacions sureres catalanes.

Ara, cinc anys després de la seva inauguració, ha sorgit l’oportunitat de presentar el catàleg en línea de l’exposició com una manera de reivindicar la feina feta, de deixar-ne constància, però sobretot per aportar un instrument útil per a tothom que estigui interessat en la temàtica. A més, el catàleg s’ha ampliat amb fotografies del muntatge i de l’aspecte final de la mostra, amb la relació bibliogràfica i documental emprada per la seva realització i també amb l’audiovisual amb les entrevistes a dones que es va usar durant l’exposició.

L’exposició està dividida en cinc àmbits: la dona a la feina, a casa, a l’escola, al carrer i la memòria viva. Amb els quatre primers s’intenta donar a conèixer la situació de la dona treballadora del suro des de finals del segle XIX fins a mitjans del segle XX, a través d’objectes, documents d’arxiu, fotografia antiga, articles de premsa de l’època i reflexions d’escriptors d’ahir i d’avui. L’últim àmbit llega, des de la diversitat, la memòria oral de qui ha treballat o treballa encara dins el món del suro, i dels records que han conservat d’una època i d’una feina que va marcar les seves vides.

L’exposició Cicatrius recorre els paratges de la Batalla de l’Ebre

• Del 9 de març al 5 de maig es podrà veure al Museu del Suro aquest projecte fotogràfic del palafrugellenc Jordi Cané.

El proper dissabte 9 de març a les set de la tarda, s’inaugurarà al Museu del Suro, l’exposició de Jordi Cané Cicatrius. Les petjades del meu avi Ernest Cané Plana (1912-1986) al front de l’Ebre, amb la participació del fotògraf comentant l’exposició.
Aquesta mostra, que estarà exposada del 9 de març al 5 de maig, recull fotografies realitzades en un peregrinatge per les terres on va transcórrer la Batalla de l’Ebre l’any 1938, seguint l’itinerari del seu avi Ernest Cané Plana, combatent republicà. Durant anys, el fotògraf palafrugellenc ha recorregut Gandesa, Corbera d’Ebre, Villalba dels Arcs, la serra de Pàndols i la de Cavalls, i totes les cotes que van fins a la Fatarella.
Ricard Martínez, en el catàleg de l’exposició, explica que “Cicatrius és el fruit d’insistents i esgotadores caminades, que uneixen les vivències erosionades d’un avi, amb la tenaç curiositat del nét. Cané, el jove, edifica una tremenda simfonia fotogràfica sobre un esdeveniment immens i dolorós. L’obra convoca tots els sentits i els sentiments. Conté la textura d’un paisatge ferit. És traspassada pel so metàl•lic dels objectes que, un dia, s’hi van batre i està marcada per la sinistra i primitiva percussió dels ossos dels combatents.” Imatges i una videocreació del fotògraf amb música de Lisa Bause, conformen aquest paisatge de la memòria històrica que ell ha anat desenterrant i ens l’ofereix en blanc i negre de forma desoladora.
Jordi Cané (Palafrugell, 1978) va cursar estudis de fotografia a l’Escola Superior d’Imatge i Disseny de Barcelona des de l’any 2001. Paral•lelament comença a realitzar els seus primers treballs professionals i participa en diferents esdeveniments de vídeo-art i projeccions fotogràfiques. En acabar els seus estudis, comença a experimentar i formar-se, de manera autodidacta, en fotografia analògica de gran format, camp en el qual continua la seva formació professional fins a l’actualitat. Durant aquests darrers anys la seva obra s’ha exposat en diversos museus i galeries de Catalunya, França i Noruega.

Conferència del Dr. Marc Dalmau Torvà sobre el moviment cooperatiu català

“El moviment cooperatiu català. Una tradició centenaria de transformació econòmica”, aquest és el nom de la conferència que impartirà el Dr. Marc Dalmau Torvà del departament d’antropologia social i cultural de la UB i cooperativista de la “Ciutat Invisible”. Es farà a l’Auditori del Museu del Suro de Palafrugell el dia 1 de març a les 19.00 h.
Aquesta activitat complementa l’exposició “Cooperatives de consum en el territori surer” oberta al pública fins al proper diumenge 3 de març.

L’exposició “Les matemàtiques i la vida” posa de relleu la presència d’aquesta ciència en el nostre dia a dia

•Es podrà veure del 16 de febrer al 28 d’abril al Museu del Suro.

El proper dissabte 16 de febrer, el Museu del Suro inaugura l’exposició Les matemàtiques i la vida. El dia a dia més enllà de les fórmules. L’exposició, que es podrà visitar fins al 28 d’abril, intenta presentar el lligam entre les matemàtiques i la vida quotidiana d’una manera atractiva i entenedora pel públic no especialitzat, parlant-ne amb un llenguatge natural i proper a la gent del carrer.

La mostra vol trencar l’estigma de matèria difícil i allunyada de la realitat, oferint-la de manera lúdica i variada, i donant peu a nous aprenentatges. A través de plafons expositius, objectes reals del dia a dia, ordinadors interactius, pantalles audiovisuals i objectes manipulables, el visitant pot fer-se preguntes i trobar algunes respostes, descobrir, reflexionar i deixar-se sorprendre pel sentit comú de les matemàtiques.

Aquesta exposició ha estat produïda per la Universitat Politècnica de Catalunya, sota el comissariat de la Dra. Montserrat Alsina. La seva itinerància a Palafrugell està promoguda pel Museu del Suro i pel Centre Municipal d’Educació de Palafrugell.

En relació amb aquesta exposició al Museu del Suro, des del Servei Educatiu del Baix Empordà s’ha organitzat també un curs semipresencial dirigit a professors, inclòs en el Pla de Formació de Zona per a professorat de matemàtiques de primària, ESO, batxillerat i cicles formatius. Les matemàtiques i la vida en STEAM (Science, Technology, Engineering, the Arts and Mathematics) consta de diferents sessions formatives entorn de les matemàtiques i l’elaboració de projectes individuals que es presentaran l’11 de maig al Museu.

D’altra banda també s’han programat visites escolars i una sèrie d’activitats obertes al públic familiar, com són visites guiades, un espectacle de màgia, diferents tallers i contacontes.

PROGRAMA D’ACTIVITATS:
16 de febrer: 19.00 h
Inauguració i visita guiada a càrrec de la Dra. Montse Alsina, comissària de l’exposició.

9 de març: 10.30h
Visita guiada a càrrec de la Dra. Montse Alsina.

16 de març: 18.00 h
Espectacle Les matemàtiques a la màgia amb Sergio Belmonte.

30 de març: 18.00 h
Taller Les matemàtiques en els jocs bipersonals amb el Dr. Xavier Valls.

6 d’abril: 18.00 h
Taller pràctic El teorema de pitàgores amb el Dr. Xavier Valls.

17 d’abril: 17.00 h
Contacontes matemàtics i taller de manualitats amb suro.

18 d’abril: 17.00 h
Manualitats amb suro sobre l’art i les matemàtiques.

27 d’abril: De 17.00 a 20.00 h
Tarda de jocs matemàtics coordinat per El gremio de la cábala.

7 de maig: 19.00 h
Les matemàtiques a la màgia amb Sergio Belmonte.
Dins el cicle El 7 a les 7 al Centre municipal d’educació de Palafrugell.

11 de maig: 10.00 h
Conferència inaugural i presentació de projectes del curs Les Matemàtiques i la vida en Steam organitzat per la Universitat Politècnica de Catalunya i el Centre de Recursos del Baix Empordà.

El Museu del Suro de Palafrugell genera 3.30 euros al territori per cada euro invertit per part de l’Administració pública

Pati interior de l’edifici del Museu del Suro. Fotografia: Pitu Garcia Batlle. Arxiu d’Imatges del Museu del Suro de Palafrugell.
Pati interior de l’edifici del Museu del Suro. Fotografia: Pitu Garcia Batlle. Arxiu d’Imatges del Museu del Suro de Palafrugell.

• Les dades provenen de l’Estudi de l’impacte econòmic dels museus del Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, elaborat per ESADE – Grup de recerca en Gestió d’Empreses Turístiques (GRUGET)

• L’informe assenyala que el conjunt de museus del Sistema Territorial del mNACTEC genera 2,14 euros al territori per cada euro invertit per part de l’Administració pública

El Museu del Suro de Palafrugell ha generat 3,30 euros per cada euro d’inversió per part de l’Administració pública l’any 2017. En xifres globals, l’import que l’Administració va dedicar l’any 2017 a les inversions i la despesa corrent del Museu del Suro de Palafrugell per valor de 381.012 euros ha generat en el territori un impacte econòmic de 1.257.339,60 euros.

Pel que fa a l’ocupació, l’informe conclou que l’activitat generada pel Museu del Suro de Palafrugell el 2017 equival a 24 llocs de treball (equiparables).

Aquestes dades provenen de l’Estudi de l’impacte econòmic dels museus del Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), elaborat per ESADE – Grup de recerca en Gestió d’Empreses Turístiques (GRUGET), que ha analitzat 17 dels 26 museus del Sistema Territorial.

L’impacte econòmic del Sistema territorial del mNACTEC
Segons aquest estudi, els museus del Sistema Territorial del mNACTEC han generat 2,14 euros per cada euro d’inversió per part de l’Administració pública l’any 2017. Els efectes vinculats d’impacte econòmic generats per aquests museus durant el 2017 corresponen principalment a despeses en hostaleria (49%), transport (42%) i comerç (9%).

Pel que fa a l’ocupació, l’informe conclou que l’activitat generada pels museus del Sistema Territorial del mNACTEC el 2017 equival a 254 llocs de treball (equiparables).

26 museus per descobrir la industrialització a Catalunya
El Sistema Territorial del mNACTEC és una xarxa de 26 centres museístics i patrimonials que expliquen la industrialització a Catalunya mitjançant les seves col•leccions, les seves exposicions i la museïtzació in situ de les diferents activitats productives que han existit.

Actualment formen part del Sistema Territorial els museus següents:

• Alt Pirineu i Aran: Museu Hidroelèctric de Capdella, Museu de Gerri de la Sal i Serradora d’Àreu.
• Barcelona: mNACTEC, Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera, Museu “La Rajoleta” d’Esplugues de Llobregat, Museu del Ferrocarril de Calalunya de Vilanova i la Geltrú i La Tèrmica Roca Umbert de Granollers.
• Catalunya Central: Museu Molí Paperer de Capellades, Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, Museu del Ter (Manlleu), Museu de la Tècnica de Manresa, Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug, Museu de les Mines de Cercs, Museu de la Colònia Vidal de Puig-reig, Museu de la Torneria (Torelló) i Parc Cultural de la Muntanya de Sal de Cardona.
• Girona: Museu del Suro de Palafrugell, Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries, Col•lecció d’Automòbils Salvador Claret de Sils i Farga Palau de Ripoll.
• Lleida: Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat de Tàrrega i Museu de l’Oli de Catalunya de la Granadella.
• Tarragona: Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat i Fassina Balanyà de l’Espluga de Francolí.
• Terres de l’Ebre: Museu del Ferrocarril a Móra la Nova.

El Museu del Suro instal·la un plafó informatiu al Dolmen de Can Mina Dels Torrents

Es tracta d’un sepulcre megalític situat en un paratge del municipi de Palafrugell.
El Museu del Suro ha instal·lat recentment un plafó informatiu al dolmen de Can Minas dels Torrents a Palafrugell.
Aquest element megalític suposa un testimoni de la primera ocupació de la muntanya de Sant Sebastià. Va estar excavat l’any 1964 per Lluís Esteva, i es tracta d’un possible sepulcre de corredor de cambra subcircular aprofundida artificialment, fet de lloses de granit i amb restes, cada dia menys evidents, del túmul de tendència circular que l’envoltava.
El dolmen de Can Mina dels Torrents és un sepulcre megalític situat en el paratge dels Torrents, del municipi de Palafrugell (Baix Empordà). Es troba situat en el vessant nord del puig de Rais, en els terrenys de la finca de Can Mina dels Torrents, d’on pren aquest nom. El seu entorn està envoltat de bosc de pins. Es tracta d’un dolmen de cambra poligonal, sense corredor. La roca natural està rebaixada artificialment, de forma irregular a l’interior de la cambra. La longitud màxima a l’interior és de 2,10 m i l’amplada màxima interior és d’1,60 m. La coberta és d’una sola peça i tapa tota la cambra. No se’n conserva ni el túmul ni el cromlec.

Nadal al Museu del Suro

Per Nadal el Museu del Suro ha preparat tot un seguit d’activitats i exposicions per quan vinguis a visitar-nos:

Photocall del Tió del Museu
Del 6 de desembre del 2018 al 6 de gener del 2019. Vine a fer-te una fotografia amb el tió de Nadal al photocall del Museu. Fes-te seguidor de l’instagram @museudelsuro i penja la teva foto amb el hashtag #TióMuseu18 i #MuseudelSuro. Entre tots els participants sortejarem un lot de vi i cava i entrades per a qualsevol activitat o taller familiar del 2019.

El pessebre del Museu
15.12.18 – 13.1.19

Gràcies a la relació que hi ha entre el suro i els pessebres, es va establir un conveni de col•laboració amb els Amics del Pessebre del Baix Empordà. Com cada any ens munten el pessebre! Entrada gratuïta.

La teva aventura comença al Museu. Vine a fer de detectiu!
Del 6 de desembre del 2018 al 7 de gener del 2019 tindrà lloc una nova edició de Nadal al Museu. Aquest any els 26 museus de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona convertiran en detectius els nens i nenes que, a més de resoldre missatges secrets, també descobriran el patrimoni cultural. Enguany es transformaran en petits detectius per descobrir els missatges secrets que amaguen els museus. Una activitat conjunta que els 26 museus han preparat als seus visitants on a través d’un joc de pistes els més petits podran apendre del patrimoni cultural de cada museu; una bona oportunitat per descobrir amb familia els museus de les comarques de Girona.

I a part pots consultar aquí tots els tallers, contacontes, visites guiades que us tenim preparat per quan vingueu a visitar-nos. Reserva la teva plaça!

Inaugurem l’exposició “El cooperativisme de consum en territori surer”

Exposició: El cooperativisme de consum en territori surer
Dates: de l’1 de desembre de 2018 al 3 de març de 2019
Lloc: Sala Manufactures d’exposicions temporals. Museu del Suro de Palafrugell . Placeta del Museu del Suro, s/n. 17200 Palafrugell
Inauguració: 1 de desembre a les 19.00 h.

El Museu del Suro ha produït una exposició que posa en rellevància la importància de les cooperatives de consum, durant els segles XIX i XX, en el territori surer. Un útil interrogatori des del present a un passat important en el que el territori surer va ser un dels més destacats de Catalunya en aquest tipus de cooperativisme. Actualment, els principis ideològics que van conduir als obrers de les fàbriques a associar-se per defensar uns interessos comuns són plenament vigents. A l’exposició es podrà veure com es varen organitzar els cooperativistes davant uns problemes que, malgrat el temps transcorregut, ara ens tornen a ser familiars.
El guió de l’exposició s’ha fet a partir de l’encàrrec d’una recerca específica del Museu del Suro a l’historiador Jordi Turró. Com que l’exposició abasta el conjunt dels territoris surers catalans, s’ha comptat, a més dels fons del propi Museu del Suro, amb la col•laboració de diversos arxius amb la cessió d’imatges, documents i monedes.
Les temàtiques que tracta l’exposició són les següents:
• Les primeres cooperatives de consum catalanes, a la dècada de 1860, s’inspiren en la britànica Rochdale
• L’Econòmica Palafrugellenca, la pionera dels territoris surers i de Catalunya
• De la clandestinitat a la legalitat (1868-1900). La ràpida implantació del cooperativisme de consum a la zona suro-tapera
• La maçoneria, darrere la fundació de moltes cooperatives
• Les cooperatives encunyaven la seva pròpia moneda
• La depressió de la Gran Guerra: l’origen de la cooperativa de Lloret de Mar i la crisi definitiva de la d’Agullana.
• La Dictadura de Primo de Rivera (1923-1930) va respectar les cooperatives
• L’església també impulsava cooperatives: el paper de Sants Boada a Sant Feliu de Guíxols
• Les dures ofensives del sector comercial contra les cooperatives de consum.
• Durant la Guerra civil les cooperatives van permetre la distribució d’aliments bàsics
• El franquisme transforma profundament l’antic cooperativisme surer
• La fi definitiva de les velles cooperatives: la competència dels supermercats.
• Es reproduieix amb materials de l’econòmica l’interior d’una antiga cooperativa de consum.
• Es posen de manifest uns edificis importants per a la compra i les relacions socials
• Les cooperatives defensaven l’economia de les classes populars
• La fleca, una secció bàsica de les cooperatives.
• Els empleats: dependents, comptables, flequers i, a vegades, mestres
• Les escoles de les cooperatives: l’aposta per a una escola laica i progressista
• Crèdit i mutualitat
• Les efímeres cooperatives obreres de producció taperes

Una cooperativa de consum és una associació de consumidors que volen beneficiar-se de la compra en grup, però en el moment de la seva implantació durant el segle XIX eren molt més, varen néixer com a una reacció de protesta, una associació de lluita obrera i valors democràtics que pretenia acabar amb la pobresa, les injustícies i la misèria.
A l’Empordà i a les comarques veïnes el procés de la industrialització del suro va transformar les viles i els pobles, que van esdevenir petites ciutats industrials. El món rural i mariner va deixar pas a una nova societat radicalment diferent. Les ciutats creixien, els tallers artesanals desapareixien i els capitals s’invertien en fàbriques. Tot això va generar diferències socials noves i desconegudes fins aleshores. Va ser al país del suro, situat a la via que comunicava amb Europa i a les idees més avançades, on es van fundar les primeres cooperatives catalanes. L’any 1865 a Palafrugell es va constituir la tercera cooperativa d’Espanya i la primera cooperativa de consum creada a les comarques sureres: La Económica Palafrugellense. Durant el darrer quart del segle XIX aquestes entitats es van propagant pel territori i en trobem des d’Agullana i Maçanet de Cabrenys fins a Lloret.
Per més informació us podeu dirigir a info@museudelsuro.cat o trucar al 972307825

Dibuixem un somni fluorescent per a la Setmana de la Ciència

El Museu del Suro us proposa un taller d’experimentació amb llum negre per a celebrar la 23a Setmana de la Ciència.

Entre els dies 9 i 18 de novembre se celebrarà a Catalunya la 23a Setmana de la Ciència. Durant la Setmana es duen a terme tot un munt d’activitats de divulgació científica arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics… tot un ventall de possibilitats al teu abast. Aquesta iniciativa està coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.

“Dibuixem un somni fruorescent” és l’activitat que proposa el Museu pel dia 17 de novembre a les 18.00 h. Es demana que els participants vinguin amb roba fosca; és una activitat indicada per a families i recomanada per a majors de 4 anys. Cal inscripció prèvia.

A més, durant els dies 17 i 18 de novembre, i en motiu de la Setmana de la Ciència, seran jornades de portes obertes al Museu del Suro.

Per a més informació trucar al 972 30 78 25.

1 9 10 11 12