Premsa

Activitats al voltant de la pela del suro

La indústria surera ha estat, des de fa molts anys, la principal activitat industrial de Palafrugell. Amb el temps el sector terciari ha anat prenent protagonisme a la indústria; malgrat tot, a Palafrugell la indústria surera encara és viva.

Per donar a conèixer una activitat ben tradicional de casa nostra, el proper dissabte, dia 30 de juny, a les 11.30 h, el Museu del Suro ha organitzat una activitat al voltant de la pela del suro a la plaça de Can Mario que s’acabarà amb la degustació d’un vermut de l’Empordà. L’acte forma part de les activitats exclusives organitzades per la campanya Palafrugell+ i serà gratuïta per a qui tingui el tiquet d’aquesta promoció.

La pela del suro es fa en una època curta de l’any i en llocs poc accessibles, lluny de les poblacions. És una tasca desconeguda fins i tot per la gent del propi territori i, especialment, per les persones que venen en època de màxima afluència turística.

L’ofici del pelador no ha canviat amb el pas del temps, el procediment de treure el suro dels arbres és el mateix des de fa centenars d’anys. Amb una sola eina, una destral, es pot fer tot el procés. Aquesta feina es pot començar a fer quan arriba la calor de l’estiu, concentrant-se en els mesos de juliol i agost.

Els dies 7 i 21 de juliol, es faran també peles de suro comentades. En aquestes ocasions es faran en un marc més forestal, una sureda propera al nucli de Llofriu. En una petita caminada des del Centre Cultural Bassa Rocas es parlarà de les característiques de les suredes i del paisatge de les Gavarres. Després es farà la pela i un taller de confecció d’un test amb el suro obtingut. Durant l’activitat es faran explicacions sobre la biologia de l’alzina surera, el suro i les seves característiques i particularitats i es farà una aproximació i reconeixement de l’ecosistema de les suredes.

Per participar d’aquestes demostracions caldrà formalitzar la reserva al Museu del Suro de Palafrugell.

Per més informació us podeu dirigir a info@museudelsuro.cat o al telèfon 972 30 78 25

L’escultura “El taper” torna a lluir a la recepció del Museu del Suro

sdr
sdr

Durant el mes d’abril es va recollir, de l’antiga seu del Museu del Suro, l’escultura “El taper. És una figura que va ser “indultada” d’una carrossa que va participar al Carrousel de les Festes de Primavera de 1978.
Aquest any 2018, quan celebra el seu 40è aniversari, s’ha recol·locat i restaurat, gràcies a la col·laboració dels seus creadors, Toni Martin, Ramon Feliu i Ramon Blanc.

Participem a la II Fira del Tap de Cassà de la Selva

El Museu del Suro de Palafrugell participa a la II Fira del Tap de Cassà de la Selva per posar en relleu la importància del sector surer a les comarques gironines. El tap serà el fil conductor d’una fira que vol donar a conèixer el món del suro. El Museu del Suro hi serà present amb un estand on s’hi realitzaran tallers infantils i demostracions de fer carracs i taps amb màquina de garlopa.

  • Dissabte 9 i diumenge 10 de juny
  • Plaça de la Coma, Cassà de la Selva.

“Repercussions de la Primera Guerra Mundial a la indústria surera del Baix Empordà”

El Grup d’Arxivers del Baix Empordà organitza l’acte del Dia Internacional dels Arxius a la seu de l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà.
L’acte inclou:
– “1918. La Gran Guerra des del Baix Empordà”. Presentació de la mostra virtual amb la selecció de documents destacats sobre el conflicte i la seva repercussió a la nostra comarca.
– “Repercussions de la Primera Guerra Mundial a la indústria surera del Baix Empordà”. Conferència a càrrec de Joaquim Alvarado Costa, llicenciat en Història.
El dia 8 de juny de 2018, a les 19.00 h, a l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà de la Bisbal d’Empordà.

Xerrada informativa dels Amics de les Illes Formigues

L’Associació d’Amics de les Illes Formigues us convida a la xerrada informativa “El derelicte de les Illes Formigues II, resultats de la primera intervenció arqueològica” a càrrec dels arqueòlegs Gustau Vivar, Rut Geli i Guillem Mauri.

La trobada tindrà lloc el proper dijous dia 25 de maig a 2/4 de 8 del vespre al Museu del Suro.

Dia Internacional dels Museus 2018

Per a la celebració del Dia Internacional dels Museus 2018 tenim preparats tot aquest seguit d’activitats:

18, 19 i 20 de maig, JORNADA DE PORTES OBERTES
Al Museu del Suro i a la Torre de Guaita de Sant Sebastià de la Guarda, en els seus horaris habituals.

Exposició “LA JOIA DEL MUSEU: Aglomerat de suro: possibilitats infinites”
A partir del 18 de maig.

Divendres, 18 de maig, a les 22.00 h. HELTER SKELTER, Naixement i decacència del Rock&Roll.
Concert a càrrec de la banda Ezy Foolers.
Entrada gratuïta. Aforament limitat.

Dissabte, 19 de maig, de 20.00 a 23.30 h, NIGHT GAMES, NIT DE JOCS DE TAULA MODERNA
Espai de trobada per als aficionats als jocs de taula.
Hi haurà experts assessors per a qui es vulgui introduir en aquest món.
A càrrec de Festivalia i amb la col·laboració de l’Associació El Gremio de la Càbala.
A partir de 8 anys.

El Museu del Suro visita les coves de Serinyà i la Draga de Banyoles

En motiu de la exposició “Neadertals a Catalunya” el Museu ha preparat una sortida a les coves prehistòriques de Serinyà i al Parc Neolític de la Draga de Banyoles.
L’activitat constarà de la visita i un taller al Parc de les coves de Serinyà i visita al Parc de la Draga. Trajecte en cotxes particulars. Opció de dinar al Restaurant Estació de Servei Güell (11.50€). Hi ha la opció de trobar-se tots a les 9.00 h al pàrquing de l’Institut Baix Empordà.
• Dia 12/05/2018 a les 10.30 h a les Coves de Serinyà. Preu: 6€
• A les 16.30 h al Parc de la Draga. Preu: 3€
• Cal reserva prèvia al 972307825. Activitat familiar per a tots els públics.

Conferència del Dr. Antonio Palomo al Museu

CONFERÈNCIA DEL DR. ANTONIO PALOMO: “Neandertal, l’espècie humana controvertida”
Dins de la programació de l’exposició temporal “Neadetals a Catalunya” el Doctor Palomo ens introduirà en el tema en profunditat aquest dissabte dia 5 de maig a les 19.00 h. Els neandertals des d’antic han estat una espècie a la qual se li ha menysvalorat la seva humanitat. Les noves recerques han modificat totalment aquesta visió, aportant dades que els situen íntimament relacionats amb la nostra espècie.
Dissabte, 5 de maig.
A les 19.00 h a l’Auditori del Museu.
Activitat gratuïta per a tots els públics.

Flors i violes 2018 al Museu

Nova edició de Flors i Violes a Palafrugell on el Museu del Suro hi participa amb un pati decorat, diferents tallers i activitats durant els dies 28, 29, 30 d’abril i dimarts 1 de maig :

·Evolucions – Creixements Pati inspirat en l’exposició temporal del museu “Neandertals”. La idea s’inspira en l’evolució i les transformacions de l’home i del món vegetal. Dels bacteris als teixits vegetals, de les espores a la flor, al fruit… Ambientació a càrrec d’ Empar Espinosa.
Activitats
·Taller participatiu exprés Cork Flower Crown Activitat familiar gratuïta per a tots els públics. Tots els dies de 10.30 a 13.00 h i de 17.30 a 20.00 h.
·Taller de creació d’eines d’època Neandertal amb el Dr. Antoni Palomo conservador de Prehistòria del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Dissabte 28, de 17.30 a 19.30 h i dilluns 30, de 10.30 a 13.00 h i de 17.30 a 20.00 h.
·Performance Evolució Microcòsmica. Amb Blanca Vélez (dansa) i Marta Sarquella (baix).
Diumenge 29 a les 18.00 h a la placeta del Museu del Suro.
·Taller participatiu de foc i tecnologia Neandertal amb Atzagaia Arqueologia i Patrimoni. Dimarts, 1 de maig, a les 12.00 h a la placeta del Museu del Suro.

1 2 3 10