Exposicions

“Forest Art: cal·ligrafies del bosc” de Martí Boada

11.3.17 - 1.5.17

Martí Boada, ambientòleg, magíster, llicenciat en geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona, llicenciat en estudis catalans per la Universitat de Perpinyà, sociòleg i, actualment, professor titular de la Universitat Autònoma de Barcelona, exposa al Museu del Suro de Palafrugell el seu treball de camp anomenat Forest Art: cal·ligrafies del bosc.

En aquesta exposició podem veure les peces que Martí Boada recull de la mateixa natura, la natura que amb el pas del temps es transforma i es forma en ella mateixa, creant una nova natura, el que s’anomena l’art del temps. Entra en joc la transformació de la matèria i la definició dels materials que es transformen amb el pas del temps de manera natural, entre d’altres aspectes.

Aquesta mostra ens reflecteix la petjada del temps sobre la natura i com aquesta es forma i es configura amb el pas dels minuts. Martí Boada ens vol mostrar com aquesta natura morta pot ser del tot viva i ens explica la relació que ell mateix ha tingut amb ella. Cada peça exposada és un objecte pensat, observat al bosc, identificat i reinterpretat però, especialment, convertit en art extret del bosc per mostrar tots els seus matisos des de la creativitat.

Mostra literària de Josafat

22.4.17 - 1.5.17

Durant el cap de setmana de Sant Jordi i fins a l’1 de maig s’exposarà una mostra literària de Josafat en motiu del 111è aniversari de la primera edició i de la celebració de l’Any Bertrana. On es podrà veure exposat la primera edició de Josafat, la Revista Emporium de 1905, la cinta de la Reina de la Festa de la Bellesa, entre d’altres objectes a destacar. Aquesta exposició restarà oberta al públic fins a l’1 de maig.

Josafat és una novel·la escrita per Prudenci Bertrana l’any 1906 en plena època del modernisme català, que es va presentar al concurs de la Festa de la Bellesa, celebrat a Palafrugell l’any 1905. Tot i no guanyar per causes de moralitat, la impremta Ribas la va publicar l’any següent donada la seva qualitat i promocionada per Joan Vergés i Joan Linares.

Explosió floral de la sureda

29.4.17 - 1.5.17

Per a la participació al Festival Flors i Violes d’enguany, el Museu del Suro compta amb la
col·laboració d’un reconegut mestre en art floral, Eduard Maynegra. President del Gremi de
Floristes de Girona i Comarques, amb una llarga experiència en concursos i multipremiat, tant
a nivell estatal com internacional. El 2010 va ser ajudant de Fernando Espadas, representant
espanyol de la Copa del Món d’Art Floral a Xangai, Xina on varen obtenir la sisena posició final
en el campionat. El 2013 va ser Campió a la Copa de España de Arte Floral AEFI’13, a Saragossa
i el 2016 va obtenir la 6a posició al Campionat d’Europa d’Art Floral – Florint, International
Florist Organisation a Gènova, Itàlia. També ha obtingut premis en certàmens com la Rosa d’or
de la Copa Sant Jordi del Mercat de la Flor de Vilassar de Mar, la Copa “El jardín de la Alcarria”
de Brihuega (Guadalajara) o la Copa Euskadi d’Art Floral l’any 2003.
En aquesta ocasió farà una instal·lació amb el títol Explosió floral de la sureda.

(1) La vida… Pintura Victor Dolz.

27.1.17 - 5.3.17

El pintor empordanès Víctor Dolz, nascut a Begur el 1945, exposa al Museu del Suro la seva obra pictòrica anomenada, (1) La vida… Pintura de Víctor Dolz .

Dolz, guionista i autor de curtmetratges, escriptor i pintor explica que intenta pintar rostres humans coneguts, persones properes, que configuren la seva col·lació humana. Ha de conèixer l’ànima d’aquella persona per poder captar la seva interioritat i plasmar-la a la tela. Un pintor inquietant, que ofereix una visió particular sobre la bellesa i la relativitat d’aquesta, així com el pas del temps.

Fugint de la representació en el sentit figuratiu, l’artista aborda la visió més expressionista donant un sentit imaginatiu al retrat, més enllà del decorativisme i la complaença.

Josep Martinell escriu sobre la pintura d’en Víctor: “Jo crec que un artista ha d’expressar les seves emocions amb mitjans emocionants. És essencial. (…) Dolz, malgrat el seu nom, rebutja la dolcesa d’una pintura massa bonica per inquietar-nos amb una pintura de presagis angoixants.”

L’estil pictòric de Dolz, ens recorda al pintor irlandès Francis Bacon, donant a llum la part més amagada de l’ànima. També ens remet als clàssics com Goya, Solana, Soutine, entre d’altres.
Una visió íntima i personal de l’ésser humà, retratant la persona amb tots els seus matisos. Així és Víctor Dolz.

D’altra banda, de cara als propers mesos, s’està preparant una mostra conjunta entre Fundació Vila Casas, Biblioteca i Teatre Municipal sobre l’artista.

Aquesta exposició, organitzada pel Museu del Suro i l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Palafrugell, s’inaugurarà el proper divendres dia 27 de gener a la Sala Manufactures del Museu del Suro. Mentre duri l’exposició s’hi realitzaran visites i tallers per públic familiar i per centres educatius.

El pessebre del Museu amb figures de la dibuixant Pilarín Bayés

17.12.16 - 15.1.17

Per aquestes festes de Nadal es podrà veure al Museu un pessebre de grans dimensions amb figures dibuixades per la il·lustradora Pilarín Bayés. Ha estat cedit per l’Ajuntament de Vic i aquesta és la tercera vegada que es podrà veure, la primera vegada fora de Vic.

El motiu de la creació d’aquest divertit pessebre va ser l’edició del llibre Les figuretes del pessebre l’any 2013, escrit per Lola Casas i il·lustrat per Pilarín, editat per La Galera.

Pilarín Bayés és una dibuixant de Vic que començà fent il·lustracions per a la revista Cavall Fort, arrancant una prolífica carrera. Ha participat en centenars de projectes, generalment dirigits a un públic infantil i juvenil, i en multitud de formats: auques, contes, cartells, murals, i també escultures.

Per les seves grans dimensions s’ha instal·lat a la Sala Manufactures d’exposicions temporals del museu i en la seva construcció s’ha comptat amb la col·laboració dels Amics del Pessebre del Baix Empordà, el grup Pastorets de Palafrugell, el Consorci de les Gavarres i l’empresa Cork 2000.

Aquest any també torna la campanya “Hem perdut el caganer!” Un concurs mitjançant la xarxa social Instagram en que s’ha de trobar una figura del caganer que s’ha perdut dins el museu. Entre les persones que pengin la foto de la figura a la xarxa Instagram amb el hashtag #elcaganerperdut2016, entre el 17 de desembre i el 8 de gener, se sortejarà un obsequi de la botiga del museu.

  • Feu-vos seguidors de l’instagram @museudelsuro, pengeu la foto del caganer amb el hashtag #elcaganerperdut2016 i etiqueteu #museudelsuro a la foto. Entre tots els participants sortejarem un obsequi de la botiga del museu.
  • Concurs Instagram del 17 de desembre del 2016 al 8 de gener del 2017

Quan les pedres ens parlen. El Megalitisme a Catalunya.

22.10.16 - 11.12.16

A  l’inici del Neolític, les pràctiques funeràries eren pràcticament inexistents. Aquesta situació va canviar fa uns 6.500 anys, amb l’aparició de les primeres zones separades dels espais d’hàbitat, destinades exclusivament a les pràctiques funeràries. El pas entre els primers enterraments neolítics i els sepulcres megalítics s’explica per la voluntat de monumentalitzar les tombes mitjançant l’ús de grans blocs de pedra. Amb aquesta intenció els dòlmens esdevenen punts de referència en el paisatge que articulen l’entorn.

“El Megalitisme a Catalunya” se centra en els monuments megalítics trobats a Catalunya, entre els quals hi ha els dòlmens, els menhirs i les escultures. Tot i que la seva funció era principalment funerària, també podien servir per delimitar el territori o com a punt de reunió o de culte religiós.

Aquesta exposició ha estat produida pel grup de recerca DidPatri del Departament de Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració de l’empresa de museologia Molècula i del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Per a escoles el servei educatiu del Museu del Suro ofereix tot un seguit d’activitats relacionades amb l’exposició. El servei educatiu ha preparat una excursió al Dólmen de Can Mina de Llafranc per a escoles de Palafrugell. Per més informació contactar amb el servei educatiu del museu (servei.educatiu@museudelsuro.cat).

Inauguració el 22 d’octubre a les 19.30h. Exposició oberta al públic fins l’11 de desembre.

Programa d’activitats per complementar l’exposició

 Conferència: “E-Rutes Megalítiques a les Gavarres: patrimoni megalític, noves tecnologies i desenvolupament   sostenible” a càrrec d’Oriol Vicente, del Grup de Recerca GRAMPO de la UAB i coordinador de la Xarxa en Patrimoni Cultural de la UABCei.

  • Dissabte 19 de novembre a les 19.30h

Ruta megalítica: Excursió guiada per conèixer l’entorn megalític de Palafrugell a càrrec de Xevi Niell, membre del grup de recerca d’Arqueologia i Prehistòria de l’Institut de Recerca Històrica de la UdG, i en Pere Parra, membre del Club Alpí Palamós.

  • Diumenge 27 de novembre a les 9.45h
  • Punt de trobada: Aparcament de la riera de Llafranc (Camí de la Font d’en Xecu, 18. 17211 Llafranc, Girona 41.896852, 3.192122)

Entre megàlits i suros, ruta per Romanyà de la Selva: Ruta megalítica a càrrec de Xevi Niell, membre del grup de recerca d’Arqueologia i Prehistòria de l’Institut de Recerca Històrica de la UdG, i de Pere Parra, membre del Club Alpí Palamós. En aquest recorregut de 2km es visitarà la Cista de la Carretera de Calonge, el Suro de l’Almeda, el Suro petit de l’Almeda, el Menhir de la Murtra, la Font del Prat,  el Cementiri de Romanyà de la Selva, l’Abric de Pedres Grosses, el Suro Xato i el Dolmen de la Cova d’en Daina.

  • Diumenge 4 de desembre a les 9.45h
  • Punt de trobada: Aparcament del dolmen de la cova d’en Daina, carretera de Romanyà (GIV-6612, 21. 17240 Santa Cristina d’Aro, Girona 41.856780, 2.991156)

Es recomana venir a les excursions ben calçat, portar aigua i, opcionalment, esmorzar.
Cal reserva prèvia. Per a tots els públics.

Paisatge dibuixat. Lluís Bruguera

19.3.16 - 9.10.16

L’exposició Paisatge dibuixat, de Lluís Bruguera, es podrà veure a la Torre de Guaita de Sant Sebastià de la Guarda del març a l’octubre de 2016

La situació privilegiada, al cim de la muntanya, a 156 metres d’alçada sobre el nivell del mar, i l’entorn natural fan de la visita a la Muntanya de Sant Sebastià una magnífica experiència paisatgística, enriquida amb els elements patrimonials, que mostren la història d’aquest espai que es remunta al segle VI aC. Ja és el tercer any que, com a complement a la visita de la Muntanya, s’ofereix a la torre de guaita una exposició paisatgista. En aquesta ocasió s’ha seleccionat al palafrugellenc Lluís Bruguera.

Per a aquesta exposició s’han seleccionat dibuixos realitzats amb la pràctica dels urbans sketchers, artistes que fomenten el dibuix realitzat amb l’observació directa de la vida urbana. Tenen el lema “Mostrem el món, dibuix a dibuix” i comparateixen un manifest que vincula les seves obres amb la fidelitat a l’original, la captació directa dels espais, el treball en grup i la compartició dels dibuixos a les xarxes socials.

Rafael Sanz Lobato. Fotografies (1960-2008)

10.9.16 - 9.10.16

La Biennal de Fotografia Xavier Miserachs es celebra a Palafrugell i té com a objectiu la promoció i difusió de la fotografia documental, entesa com a fotografia útil i respectuosa amb la realitat. Una eina necessària per a conèixer, sentir i reflexionar sobre les diferents visions del nostre passat i del nostre present. La comissió organitzadora està constituïda per fotògrafs i persones dedicades al món de la gestió cultural. Compta amb un important nombre de col·laboradors que participen per mitjà de la prestació d’obres, producció d’exposicions i comissariat, i amb la cessió d’espais.

En el Museu del Suro es mostra el treball de Rafael Sanz Lobato (Sevilla, 1932-Madrid, 2015), fotògraf que pertany a la generació de postguerra que, a partir dels anys cinquanta, apartant-se de la fotografia més tradicional, va generar una producció documental excepcional. Aquests fotògrafs van rebutjar les herències d’abans de la guerra i se’n van desvincular, van treballar amb esperit transgressor respecte a l’entorn establert, tant social com polític i, naturalment, a la pràctica fotogràfica dominant. En aquesta exposició trobem diverses sèries que constitueixen un magnífic exemple del millor realisme documental, dotat de gran intensitat i sensibilitat. Són documents clau de la fotografia realista moderna espanyola que han influït de forma important en autors de les generacions successives. Aquesta exposició ha estat produïda pel Ministerio de Educación, Cultura y Deporte i l’Instituto de Cultura y las Artes de Sevilla.

Somnis de Suro. (RE)visions artístiques des de la mirada irònica de Claude Lambert

9.7.16 - 4.9.16

El pintor belga, resident a Catalunya des de fa més de 40 anys, Claude Lambert, exposa al Museu del Suro la seva particular visió del món de l’art, les tradicions i el territori, des d’una particular mirada enigmàtica lligada al món del suro.
Resident a l’Alt Empordà des de 1974, concretament al Mas Pujolet d’Agullana, on va començar la seva fascinació pels suros. Aquest arbre el van atrapar des del primer moment, i degut a això s’ha convertit en un coneixedor extraordinari de totes les possibilitats plàstiques que ofereix la textura del pelagrí, del suro llevat, del fullam de la seva capçada… Lambert ha explorat aquest material des de la seva mirada enigmàtica, oferint a l’espectador la possibilitat de submergir-se en un món de suro, ple de misteri i desbordant d’imaginació.
En aquesta exposició ens ofereix una aproximació al món de l’art, homenatjant diferents artistes amb la sèrie A la manera de… on crea a partir de la imatge d’un aglà, obres que capten l’estil i la sensibilitat d’artistes que ell admira i dels que sap captar la seva sensibilitat. També hi trobem obres en homenatge a les tradicions com la sardana o els castellers; i un grup de peces de poesia visual.